ΕΛΛΑΔΑ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σέριφο - Σε αυξημένη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σέριφο - Σε αυξημένη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Φωτιά

EUROKINISSI

Υπό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (30/6) η φωτιά στη Σέριφο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ρεβίνθη, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύκτια μάχη με τις  φλόγες. 

Ωστόσο σε επιφυλακή παραμένουν υπό το φόβο αναζωπυρώσεων, δεδομένου ότι οι άνεμοι θα ενισχυθούν μέσα στην ημέρα 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων επτά πυροσβεστών με τρία οχήματα που μετέβησαν χθες το απόγευμα ακτοπλοϊκώς από τη νήσο Σύρο με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και 22 πυροσβεστών με 11 οχήματα που μετέβησαν χθες το βράδυ από Πειραιά με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΝΕΜΟΣ».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος μιλώντας στο MEGA η φωτιά σε αρκετά σημεία έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι βοήθησε στην πορεία της κατάσβεσης και το γεγονός ότι ο άνεμος έπνεε προς τα καμμένα και δεν υπήρξε περαιτέρω εξάπλωση.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ξωκλήσια καθώς και ότι έχουν καταστραφεί αποθήκες με εμπορεύματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός των ζημιών.

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των κατοίκων που έγινε με μηνύματα από το 112 αποκάλυψε ότι πλέον μπορούν να επιστρέψουν.

Υπενθυμίζεται ότι εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για την εκκένωση αρκετών οικισμών στη Σέριφο. Ειδικότερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Λιβάδι.

Τέλος σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποια είναι η αιτία της πρόκλησης πυρκαγιάς και ότι είναι αντικείμενο διερεύνησης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα όπου επίσης ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά το Σάββατο (29/).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 163 πυροσβέστες με εννιά πεζοπόρα τμήματα και 45 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρεί ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε 10 περιοχές Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή (30/6).

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ