ΕΛΛΑΔΑ

Σταμάτα: Τραγωδία με νεκρό, κάηκαν σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί - Αναζωπύρωση στην Κερατέα

Σταμάτα: Τραγωδία με νεκρό, κάηκαν σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί - Αναζωπύρωση στην Κερατέα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς στη Σταμάτα Αττικής, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό του που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η φωτιά εξελίσσεται σε τραγωδία, καθώς ένας 45χρονος κάτοικος εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς έχοντας εισπνεύσει καπνούς. Τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καεί στην περιοχή. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης οικισμών, αφού η φωτιά απειλεί πολλές κατοικίες. Παράλληλα, ενώ για αρκετή ώρα έδειχνε βελτιωμένη η εικόνα από τη φωτιά στην Κερατέα, λίγο μετά τις 7.30 υπήρξε αναζωπύρωση σε εστίες φωτιάς που έμοιαζαν υπό έλεγχο. 

Το δυσάρεστο νέο έρχεται από τη φωτιά στη Σταμάτα, όπου ένας κάτοικος, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ΕΚΑΒ, τελικά άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς. Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμη 30χρονος τραυματίας που έχει μεταφερθεί στο ΚΑΤ.

Την ίδια ώρα, η φωτιά απειλεί και άλλα σπίτια, καθώς στη συμβολή των οδών Πευκών και Μοναστηρίου δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν σε σημείο να υποχωρήσουν βλέποντας τις φλόγες να γιγαντώνονται μπροστά τους.

Δείτε φωτογραφίες από τις φωτιές σε Σταμάτα και Κερατέα:

Συνολικά στη Σταμάτα επιχειρούν 22 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δυο συντονιστικά, με τις προσπάθειες να εστιάζουν στο να μην ξεφύγει η φωτιά από τον οικισμό Γαλήνης προς τον Διόνυσο.

Διαδοχικά μηνύματα ήχησαν από το 112, τα οποία καλούσαν τους πολίτες αν βρίσκονται στην περιοχή Αμυγδαλέζα να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Σταμάτας προς την πλατεία Σταμάτας, ενώ ένα δεύτερο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της Γαλήνης στη Σταμάτα να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά.

Νέο μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στη Σταμάτα Αττικής. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Ροδόπολης απομακρυνθείτε μέσω λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά».

Παράλληλα, έκκληση μέσω της ΕΡΤ έκανε η Δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, να σταλούν περισσότερα εναέρια μέσα, διότι η φωτιά πλησιάζει σε σπίτια.

Το τελευταίο μήνυμα καλεί τους κατοίκους αν βρίσκονται στην περιοχή του Διονύσου να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

449334167_2724891951025460_7142204507089367749_n.jpg

Στο σημείο έχουν σπεύσει εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις και χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία ενισχύονται συνεχώς.

Για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα και 7 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 που καλούσε τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Η πυρκαγιά είναι πολύ επικίνδυνη και βρίσκεται κοντά σε σπίτια.

Πυροσβεστική: Η δυσκολότερη μέρα που αντιμετωπίσαμε

Μετά τη Συντονιστική Σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, στις 18:30 προχώρησε σε νεότερη ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών:

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές.

Στις 11 και 54, σήμερα το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιο Γεώργιο Θορικού και Άγιο Κωνσταντίνο.
Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

Την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα, στις 4 και 17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.
Εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στη Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Στις περιοχές των πυρκαγιών, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Επίσης έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση.

Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας.

Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

Κάηκαν σπίτια στην Κερατέα - Νέα αναζωπύρωση

Η φωτιά στην Κερατέα ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής 30/06 καίει δασική έκταση και είναι κοντά σε σπίτια. Λίγο αργότερα, η φορά των ανέμων έστρεψε το μέτωπο στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου.

Σε αυτό το μέτωπο δίνουν τις μεγαλύτερες μάχες τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να ανακόψουν την ταχύτητα της πυρκαγιάς ώστε να μην περάσει πάνω από το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Ήχησε δύο φορές το 112 για εκκένωση στους οικισμούς: Άγιος Γεώργιος, Θωρικό, Μαρκάτι, Πλάκα, Παλαιοκαμαρίζα και Πανόραμα με τις Αρχές να προειδοποιούν για απομάκρυνση προς Λαύριο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά δεν έχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά τέσσερις διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) «δουλεύουν» παράλληλα και στις τέσσερις εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία, ενώ σηκώνονται και 6 τράκτορες από το Τατόι.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα).

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί με ασφάλεια 6 οικισμοί, ενώ τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν η Αστυνομία που φροντίζει για τις εκκενώσεις, ΟΤΑ, αλλά και ο Στρατός με μηχανήματα έργου.

Τουλάχιστον 52 απεγκλωβισμοί από την ΕΛ.ΑΣ

Πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

Μηνύματα για εκκενώσεις από το 112

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στην φωτιά στην Κερατέα, ενώ είναι συνεχή τα μηνύματα που λαμβάνουν οι κάτοικοι από το 112 για να απομακρυνθούν.

«Κάνουμε έκκληση για εναέρια μέσα», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Αθανάσιος Μακροδημήτρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, καθώς όπως είπε οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ ισχυροί και το έργο της κατάσβεσης είναι πολύ δύσκολο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον τρία σπίτια, μόνιμες κατοικίες, τυλίχθηκαν στις φλόγες στην Πλάκα Κερατέας.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί και αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα.

Στο σημείο επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 39 οχήματα και οκτώ ομάδες δασοκομάντος, ενώ συνδράμουν από αέρος στην κατάσβεση εννέα αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

photo.jpg

ΠΗΓΗ: irafina.gr

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στα σπίτια.

photo1.jpeg

ΠΗΓΗ: irafina.gr

Η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μεγάλη προκειμένου να μην περάσει στο Δρυμό του Σουνίου.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια για την φωτιά

Σύσκεψη για την πυρκαγιά πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εντολή του υπουργού Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου φθάνουν τα 9 μποφόρ δυσχεραίνοντας αρκετά την προσπάθεια κατάσβεσης.

Μηνύματα από το 112

Οι πολίτες που ζουν στην περιοχή πήραν το πρώτο μήνυμα για εκκένωση από το 112 στις 12:26.

keratea.jpg

Συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται στις περιοχές Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα Κερατέας κλήθηκαν να απομακρυνθούν μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαυρίου προς Λαύριο.

Δεύτερο μήνυμα να απομακρυνθούν προς Λαύριο μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λαυρίου πήραν από την Πολιτική Προστασία πήραν λίγη ώρα αργότερα οι κάτοικοι στο Μακράτι και στον Άγιο Γεώργιο Θωρικού.

thoriko.jpg

Ακολούθησε τρίτο μήνυμα που καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνιος να απομακρυνθούν μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στη Κερατέα είναι οι εξής:

  • Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
  • Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας
  • Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)
  • Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)
  • Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)
  • Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ