ΕΛΛΑΔΑ

Θερινή κακοκαιρία - εξπρές με καταιγίδες και χαλάζι: Σε πτώση έως και 10 βαθμούς ο υδράργυρος

Βροχερός καιρός στην Αθήνα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αλλαγή σκηνικού του καιρού αναμένεται σταδιακά τις επόμενες ώρες, με την Πέμπτη να φαίνεται η πιο «δύσκολη» ημέρα, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. 

Παράλληλα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, αναφέροντας πως αναμένονται βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη (03/07) και την Πέμπτη (04/07).

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, έρχεται μια διαταραχή από τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης που θα φέρει μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη χώρα.

Σήμερα, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη βόρεια Ελλάδα και αύριο, Τετάρτη θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές στα κεντρικά τμήματα της χώρας.

Μαρουσάκης: «Αναμένεται μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα»

Όπως τονίζει ο κ. Μαρουσάκης, χρειάζεται ετοιμότητα και προσοχή γιατί τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν να πέφτει μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ θα πέσει και χαλάζι και επικίνδυνοι κεραυνοί.

Τα φαινόμενα αύριο, Τετάρτη, εξαπλώνονται στα κεντρικά τμήματα της χώρας, προς την περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου αλλά και την Πελοπόννησο ενώ αργά το απόγευμα θα φτάσουν και στην Αττική.

Η Πέμπτη θα είναι η πιο «επικίνδυνη» ημέρα καθώς στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού θα σημειωθούν μπόρες και ισχυρά επικίνδυνες καταιγίδες. Από την Παρασκευή εκτονώνεται το κύμα αστάθειας και θα επικρατήσουν τα μελτέμια και οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Το Σαββατοκύριακο θα βελτιωθεί ο καιρός αλλά θα επικρατούν δυτικοί βοριάδες που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα ανεβάσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αρνιακός: Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα πέσει 10 βαθμούς κάτω

«Ένα βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Ευρώπη κατηφορίζει και θα επηρεάσει κυρίως τη νότια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στη Μύκονο, την Θεσσαλία τη Μακεδονία κι ενώ στην Ήπειρο και την Θεσσαλία τα φαινόμενα προς το απόγευμα θα σταματήσουν στην Μακεδονία θα συνεχιστούν μέχρι σχεδόν και τα μεσάνυχτα», ανέφερε από την πλευρά του για τη σημερινή ημέρα ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Στη συνέχεια της εβδομάδας τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν. «Αύριο και κυρίως την Πέμπτη θα γενικευθούν κυρίως στα ηπειρωτικά εκτός της Μακεδονίας και της Θράκης. Την Πέμπτη περιμένουμε βροχές και στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Σήμερα θα φτάσουμε τους 38 και παραπάνω και την Πέμπτη θα πέσουμε 10 βαθμούς κάτω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από Τέταρτη (03/07/24) μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Στα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 28 με 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 33 και κατά τόπους τους 34 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία - Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.

Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και τοπικά στα κεντρικά και τα νότια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ηπειρωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις Σποράδες η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις οπότε και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα βόρεια.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 04-07-2024

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως τη Χαλκιδική), τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματά της), τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτκοί 4 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 5 και βαθμιαία βορειοι και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 32 και κατά τόπους τους 33 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης