ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Επί ποδός όλη νύχτα στα πύρινα μέτωπα: Σε επιφυλακή στην Κερατέα - Μάχη και στη Ροδόπη

Επί ποδός όλη νύχτα στα πύρινα μέτωπα: Σε επιφυλακή στην Κερατέα - Μάχη και στη Ροδόπη

Πυρκαγιά μαίνεται σε δασική περιοχή

INTIME NEWS

Ολονύκτια μάχη θα δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα ενεργά μέτωπα των  πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με πιο επικίνυνα εκείνα στη Ροδόπη και την Κερατέα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ήχησε και το 112. Πάντως λίγο πριν τις 24:00 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα της φωτιάς στην Κερατέα εμφανιζόταν βελτιωμένη, χωρίς ενεργό μέτωπο, κυρίως λόγω της μεγάλης κινητοποίησης της Πυροσβεστικής.

Οι Αρχές ελπίζουν ότι τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί, ωστόσο, στο σημείο έχουν σπεύσει και παραμένουν πάνω από 100 πυροσβέστες με 4 τμήματα πεζοπόρα και 32 οχήματα, ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθούν κι άλλο, αν κριθεί απαραίτητο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όμως για τον φόβο των αναζωπυρώσεων και στα μέτωπα της πυρκαγιάς που έχουν περιοριστεί.

Την ίδια στιγμή σήμα κινδύνου σημαίνει η Πολιτική Προστασία επισημαίνοντας τις περιοχές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Κυριακή.

Μήνυμα 112 στην Κερατέα

Στην Κερατέα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους της Άνω Δασκαλείου, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα, αν δεν μετακινηθεί από τις εστίες τους, καθώς το μέτωπο είναι κοντα σε σπίτια.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή 'Ανω Δασκαλειό (Κουταλάδες) απομακρυνθείτε προς Κερατέα.

daskaleio keratea

Μάχη και στη Ροδόπη

Δύσκολο είναι και το μέτωπο στις Σάπες Ροδόπης, ενώ στην Εύβοια, φαίνεται πως είναι καλύτερη η εικόνα, όπως επίσης και στην Σπάρτη που έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική στην περιοχή Στραπουριές στην 'Ανδρο.

Στις Σάπες Ροδοπης και τον οικισμό Ασκητές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες. Οι δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τη φωτιά στο βουνό και να μην πάει προς το χωριό. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ελέξουν τη φωτιά προτού να πέσει το φως της ημέρας.

Για την φωτιά και την επιχείρηση κατάσβεσης κινητοποιήθηκε άμεσα ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που αποτελείται από 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα εστάλη και μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής το οποίο τους καλεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Ασκητές #Ροδόπης παραμείνετε σε ετοιμότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση κοντά στη περιοχή Κάστρο στη Σπάρτη.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα, επιχείρησαν και 4 αεροσκάφη ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα πραγματοποίησε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Εύβοια: Κάηκαν πεύκα, ελιές και αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια

Παρά τους δυνατούς ανέμους οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας μπόρεσαν αν ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Με κόντρα τους δυνατούς ανέμους και την μανία της φωτιάς που έκαιγε κυρίως πεύκα στο δάσος του Κοντοδεσποτίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Οι επίγειες δυνάμεις που ενισχύθηκαν από εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βοήθησαν να περιορίσουν την έκταση των ζημιών. Μαζί τους και 2 αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις σε κρίσιμη χρονική περίοδο αλλά και 2 ελικόπτερα που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή.

Στην Εύβοια επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου, 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και μηχανήματα έργου, ενώ οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές. Επίσης έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση να περιοριστεί η φωτιά μόνο στην αποθήκη που καταστράφηκε και δεν επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις παραμένουν και αντιμετωπίζουν κάθε εστία αναζωπύρωσης που εκδηλώνεται.

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Άνδρο

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε δασική στην περιοχή Στραπουριές στην 'Ανδρο.

Στην 'Ανδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.

Συνελήφθησαν 13 άτομα από το γιοτ που πετούσε πυροτεχνήματα στην Ύδρα

Στη σύλληψη 13 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, από όπου έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής (21/06) προχώρησαν οι Αρχές, ενώ παράλληλα, κατασχέθηκε και το σκάφος.

Η Πυροσβεστική εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που πυροδοτήθηκαν από σκάφος που έπλεε στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό η Πυροσβεστική έχει ζητήσει από το Λιμενικό τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

Οι ζώνες υψηλού κινδύνου την Κυριακή

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Κυριακή στις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή (23/06)

xarths.jpg

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

66 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Από τις 6 το απόγευμα χθες έως τις 6 το απόγευμα σήμερα εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία αυτή την ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας και στις Σάπες στον Έβρο όπου εκδόθηκε και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Στην πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στο Μαστραντώνη Αχαΐας και επεκτάθηκε στην Ηλεία, εξακολουθούν να επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, πλήθος εθελοντών με υδροφόρα οχήματα αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας. Από αέρος εχθές πραγματοποίησαν ρίψεις συνολικά 19 εναέρια μέσα και σήμερα 14.

Δύσκολη ημέρα και στην Αττική, όπου ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαρκόπουλο όπου 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 45 λεπτά, αλλά και στα Καλύβια όπου ελέγχθηκε μέσα σε 1 ώρα με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ