ΕΛΛΑΔΑ

Το εκρηκτικό κοκτέιλ «Hot-Dry-Windy» εκτοξεύει το θερμόμετρο - Ανησυχία για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Eurokinissi

Στα ύψη αναμένεται να ανεβάσει το θερμότερο τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο «Hot - Dry - Windy» για το οποίο οι μετεωρολόγοι, προειδοποιούν ότι μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες.

Το φαινόμενο «Hot - Dry - Windy» το καλοκαίρι του 2023 είχε οδηγησει στην εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών της Ρόδου αλλά και των περιοχών της Αττικής και της Βοιωτίας.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες θέτουν ξανά την Αττική και τπεριοχές της Πελοποννήσου, την Δυτική και την Στερεά Ελλάδα καθώς και σε νησιά του Αιγαίου σε επίπεδο πολύ υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση φωτιάς.

Ειδικότερα, αναμένεται πως τα μελτέμια ισχύος 6-7 μποφόρ που πνέουν πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Τσατραφύλλιας: Τι είναι το φαινόμενο Hot-Dry-Windy

Για το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy» ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ζει σε καυσωνικές συνθήκες», αναφέροντας ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε 6-8 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό».

«Ήδη η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι ανεβασμένη και όλη την εβδομάδα θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Θα είμαστε στα όρια του καύσωνα στη Δυτική Ελλάδα με 40 βαθμούς, 38 στην Αθήνα και 39 σε αρκετές περιοχές», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Τσατραφύλλιας και συνέχισε:

«Άρα, λοιπόν έχουμε ένα θερμό καιρό. Εν τω μεταξύ τα μελτέμια, ο γνωστός βόρειος άνεμος ο οποίος πνέει στο Αιγαίο κάθε καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει και πνέει και η εντάσεις του τις επόμενες ώρες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Άρα, έχουμε ζέστη και έναν καιρό ανεμώδη θα λέγαμε σε συνάρτηση με την ξηρότητα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά και την έλλειψη υγρασίας στα εδάφη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που. Άρα, λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει αρκετό νερό. Υπάρχει μεγάλη ξηρασία στα εδάφη.

Επομένως, έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο. Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες για εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Αυτός είναι και ο «Hot-Dry-Windy», ο ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός. Άρα, λοιπόν πρέπει να προσέχουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια εμμονή θα έλεγα αυτό το μήνα. Ήδη είχαμε ένα καύσωνα με θερμοκρασίες οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετές δεκαετίες. Θα έχουμε καυσωνικές συνθήκες στη Δυτική Ελλάδα, στη Μεσσηνία, στην Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο, σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Στερεάς. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές δεν αποκλείεται να έχουμε και εκεί προβλήματα αλλά βέβαια μπορεί και δυσμενείς συνθήκες. Νομίζω δηλαδή ότι η χώρα πρέπει αυτή τη βδομάδα τουλάχιστον να μπει σε μια κατάσταση εγρήγορσης και συναγερμού, γιατί θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα θα διατηρηθούν 6 με 8 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, το κανονικό για την εποχή».

Κολυδάς: Πιο επικίνδυνη η Παρασκευή - Θα «ψηθούμε» Κυριακή και Δευτέρα

Νέα στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες των επομένων ημερών παρείχε με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη και για τις πυρκαγιές, ενώ από την Κυριακή που υποχωρούν οι άνεμοι η ζέστη θα επιστρέψει δριμύτερη.

Η ανάρτησή του αναφέρει:

« ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ , ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ- ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η μεγαλύτερη βαρύτητα για την Παρασκευή η αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω του ενισχυμένου μελτεμιού της ζέστης και του ξηρού καιρού .

Η ζέστη θα είναι αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα που θα "σπάσει" πρόσκαιρα το μελτέμι»

Κικίλιας: Για πρώτη φορά τόσο νωρίς δείκτης 5 στην Αττική

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

«Όσο ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση εφιστώ την προσοχή σε όλους. Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο και σε καταστροφή. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες και η κρατική μηχανή. Σε αυτό συνίσταται το σημερινό συντονιστικό. Καμία αμέλεια, καμία κίνηση, καμία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες», συνέχισε.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική την Παρασκευή

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει για την Αττική την Παρασκευή (21/6) σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που έδωσε την δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Πολύ υψηλός είναι κίνδυνος σε περιοχές της Πελοποννήσου της Δυτικής Ελλάδας και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στα Κύθηρα, τη Σκύρο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τα Ψαρά.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-06-2024
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 βαθμούς και κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και από αργά το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα βόρεια πρόσκαιρα από τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά στα δυτικά και νότια τους 40 βαθμούς, και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια ηπειρωτικά και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και πιθανόν στα νότια τους 40 βαθμούς, και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ) 24-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης