ΕΛΛΑΔΑ

Με όλα τα «όπλα» στη μάχη κατά των πυρκαγιών: Drones πάνω από την Αττική - Ο ρόλος του στρατού

Drone της Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό πυρκαγιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με drones της Πολιτικής Προστασίας και θερμικές κάμερες και περιπολίες του στρατού δίνεται η «μάχη» κατά των πυρκαγιών φέτος.

Ειδικότερα, στον Αττικό ουρανό και πάνω από τους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου πετούν πλέον 25 drones της Πολιτικής Προστασία, δίνοντας έτσι την δυνατότητα επιτήρησης και εντοπισμού πυρκαγιών 24 ώρες το 24ωρο .

Χρησιμοποιώντας laser που δίνουν τις συντεταγμένες του συμβάντος, zoom, καθώς και ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, καταγράφουν εικόνες που μεταφέρονται live στο war room του Κέντρου Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστών.

Ήδη αρκετές επικίνδυνες πυρκαγιές, που θα είχαν ολέθριες συνέπειες αν δεν αντιμετωπίζονταν μέσα στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής τους, έχουν εντοπιστεί από drones.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Πανόραμα Βούλας.

Το drone εντόπισε τον καπνό από την πρώτη στιγμή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο σε μόλις 4 λεπτά, αντιμετωπίζοντας εγκαίρως την πυρκαγιά, προτού προλάβει να απειλήσει σπίτια και ζωές.

Ποιες περιοχές «εποπτεύουν» τα drones

Το σύστημα drones καλύπτει μέχρι αυτή τη στιγμή τα βουνά της Αττικής (Πάρνηθα, Υμηττό, Πεντέλη και Πόρτο Γερμενό) σε συνεργασία με τους Δήμους Βούλας- Βάρης- Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κηφισιάς, Μάνδρας, Πεντέλης, Φυλής και Ασπροπύργου.

Στόχος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι να προστεθούν και άλλα σημεία και τα συστήματα drones να επεκταθούν σε όλη την επικράτεια.

Με θερμικές κάμερες και μηχανήματα συνδρομής ο στρατός

Στο μεταξύ, με περιπολίες, θερμικές και μηχανήματα συνδρομής συνδράμουν στη «μάχη» κατά των πυρκαγιών οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με τον χάρτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση φωτιάς να θέτει σε «πορτοκαλί» συναγερμό τις Αρχές, ο στρατός συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με κάθε δυνατό τρόπο.

Ειδικότερα:

  • Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια εκπέμπονται με μέριμνα των ΕΔ, 66 εποχούμενενες περίπολοι και επανδρώνονται 2 πυροφυλάκια.
  • Οι εποχούμενες περίπολοι είναι εφοδιασμένες με θερμικές κάμερες και έχουν ως σκοπό την αποτροπή. Διέρχονται από ορεινούς όγκους και συνδράμουν στην επιτήρηση.
  • Σε 1η Φάση κατάλληλα μηχανήματα Μηχανικού (δηλαδή προωθητές γαιών, ισοπεδωτές και φορτωτές) βρίσκονται σε διασπορά (σε συγκεκριμένα σημεία) και σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 20 λεπτών, για συνδρομή στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας και Κορινθίας. Αντίστοιχα υφίστανται φορείς για τη μεταφορά των εν λόγω μηχανημάτων.
  • Σε 2η Φάση (αν τυχόν χρειασθούν επιπλέον ενισχύσεις) υπάρχουν στη Θεσσαλία (σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 2 ωρών) επιπλέον μηχανήματα και φορείς για τη μεταφορά τους.
  • Σε 3η Φάση από Θεσσαλονίκη (σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 2 ωρών).

Επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν:

  • Λεωφορεία (σε ετοιμότητα), με σκοπό τη συνδρομή σε ενδεχόμενο εντολής εκκένωσης του πληθυσμού, στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας.
  • Αξιωματικό Σύνδεσμο στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).
  • Πεζοπόρα τμήματα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», εάν απαιτηθούν.
  • Εναέρια μέσα (αεροσκάφη – ελικόπτερα) για πυρόσβεση, όταν απαιτηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης