ΕΛΛΑΔΑ

Ανάσα «δροσιάς» μετά τον καύσωνα - «Καμπανάκι» για πυρκαγιές λόγω θυελλωδών ανέμων

Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία για κίνδυνο πυρκαγιάς EUROKINISSI

Δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο για την πυροπροστασία, καθώς, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ερχόμενο διήμερο αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Ειδικότερα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά το Σαββατοκύριακο 29/06-30/06, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06 τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε περιοχές που γειτνιάζουν με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h, όπως ευδιάκριτα αποτυπώνεται στον παρακάτω Χάρτη.

Οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι διευθύνσεις τους (μαύρα βελάκια) για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06, όπως υπολογίζεται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Έκκληση Kικίλια: Η μισή Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» με θυελλώδεις ανέμους

Έκκληση στους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να συνεργάζονται με τις Αρχές ενόψει των επόμενων ημερών με την υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές, έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πριν την έναρξη της Συντονιστικής Σύσκεψης με τους αρμόδιους φορείς ενόψει του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

«Από σήμερα, αργά το βράδυ και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι-απόγευμα της Κυριακής, φαίνεται ότι η μισή χώρα βρίσκεται στο πορτοκαλί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών εξαιτίας θυελλωδών ανέμων 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ», δήλωσε ο υπουργός.

Οι περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί»

«Άρα, στο πορτοκαλί θα είναι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα νησιά των Κυκλάδων, όλη η Εύβοια, η Βοιωτία μέχρι και την Λιβαδειά, η Αττική, ο Νομός Κορίνθου, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, τα Κύθηρα και όλη η Κρήτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Παρακαλώ θερμά όλοι οι συμπολίτες μας να συνεργαστούν μαζί με την κρατική μηχανή, που είναι σε εγρήγορση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Και να βοηθήσουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, σε ό,τι έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και την πρόκληση πυρκαγιών», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο για έξι περιφέρειες

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειας της χώρας το Σάββατο (29/06), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 36 βαθμούς, στα δυτικά τους 35 με 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 36 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 29 με 32 και κατά τόπους στα νότια τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων στην Ήπειρο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Στερεάς θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Σποράδες πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30-06-2024

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς όπου στο Ιόνιο θα φτάσουν τοπικά τα 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα κεντρικά και νότια 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη ματαβολή. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στα δυτικά και κεντρικά τους 36 με 37 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 01-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα κεντρικά και νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 36 βαθμούς και κατά τόπους στα δυτικά και κεντρικά τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 02-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Σταδιακά από τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα, ενώ στη Μακεδονία ο καιρός θα παραμείνει άστατος με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 με βαθμιαία εξασθένηση προς τις μεσημβρινές ώρες και στροφή τους σε δυτικούς νοτιοδυτικούς από τα δυτικά τις προμεσημβρινές ώρες έως 5 μποφόρ στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-07-2024

Στη Μακεδονία και τη Θράκη άστατος καιρός τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές ή πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και θα εκδηλωθούν βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ στα νότια πελάγη θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση από τα δυτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης