ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Από τον καύσωνα στα μπουρίνια: Δροσίζει, αλλά με επικίνδυνα ξεσπάσματα

Καιρός: Από τον καύσωνα στα μπουρίνια: Δροσίζει, αλλά με επικίνδυνα ξεσπάσματα
INTIME NEWS /ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υποχωρεί η θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές από σήμερα, Παρασκευή 14/6, με τη βόρεια Ελλάδα να υποδέχεται μπουρίνια και καταιγίδες.που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Ενα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες αλλά και στη βόρεια Ελλάδα σημαίνοντας τηνν προσωρινή λήξη του καύσωνα.

Η αλλαγή του καιρού, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο έχει ήδη αρχ'ισει από τα βόρεια.

Ηδη στη Βέροια, ένα πολύ δυνατό μπουρίνι «ξήλωσε» σκεπές αλλά κι δέντρα προκαλώντας πολλλά προβλήματα στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των ανέμων που έπληξαν το βράδυ της Πέμπτης 13/6, προκάλεσε αρκετά προβλήματα, ήταν οι πτώσεις δέντρων σε διάφορα σημεία εντός και εκτός πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές ζημιών, ξηλώθηκαν 15 δέντρα, ενώ έφυγαν λαμαρίνες, ταμπέλες και θερμοσίφωνες στον αέρα, ωστόσο δεν υπήρξαν μεγάλες ζημίες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ από τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς.

Ρεκόρ ζέστης

Χθες ήταν μια ιστορικά ζεστή ημέρα, με πανευρωπαϊκά ρεκόρ: Σε 136 σταθμούς από τους 500 του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το θερμόμετρο ξεπέρασε και τους 40 βαθμούς.

Ρεκόρ θερμοκρασίας είχαμε και στις Κυκλάδες με το θερμόμετρο στη Μήλο 44 βαθμούς, αλλά στην Νάξο έφτασε τους 40, τους 39 στη Μύκονο.

Πρώτη φορά πριν τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα το θερμόμετρο έφτασε τους 42 βαθμούς με συνεχείς μετρήσεις από το 1890!

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα θα παραμείνει όμως υψηλά στα νότια στους 38 με 39 βαθμούς και πιθανόν τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης και 40 βαθμούς.

Ενα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες αλλά και στη βόρεια Ελλάδα δίνοντας τη λήξη του καύσωνα.

Τοπικά αυτές οι καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) ή και (στη Θράκη) και από χαλάζι.

Οι θερμοκρασίες στην Αθήνα, στο κέντρο της πόλης θα φτάσουν σήμερα (14/6) στους 37 βαθμούς, ενώ το Σαββατοκύριακο στους 33-34 βαθμούς.

Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη η θερμοκτασία θα φτάσει στους 33 βαθμούς, και το Σαββατοκύριακο στους 31-32 βαθμούς.

Ισχυρό σήμα για ένα ζεστό ελληνικό καλοκαίρι

Σύμφωνα με τις προγνώσεις που δημοσιεύει η ΕΜΥ, με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αριθμητικών μοντέλων, να δείχνουν ότι οι μέσες θερμοκρασίες, του τριμήνου Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου, μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις, για θερμές καλοκαιρινές συνθήκες στη χώρα μας και ενισχύονται οι υπόνοιες για «καύσωνες».

Για το καλοκαίρι που διανύουμε (Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος), σχολιάζονται οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχή-χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων, το multi-modelsystem, το οποιο αναφέρεται στην περίοδο 1993-2016.

Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα εδώ καθώς και μέσω της ιστοσελίδας του ECMWF.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, το ECMWF δίνει ισχυρό σήμα, ότι ένα πολύ θερμό Καλοκαίρι είναι προ των πυλών, αφού για το σύνολο της χώρας, προβλέπει, με πιθανότητα 70-100%, ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ή, ότι καθημερινά, σε όλη τη διάρκεια του τριμήνου, η θερμοκρασία θα διατηρείται σταθερά 1-2 βαθμούς πάνω από την κανονική ή, όπως είναι πιο φυσικό, ότι κύματα καύσωνα θα εναλλάσσονται με διαστήματα κανονικών ή/και χαμηλότερων θερμοκρασιών. Και το multi-model φαίνεται ότι συμφωνεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ