ΕΛΛΑΔΑ

Με βροχές «σβήνει» ο καύσωνας - Τι είναι οι ξηρές καταιγίδες με τους πολλούς κεραυνούς

Καλοκαιρινή καταιγίδα

INTIME NEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η θερμοκρασία και σήμερα, Δευτέρα (24/06), ωστόσο, μια «ανάσα δροσιάς» θα πάρουμε από αύριο, Τρίτη, οπότε και θα υπάρξει πτώση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δεν αποκλείονται ισχυρές καταιγίδες προς το τέλος της εβδομάδας.

Σε ανάρτησή του στο X ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει για τον καιρό της εβδομάδας:

«Η θερμοκρασία παρότι διατηρείται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά, δεν θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Οι άνεμοι στα 5 με 6 μποφόρ - πρόσκαιρα στα ΝΑ την Τετάρτη στα 6 με 7 - με σημαντική ενίσχυση Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο στο Αιγαίο.

Ο καιρός άστατος κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή με πιθανόν ισχυρές καταιγίδες στα Βόρεια».

Τι είναι οι ξηρές καταιγίδες

Παράλληλα, σε αμέσως προηγούμενη ανάρτησή του, έκανε νέες διευκρινίσεις για τις καιρικές συνθήκες που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, εξηγώντας τι είναι οι ξηρές καταιγίδες του καλοκαιριού και τις διαταραχές που επέρχονται στην ηλεκτρική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τι είναι οι ξηρές καταιγίδες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών

Πολλές φορές τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από την χώρα μας διέρχονται διαταραχές που προκαλούν βροχές και καταιγίδες αλλά με σχετικά μικρά ύψη υετού. Παρόλα αυτά κατά την διέλευση των διαταραχών έχουμε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με πολλούς κεραυνούς που προκαλούν φωτιές σε αρκετές περιοχές».

Γιαννόπουλος: Από την Παρασκευή μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Τρίτη και Τετάρτη ενισχύεται το μελτέμι στο Αιγαίο στα 6 με 7 μποφόρ δεν θα λείψουν και τοπικές μπόρες στα βουνά στα κεντρικά και βόρεια σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα και θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά. Περισσότερη ζέστη αναμένεται στη δυτική Ελλάδα εκεί που δεν φτάνει η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού. Από την Παρασκευή το μελτέμι θα ενισχυθεί ξανά στο Αιγαίο οπωσδήποτε στα 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά την Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός .

Το μεσημέρι απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν λίγες μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.


Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 36 με 38 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα πυκνώσουν. Oι άνεμοι βόρειοι στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 23 έως 37 με 38 βαθμούς, στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 3 με 4 με βαθμούς χαμηλότερη.


Στη Θεσσαλονίκη αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα πυκνώσουν, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι ασθενείς , η θερμοκρασία από 23 έως 33 βαθμούς.

Εβδομαδιαία πρόγνωση από την ΕΜΥ

Την Τρίτη γενικά αίθριος θα είνα ο καιρός με κατά τόπους αραιές νεφώσεις στα βόρεια οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 36 με 38 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη θα παραμείνει αίθριος ο καιρός και μόνο στα κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι επίσης γενικά αίθριος. Βαθμιαία στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στη Μακεδονία και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Παρασκευή στη Μακεδονία αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Τρίτη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται την Τρίτη (25/6), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Αργολίδα
  • Κρήνη
  • Βοιωτία
  • Εύβοια
  • Κορινθία
  • Σκύρο
  • Σάμο
  • Ικαρία
  • Μυτιλήνη
  • Χίο
  • Ψαρά

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης