ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα από το 112 για πυρκαγιά στη Σαλαμίνα - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στην Ηλεία

Μήνυμα από το 112 για πυρκαγιά στη Σαλαμίνα - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στην Ηλεία
Επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ / ΙΝ ΤΙΜΕ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Λίγο μετά τις 11:00 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Σαλαμίνας για φωτιά, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβέστες στην Ηλεία, όπου μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες τα μέτωπα είναι σε ύφεση.

Ειδικότερα, στην Σαλαμίνα σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ρέστη, όπου επιχειρούν 41 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Δόθηκε εντολή να σηκωθεί και ελικόπτερο για να συνδράμει από αέρος.

448866417_832109831772648_6636035185513440821_n.jpg

Σε επιφυλακή καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην Ηλεία

Στο μεταξύ, επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν «μάχη» για την πλήρη κατάσβεσή της φωτιάς που καίει για δεύτερη ημέρα στην Ηλεία, καθώς αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι το μεσημέρι του Σαββάτου (22/6).

Διάσπαρτες εστίες καίνε κυρίως στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομο, όπου επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων εντός της ημέρας είναι μεγάλος, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν σήμερα έως και τα πέντε μποφόρ, με την συνδρομή από αέρος να καθίσταται επιτακτική για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με περίπολα σε επικίνδυνες για πυρκαγιά περιοχές ο Στρατός

Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια εκπέμπονται με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων, 66 εποχούμενενες περίπολοι και επανδρώνονται δύο πυροφυλάκια.

Οι εποχούμενες περίπολοι είναι εφοδιασμένες με θερμικές κάμερες και έχουν ως σκοπό την αποτροπή. Διέρχονται από ορεινούς όγκους και συνδράμουν στην επιτήρηση.

Stratos, peripolies

Με περίπολα στις επικίνδυνες περιοχές για πυρκαγιά ο Στρατός

ΓΕΕΘΑ

Σε πρώτη Φάση κατάλληλα μηχανήματα Μηχανικού (δηλαδή προωθητές γαιών, ισοπεδωτές και φορτωτές) βρίσκονται σε διασπορά (σε συγκεκριμένα σημεία) και σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 20 λεπτών, για συνδρομή στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας και Κορινθίας. Αντίστοιχα υφίστανται φορείς για τη μεταφορά των εν λόγω μηχανημάτων.

Σε δεύτερη Φάση (αν τυχόν χρειασθούν επιπλέον ενισχύσεις) υπάρχουν στη Θεσσαλία (σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 2 ωρών) επιπλέον μηχανήματα και φορείς για τη μεταφορά τους.

Σε τρίτη Φάση από Θεσσαλονίκη (σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 2 ωρών).

geetha, peripolies

Με περίπολα παντού στις επικίνδυνες περιοχές για πυρκαγιά ο Στρατός

ΓΕΕΘΑ

Επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν:

Λεωφορεία (σε ετοιμότητα), με σκοπό τη συνδρομή σε ενδεχόμενο εντολής εκκένωσης του πληθυσμού, στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας.

Αξιωματικό Σύνδεσμο στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Πεζοπόρα τμήματα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», εάν απαιτηθούν.

Εναέρια μέσα (αεροσκάφη – ελικόπτερα) για πυρόσβεση, όταν απαιτηθούν.

Ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών

Σε επιφυλακή βρίσκεται, όμως, για την εκδήλωση πυρκαγιών, ο κρατικός μηχανισμός σε όλη τη χώρα.

Πέντε περιοχές μεταξύ των οποίων και η Αττική αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Screenshot-2024-06-21-141816.jpg

Χάρτης επικινδυνότητας

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Το θετικό είναι ότι από «Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς», αύριο με την πτώση των μποφόρ, θα είναι «Πολύ υψηλός κίνδυνος» σε πέντε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ