ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία - Σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα

Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία - Σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα

Στιγμιότυπο από τη φωτιά στην Ηλεία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ της Παρασκευής (22/6) οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία, με το πρώτο φως της μέρας να σπεύδουν ξανά στην κατάσβεση και εναέριες δυνάμεις. 

Η φωτιά εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 25 χιλιομέτρων, με το κύριο μέτωπο να βρίσκεται στις περιοχές Λάττα - Πρόδρομος, ενώ εστίες υπάρχουν σε όλο το μέτωπο.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ήχησε το 112 τη νύχτα

Στο μεταξύ, μήνυμα του 112 εστάλη συνολικά σε 17 περιοχές, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε συναγερμό.

Ειδικότερα, εστάλησαν μηνύματα στις περιοχές Αντωναίικα και Λάτα με εντολή απομάκρυνσης προς Αμαλιάδα.

Στις περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανά με εντολή απομάκρυνσης προς Πύργο.

Στις περιοχές Πετραίικα, Απιδούλα, Βάλμη και Μασουραίικα προς Σιμόπουλο.

Στις περιοχές Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Μυρτιά και Σκουροχώρι προς Πύργο.

Για την φωτιά στην Ηλεία πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού, όπου συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέτωπο της Ηλείας, εκεί όπου παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες αγωνίες για την αντιμετώπιση της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η Πολιτική Προστασία, συνέδραμε τους Πυροσβέστες ενώ με δική μου εντολή προχωρήσαμε επίσης στην εκκένωση των οικισμών, Σκαφιδιάς, Χανάκια, Αλποχωρίου, Μυρτιάς και Αγ. Ηλία.

Στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης

Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ξέσπασαν νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λασταίικα στην Ηλεία. Σύμφωνα με το Ilialive, άνοιξαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές εστίες στην περιοχή μέχρι τον ποταμό Ιάρδανο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Νωρίτερα, στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας. Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Προϊόν εμπρησμού η φωτιά στην Ηλεία»

Για εφιαλτικές στιγμές έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, αναφερόμενος στις φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία, μιλώντας ξεκάθαρα για εμπρησμό. «Πραγματικά περάσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί» είπε μιλώντας στο Open.

Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελείωσε το κακό. Περιμένουμε ένα νέο μέτωπο από την Αχαΐα και κατευθύνεται στις ορεινές περιοχές της Ηλείας, έχουν σταματήσει οι άνεμοι, είμαστε σε επιφυλακή, οι κάτοικοι περιμένουν και είναι σε επιφυλακή. Πιστεύουμε να κυλήσει η νύχτα ομαλά, όσο γίνεται δηλαδή», κατέληξε.

Νεκρός άνδρας που βοηθούσε στην κατάσβεση

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν μεταξύ των κοινοτήτων Αλποχωρίου και Μυρτιάς. Συγκεκριμένα, εκεί εντοπίστηκε νεκρός από τον αδελφό του ένας 54χρονος κάτοικος στα Χανάκια Ηλείας, όταν το θύμα πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση και πέθανε από αναρρόφηση φαγητού. Η κατάσταση παρέμεινε εφιαλτική για αρκετές ώρες και οι φλόγες πέρασαν και στο χωριό Μαζαράκι μέσα στον οικισμό. Εκεί κυρίως κάηκαν ελαιόδεντρα και αγροτικές περιουσίες.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι βρέθηκε κυριολεκτικά μέσα στον οικισμό του Κρανιδίου, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Ζητήθηκε η εκκένωση της περιοχής με τους κατοίκους να φεύγουν προς την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι. Τα ενεργά μέτωπα ήταν πέντε μέσα στον οικισμό. Μία πλαγιά με πολλούς οικισμούς καιγόταν. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των εθελοντών είναι υπεράνθρωπη. Η φωτιά «έγλυφε» τα σπίτια., ωστόσο, τα μποφόρ φαίνεται να είναι σύμμαχος της Πυροσβεστικής.

Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες μέσα στη νύχτα τα χωριά της περιοχής. Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χωρέμη και έκαψαν 6-7 σπίτια. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί». Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης, όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας.

Οι περιοχές με «πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς»

Το θετικό είναι ότι από «Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς», αύριο με την πτώση των μποφόρ, θα είναι «Πολύ υψηλός κίνδυνος» σε πέντε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Πέντε περιοχές μεταξύ των οποίων και η Αττική αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Screenshot-2024-06-21-141816.jpg

Χάρτης επικινδυνότητας

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ