ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ύδρα: Απολογούνται στον Εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για τα πυροτεχνήματα

Φωτιά στην Ύδρα: Απολογούνται στον Εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για τα πυροτεχνήματα

Η τουριστική θαλαμηγός «Περσεφόνη ΙΙ»

EUROKINISSI

Απολογούνται οι 13 συλληφθέντες που επέβαιναν στη θαλαμηγό, από όπου έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής (21/06).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θαλαμηγό «Περσεφόνη ΙΙ» είχαν νοικιάσει άτομα από το Καζακστάν, που πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα.

Την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους από όπου «έπεσαν» τα πυροτεχνήματα στην Ύδρα προκαλώντας την πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του νησιού, έχουν ζητήσεις οι εισαγγελικές αρχές.

Δήμαρχος Ύδρας: Αν αποδοθούν ευθύνες θα ζητήσουμε αποζημιώσεις

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης προειδοποίησε πως ο Δήμος έχει καταθέσει αίτηση στήριξης της κατηγορίας κατά παντός υπευθύνου.

Σε περίπτωση, δε, που αποδοθούν ευθύνες, ο Δήμος θα ζητήσει τις αποζημιώσεις που δικαιούται και την παραδειγματική τους τιμωρία.

Να σημειωθεί ότι, από την καταστροφική φωτιά κάηκαν 300 μέτρα, με τους συλληφθέντες να αρνούνται πως έριξαν βεγγαλικά.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είχαν πέσει πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Οι ποινές και τα πρόστιμα για εμπρησμό με βεγγαλικά

  • φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο
  • για μεγάλη καταστροφή, φυλάκιση για τουλάχιστον πέντε έτη και χρηματικό πρόστιμο

Παράλληλα, οι ποινές αυτές δεν έχουν αναστέλλουσα ισχύ και δεν είναι χρηματικά μετατρέψιμες.

Επιπλέον, προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα, από 10.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ, ενώ το κράτος έχει τη δυνατότητα ακόμη και για δήμευση περιουσίας.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Συνελήφθησαν στις 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προανακριτική έρευνα της Πυροσβεστικής, καθώς εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που πυροδοτήθηκαν από σκάφος που έπλεε στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, η Πυροσβεστική ζήτησε από το Λιμενικό τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

Όπως καταγγέλλουν οι εποχικοί πυροσβέστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «η φωτιά προκλήθηκε από σκάφος που πετούσε πυροτεχνήματα και καίει το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, σε δύσβατο σημείο, που δεν έχει δρόμο». Οι Αρχές αξιοποίησαν την κατάθεση καπετάνιου παρακείμενου σκάφους που είδε το συμβάν.