ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο σκεπτικό για Λύτρα - Η κατάθεση της συζύγου του

Άρειος Πάγος: Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο σκεπτικό για Λύτρα - Η κατάθεση της συζύγου του

Ο γνωστός δικηγόρος, Απόστολος Λύτρας

ΙΝΤΙΜΕ

Στο... στόχαστρο του Αρείου Πάγου βρίσκεται η ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον γνωστό ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα, για την άγρια κακοποίηση της συζύγου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η πειθαρχική έρευνα, η οποία στρέφεται κατά των δικαστικών λειτουργών, διατάχθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου με το σκεπτικό ότι ο ποινικολόγος αφέθηκε ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ' ομολογία τέλεσε.

Όπως σημείωναν νομικοί κύκλοι, πρόκειται για ένα βαρύ κακούργημα, που ομολόγησε ο δράστης και βάσει του προηγούμενου ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας, ο Απόστολος Λύτρας, θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων και άρα να κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις, υπονοώντας ότι αν δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο η προφυλάκιση θα ήταν μονόδρομος.

Το σκεπτικό της μη προφυλάκισης

Αντίθετα, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν μετά την απολογία του Απόστολου Λύτρα να τον αφήσουν ελεύθερο θεωρώντας ότι πληροί τις δυο τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί. Δηλαδή έκριναν ότι:

  1. δεν είναι ύποπτος φυγής και
  2. δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Επίσης «μέτρησε» στην κρίση τους ότι ομολόγησε το έγκλημα, δήλωσε μετανιωμένος και ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Ακόμη, το ίδιο το θύμα στην ανακρίτρια φέρεται να έκανε λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας», ενώ η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της.

Σημειώνεται ότι οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Απόστολο Λύτρα είναι υποχρέωση μετοίκησης από το κοινό σπίτι, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

«Είμαι χάλια σωματικά και ψυχικά»

Στο μεταξύ, την πρώτη της δήλωση έκανε η σύζυγος του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, μετά την κακοποίηση που βίωσε την Κυριακή με την ίδια να παραμένει σε κατάσταση σοκ:

«Είμαι χάλια και σωματικά και ψυχικά προσπαθώ να διαφυλάξω την ψυχική και σωματική μου υγεία. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους δεν είμαι καλά. Πως να είμαι καλά; Δεν γινόταν άλλο», είπε στο STAR.

Μάλιστα στην σύντομη επικοινωνία με το κανάλι, το θύμα ήταν ακόμη σοκαρισμένο, συντετριμμένο και δυσκολευόταν να μιλήσει.

Η ανατριχιαστική κατάθεση της συζύγου

Εν τω μεταξύ, τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια του Απόστολου Λύτρα, περιέγραψε στην κατάθεσή της η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου. Η ίδια -όπως αναφέρει- σε καθεστώς τρόμου, τον παρακαλούσε να σταματήσει και να την πάει στο νοσοκομείο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά», λέει μεταξύ άλλων η γυναίκα και περιγράφει πως ούρλιαζε βοήθεια και τον παρακαλούσε να σταματήσει, με το πρόσωπό της γεμάτο αίματα.

Αναλυτικά η κατάθεσή της:

«Γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με την μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί.

Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι.

Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου.

Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε.

Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας».

«Θα ζητήσω βοήθεια, θα κοιτάξω να θεραπευτώ»

Συγγνώμη από τη σύζυγό του και τις κόρες του ζήτησε ο Απόστολος Λύτρας μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την απολογία του, υποστηρίζοντας πως δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά βίαιος και δηλώνοντας πως θα ζητήσει βοήθεια για να θεραπευτεί.

«Ομολόγησα την πράξη μου, ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου που υπεραγαπώ και από τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση, δεν έχω υπάρξει ξανά βίαιος θα κοιτάξω πώς να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια. Έχω χτίσει μία καριέρα με πολύ κόπο, θα αναζητήσω τις αιτίες που έφτασα σε αυτό το σημείο, δεν είναι κάτι που μπορώ να συγχωρέσω στον εαυτό μου. Να μην βρεθεί κανείς άλλος σε τέτοια κατάσταση. Ζητάω συγγνώμη από τη Σοφία και τις κόρες μου και από όλο τον κόσμο», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ