ΕΛΛΑΔΑ

Πυροπροστασία: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις των ακαθάριστων οικοπέδων

Πυροπροστασία: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις των ακαθάριστων οικοπέδων
Οικόπεδο με χόρτα ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ευκαιρία σήμερα Παρασκευή (21/06) για τη δήλωση των ακαθάριστων οικοπέδων, δηλαδή για την σύνταξη από μηχανικό ή  τοπογράφο αρχιτέκτονα,  του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, που θα πρέπει να υποβάλλουν στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο.

Πρόκειται για την υποβολή τεχνικής έκθεσης και έκθεσης επικινδυνότητας από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις, που αφορούν τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Στα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία των δασών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην ανάθεση διαχειριστικών μελετών με νέες τεχνικές προδιαγραφές, για όλα τα δάση που βρίσκεται σε εξέλιξη (έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου, Πεντέλης, Αιγάλεω, Πάρνηθας, Μεγάρων, Λιβαδειάς, Βυτίνας, Τρίπολης, Πύργου και Ολυμπίας).

Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. Έκθεση, πάντως, καλούνται, να υποβάλουν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον νόμο τακτοποίησης.

Πρόκειται για περίπου 100.000 κτίσματα, που βρίσκονται μέσα σε δάση. Η εφαρμογή του κανονισμού περιλαμβάνει τρία στάδια:

Αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου

Σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών

Δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο δίνεται μεγάλη σημασία στο να προβούν οι πολίτες που έχουν σπίτια πολύ κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις στις απαραίτητες ενέργειες, στον καθαρισμό, για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και να λάβουν την τεκμηριωμένη άποψη ενός επιστήμονα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα ακίνητά τους ώστε να τα «θωρακίσουν» από τη φωτιά.

Οι φετινές δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας θα χρησιμεύσουν και ως «άσκηση εργασίας» από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι θα τις μελετήσουν, ώστε να διαπιστώσουν τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν στη διαδικασία, αλλά και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται.

Πως κατατίθενται Οι δηλώσεις

Οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα, είτε με e-mail από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις.

Για φέτος, πάντως, έχει ανασταλεί η εφαρμογή των μέτρων συμμόρφωσης με τα προτεινόμενα μέτρα και υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας.

Αυτά αφορούν την πρώτη γραμμή προστασίας από μια πυρκαγιά, δηλαδή τα κλαδιά και τα δέντρα που εφάπτονται με τα κτίρια, τα ξερόχορτα, οι θάμνοι και τα σκουπίδια, καθώς και τα εύφλεκτα υλικά στους εξωτερικούς χώρους.

Την 30η Ιουνίου, πάντως, την ίδια ημέρα που όσοι υπάγονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας πλησίον (σε ακτίνα 300 μέτρων) ή εντός δασικών εκτάσεων θα πρέπει να καταθέσουν την Έκθεση Συμμόρφωσης, λήγει και η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι αυτή την ημερομηνία να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες απομάκρυνσης ξερόχορτων, κοπής δέντρων και θάμνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες εκδήλωσης ή επέκτασης πυρκαγιάς και να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ