ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινα μέτωπα σε σε Αχαΐα, Μεγαλόπολη, Κρανίδι και Θήβα - Υπό έλεγχο η Σαρωνίδα και Κόρινθο

Η φωτιά στην Αργολίδα

INTIME NEWS / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα δίνει μάχες το Πυροσβεστικό Σώμα που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Αχαΐα, με ένα τεράστιο μέτωπο περίπου 10 χλμ. Μεγάλη είναι η φωτιά και στην Αρκαδία, ενώ κάηκαν σπίτια στη Χωρέμη Μεγαλόπολης. Δύσκολες οι συνθήκες στο Κρανίδι με τις φλόγες να είναι κοντά σε σπίτια. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβέστες και σε Θήβα, Κεφαλονιά, Εύβοια, ενώ υπό έλεγχο βρίσκονται οι φωτιές σε Σαρωνίδα και Κόρινθο.

Όπως ενημέρωσε στις 15:50 ο Βαρθακογιάννης ο Πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης, ολόκληρη η Πυροσβεστική βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95χλμ. την ώρα.

Όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας βρίσκονται επί ποδός, καθώς επικίνδυνες φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, όπου και μόνο σήμερα εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές.

Έχουν σταλεί 11 μηνύματα από το 112, είτε για την ενημέρωσή των πολιτών, είτε για την απομάκρυνσή τους. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα, η ταχύτητα των ανέμων σε ορισμένα μέτωπα είναι τεράστια.

Στη Σαρωνίδα ελέγχθηκε η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι, όπως και τη Δροσοπηγή Κορινθίας. Μια εκκένωση έγινε από μαύρο λιθάρι προς γλυφάδα. 55 Πυροσβέστες επιχείρησαν, 2 ομάδες πεζοπόρων, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι δύο μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Αρκαδία και Αργολίδα.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πελοπόννησο - Κάηκαν σπίτια στο Χωρέμη

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστο Λαμπρόπουλο στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η «φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χωρέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα».

Την κατάσβεσή της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 16 οχήματα 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή Δούκα Βρύση, στην Αργολίδα, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν απειλείται ο οικισμός. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα 54 πυροσβέστες, με τρία πεζοπόρα τμήματα και 16 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης και στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 27 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωρία Αγία Βαρβάρα προς Κάλφα και Ράχη προς Σκούρα.

Μάχη με τις φλόγες στη Θήβα

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στη Θήβα για να κρατήσουν τις φλόγες και να μην περάσουν τον δρόμο Θηβών-Χαλκίδας. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά είναι μακριά από δασική περιοχή. Ήδη όμως έχουν πάθει ζημιές αποθήκες θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις.

Ακόμα πριν από λίγο ξέσπασε πυρκαγιά στον 'Αγιο Σπυρίδωνα Λιβαδειάς αλλά και στο Γουλέμι της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα. Η φωτιά στον 'Αγιο Σπυρίδωνα Λιβαδειάς είναι σε καλαμιές και ήδη έχουν φτάσει τα πυροσβεστικά και υδροφόρες των ΟΤΑ και προσπαθούν να σταματήσουν τις φλόγες.

Η φωτιά στο Γουλέμι είναι επίσης σε καλαμιές κοντά στα σπίτια του χωριού και έχει αναπτύξει μέτωπο και κατευθύνεται προς δασική περιοχή. Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική που βρίσκονταν κοντά στο σημείο καθώς 2 ώρες πριν χρειάστηκε να επέμβουν δυνάμεις της και να σβήσουν άλλη φωτιά που έκαψε 10 στρέμματα περίπου αγροδασικής έκτασης κοντά στο Μεγαπλάτανο της Αταλάντης.

Υπό έλεγχο η Ανάβυσσος

Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε η Ανάβυσσος, όπου υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Οι φλόγες έκαψαν χορτολιβαδική έκταση ενώ υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρος Σουνίου από το ύψος της οδού Ηλέκτρας έως το ύψος της Οδού Μινώος.

Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο και καίει σε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο, επιχειρούν 55 Πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και ελικόπτερα για την κατάσβεση της.

Το 112 έστειλε ειδοποίηση προς τους πολίτες προκειμένου να απομακρυνθούν. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι απομακρυνθείτε προς Γλυφάδα», αναφέρει το μήνυμα.

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών στην Αχαΐα

Δύο μηνύματα έχουν σταλεί από το 112 για εκκενώσεις οικισμών στην Αχαΐα, καθώς μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαστραντώνης.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Βαρβάρα απομακρυνθείτε προς Κάλφα», αναφέρει το πρώτο μήνυμα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ράχη Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Σκούρα», αναφέρει το δεύτερο μήνυμα.

Στο σημείο επιχειρούν 65 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα και ένα ελικόπτερο.

Το μέτωπο στην Αργολίδα

Η φωτιά καίει δασική έκταση και για την κατάσβεσή της έχουν ακινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 40 πυροσβέστες, με 2 πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει περάσει μέσα σε χωριό και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια.

Λίγο μετά τις 12.30 εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Απιδίτσα και Χρούσα ώστε να απομακρυνθούν προς Μεγαλόπολη.

Μάλιστα το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής για εκκένωση. Η ειδοποίηση αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκα Βρύση & Κεφαλόβρυσο Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Λύρκεια».

Η φωτιά στην Κερατέα

Τριάντα πέντε πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά την μία το μεσημέρι σε οικοπεδικούς χώρους στην περιοχή Φέριζα Κερατέας.

Φωτιές σε Κορυφάσιο και Πετροχώρι στη Μεσσηνία

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι κοντά στο Κορυφάσιο του δήμου Πύλου Νέστορος ενώ λίγη ώρα αργότερα μια νέα εστία ξέσπασε στο Πετροχώρι σε κοντινή απόσταση.

Ήδη στην περιοχή σπεύδουν 7 οχήματα και 14 πυροσβέστες ενώ να σημειωθεί ότι πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης