ΕΛΛΑΔΑ

Νέες απολύσεις δικαστών λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων που έφταναν τα 4,5 χρόνια

Νέες απολύσεις δικαστών λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων που έφταναν τα 4,5 χρόνια

Δικαστική αίθουσα

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε νέες απολύσεις δικαστών προχώρησε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων που σε κάποια μάλιστα περίπτωση οι καθυστερήσεις σε 241 υποθέσεις  έφτασαν τα 4,5 χρόνια.

Ειδικότερα η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, έπαυσε οριστικά έναν Εφέτη Θεσσαλονίκης, δύο προέδρους Πρωτοδικών Αθηνών, μια Πρωτοδίκη Αθηνών, ενώ αναβλήθηκε η υπόθεση ενός αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά:

Ομόφωνα παύθηκε πρόεδρος Πρωτοδικών, παρά το γεγονός όπως επισήμανε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Ευαγγελία Γιακουμάτου, ότι «είχε τα τυπικά προσόντα για μια καλή πορεία στο δικαστικό σώμα, καθώς είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Αστικό Δίκαιο και γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα, από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του εμφάνιζε σημαντική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, η οποία με την πάροδο του χρόνου επιδεινώθηκε».

Ο αριθμός των καθυστερήσεων κυμαινόταν αρχικά από 114 έως 241 υποθέσεις, αλλά οι καθυστερήσεις κορυφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε σημείο να εκκρεμούν σήμερα στα χέρια του 241 υποθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών εδώ και 4 έτη και 5 μήνες.

Ακόμη, εκκρεμούσαν 10 υποθέσεις για τις οποίες του απέστειλε έγγραφα η κυρία Κλάπα με τα οποία του έτασσε προθεσμίες για ολοκλήρωση των υποθέσεων αυτών. Παρ΄ όλα αυτά, συμμορφώθηκε στις προθεσμίες αυτές μόνο ως προς τις 4 υποθέσεις, ενώ ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι υπόλοιπες 6.

Όπως επισήμανε η κυρία Γιακουμάτου, οι υπέρμετρες εξακολουθητικού χαρακτήρα καθυστερήσεις εμφανίστηκαν από την αρχή της σταδιοδρομίας του και για το λόγο αυτό υπήρξαν κατ΄ επανάληψη γραπτές αναφορές, όπως και προφορικές διαμαρτυρίες τόσο από δικηγόρους όσο και από πολίτες. Όμως, παρ΄ όλα αυτά έδειχνε αδιαφορία στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Μάλιστα, η εισηγήτρια επισήμανε, ότι δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, δεν παράγει σχεδόν καθόλου ή παράγει ελάχιστο δικαστικό έργο και επιβαρύνει επανειλημμένως συναδέλφους του. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά δεν χρεωνόταν υποθέσεις, προκειμένου να καλύψει τις καθυστερήσεις του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του δεν οφείλεται σε αδιαφορία αλλά σε οικογενειακά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, σε προσωπικά προβλήματα υγείας του, όπως είναι καταρράκτης και στα δύο μάτια και στον μεγάλο όγκο υποθέσεων που χρεώθηκε.

Δεύτερη απόλυση πρόεδρου Πρωτοδικών

Δεύτερη πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών κατά πλειοψηφία παύθηκε οριστικά λόγω καθώς οι καθυστερήσεις που παρουσίαζε κυμαίνονταν ανά δικαστικό έτος από 100 υποθέσεις έως 143.

Παράλληλα, υπήρξαν γραπτές αναφορές πολιτών, όπως και προφορικές διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Μάλιστα, σε μια αναφορά οι πολίτες σημείωναν ότι κατ΄ επανάληψη δεσμευόταν να εκδώσει την απόφασή τους, αλλά όταν έφτανε ο υποσχόμενος χρόνος, δεν εξέδιδε την απόφαση και μετέφερε το χρόνο έκδοσης σε μεταγενέστερο χρόνο, τον οποίο και πάλι δεν τηρούσε.

Η ίδια επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας στενών συγγενών της (συζύγου, πατέρα, μητέρας και αδελφής) τα οποία συνέβαλαν στις καθυστερήσεις.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης αρεοπαγίτης Γεωργία Κατσιμαγκλή πρότεινε την οριστική παύση της, πρόταση η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την Πειθαρχική Ολομέλεια.

Οριστική παύση σε Πρωτοδίκη

Στα χέρια της εκκρεμούν σήμερα 224 υποθέσεις, ενώ της είχαν αφαιρεθεί 111 υποθέσεις λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει συναδέλφους με τις δικογραφίες που αφαιρέθηκαν.

Σε βάρος της λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων είχαν υποβληθεί κατ΄ επανάληψη αναφορές τόσο από δικηγόρους όσο και από πολίτες που ζητούσαν την επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων τους.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι εκδίκαζε μικρό αριθμό υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι επί 570 υποθέσεων που εισήχθησαν προς εκδίκαση μόνο τις 320 δίκασε και ανέβαλε τις 250. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 25 ημερών και επίπληξη.

Η ίδια, μεταξύ των άλλων, επικαλέστηκε ότι όταν ήταν στο Εργατικό Τμήμα το 2019-2020 είχε ήδη δημιουργήσει κυλιόμενη εκκρεμότητα, την οποία επιχείρησε μεν να μειώσει καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, πλην όμως κατά τη χρονική εκείνη περίοδο αλλά και το 2021 επιβαρύνθηκαν οι οικογενειακές της υποχρεώσεις, λόγω του κλεισίματος των σχολείων, εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσα να επωμισθεί εκείνη όλο τα βάρος της φροντίδας των δυο ανήλικων παιδιών της, χωρίς να έχει οποιαδήποτε βοήθεια τόσο από τον σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν καθημερινά πρωί και απόγευμα, όσο από συγγενείς της.

Η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Μαρουλίω Δαβίου, επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι η εν λόγω Πρωτοδίκης δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών της και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, δεν παρέχει σχεδόν καθόλου ή ελάχιστο δικαστικό έργο, επιβαρύνει επανειλημμένως τους συναδέλφους της, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ολομέλεια έκανε δεκτή την εισήγηση της κυρία Δαβίου και απέλυσε οριστικά την Πρωτοδίκη.

Τέλος, με συνοπτικές διαδικασίες η Ολομέλεια οριστικοποίησε την απόλυση γυναίκας εφέτη λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ