ΕΛΛΑΔΑ

Στη Φθιώτιδα έσπασε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 43,2 βαθμούς - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Στη Φθιώτιδα έσπασε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 43,2 βαθμούς - Τι λένε οι μετεωρολόγοι
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε σήμερα (12/6) στην Ελλάδα και,ναι μεν ο καύσωνας ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές, όμως , σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου, Γιώργου Τσατραφύλλια, η πόλη που έσπασε το ημερήσιο ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν το Λευκοχώρι Φθιώτιδας όπου το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 43,2 Κελσίου!

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μετά την «καυτή πρωτιά» των 43,75 βαθμών στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας, ακολούθησε η Σπάρτη με 43,1 °C.

Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36,1 °C, ενώ 228 από τους 509 ενεργούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

Σε 51 μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 °C.

Πού θα δούμε 43άρια την Πέμπτη

Τους λόγους που σταμάτησε ο υδράργυρος στους 40 βαθμούς στην Αττική εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, ο Θοδωρής Κολυδάς.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Παρότι στα Σπάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς, εν τούτοις η συννεφιά αλλά και εν μέρει η σκόνη, έβαλαν ένα πρόσκαιρο φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου».

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για αύριο οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του κ. Κολυδά, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ