ΕΛΛΑΔΑ

Νέα προειδοποίση από την ΕΜΥ: Επιμένει ο καύσωνας - Πτώση θερμοκρασίας από την Παρασκευή

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επιμένει ο καύσωνας σε όλη τη χώρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στο Κρανίδι μάλιστα το θερμόμετρο έφτασε τους 44 βαθμούς. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου με την ανάσα δροσιάς να έρχεται το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες. β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Στις παραλίες έσπευσαν αρκετοί πολίτες

Η αφρικανική σκόνη κάνει την ατμόσφαιρα πιο αποπνικτική.

Πολλοί ήταν εκείνοι που από νωρίς το πρωί έσπευσαν στις κοντινές παραλίες αναζητώντας μια ανάσα δροσιάς.

Επί ποδός βρίσκεται και ο κρατικός μηχανισμός, δεδομένου ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Κορινθία, Αργολίδα και σε περιοχές της Φωκίδας.

Προληπτικά έμειναν κλειστά σχολεία τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα νηπιαγωγεία και δημοτικά είτε δεν λειτούργησαν καθόλου, είτε με το ωράριο ήταν περιορισμένο.

Έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων θα βρίσκονται σε ισχύ για τις ημέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας.

Συγκεκριμένα προβλέπονται η υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες, τηλεργασία και έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστοί θα είναι οι Αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης μεταξύ 12:00 και 17:00 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00, στο διάστημα 17.00 με 20.00.

Συνιστάται στο κοινό η λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας κατά την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) για τις παρακάτω περιοχές της χώρας:

Πολύ υψηλός κίνδυνος σε:

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης