ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - Έκτακτα μέτρα: Τι ισχύει για σχολεία και εργαζόμενους

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - Έκτακτα μέτρα: Τι ισχύει για σχολεία και εργαζόμενους
Ακραίες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα INTIME

Επελαύνει από το πρωί σε όλη τη χώρα το κύμα καύσωνα, που συνοδεύεται από αφρικανική σκόνη, ανεβάζονταςτη θερμοκρασία κατά τόπους στους 43 βαθμούς Κελσίου και κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα όλων των πολιτών. 

Ήδη ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων θερμικών φαινομένων.

Στον δήμο Αθηναίων αλλά και σε πολλούς ακόμα δήμους, νηπιαγωγεία και δημοτικά δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, ωστόσο Γυμνάσια και Λύκεια θα μείνουν ανοιχτά ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι προαγωγικές και οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Ταυτόχρονα, έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων, ενώ και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας – Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τους Υγειονομικούς Σχηματισμούς της χώρας, ώστε να μεριμνήσουν για όλες τις προληπτικές ενέργειες όσον αφορά την αντιμετώπιση πιθανών δυσλειτουργιών λόγω του καύσωνα.

Αναλυτικά το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, που εκδόθηκε δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  4. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  5. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
  3. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Μαρουσάκης: Μετά τον καύσωνα έρχεται κακοκαιρία

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι το κύμα καύσωνα ξεκίνησε από χθες (11/6) και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή (14/6).

Ωστόσο στη συνέχεια αναμένεται αλλαγή του σκηνικού καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα φέρουν έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανέμους.

Εξηγώντας μάλιστα την απότομη μεταβολή του καιρού προχώρησε σε μια λεπτομερέστατη ανάλυση στα social media εξηγώντας το «διάγραμμα της αλήθειας» το οποίο επιτρέπει ασφαλές προβλέψεις για τις μεταβολές του καιρού.

«Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς» ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην ανάρτησή του.

Ποια σχολεία θα κλείσουν την Πέμπτη

Ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου έκανε γνωστή την αναστολή λειτουργίας των μαθημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Με απόφαση του Δημάρχου Περάματος λόγω έκτακτων υψηλών θερμοκρασιών τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά για την πρωινή βάρδια. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ωρωπού, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, θα λειτουργήσουν από την έναρξη του ωραρίου έως και τις 11.30π.μ., λόγω του επικείμενου καύσωνα.

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων), την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Ιωάννη Μαλτέζου, ανακοινώνει την διακοπή των μαθημάτων την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 λόγω καύσωνα, σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι Παιδικοί Σταθμοί και τα Κ.Δ.Α.Π. του Δήμου Άργους-Μυκηνών θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κατόπιν απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, αναστέλλεται η λειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού, και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Οι Παιδικοί Σταθμοί,τα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στο Δήμο Μετεώρων λόγω καύσωνα μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν.

Κλειστά σχολεία και την Πέμπτη 13/6 λόγω καύσωνα και στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας λόγω του καύσωνα.

Αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής και την Πέμπτη 13 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Δήμος Ερέτριας.

Τη διακοπή μαθημάτων και το κλείσιμο των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών και την Πέμπτη 13 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων. Ο Βρεφικός και ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου καθώς και το Κ.Δ.Α.Π.Με.Α θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στο Δήμο Τρικκαίων θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Τα ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ», «ΦΡΟΥΡΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ» παραμένουν κλειστά την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» η α΄ βάρδια θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ δε θα λειτουργήσει η β΄ βάρδια, την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του Δήμου Λαμιέων, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, ως προς την ώρα αποχώρησης, η οποία ορίζεται στις 11:30 π.μ.

Κλειστά από τις 11:30 θα είναι επίσης κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στη Λιβαδειά την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Στον δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, η αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πέμπτη, τροποποιείται: 11:30 π.μ. από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, 11:30 π.μ. από τα Νηπιαγωγεία Αμφίκλειας και Ελάτειας, 12:00 μ.μ. από το Νηπιαγωγείο Κάτω Τιθορέας και 12:00 μ.μ. από όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.

Διακοπή των μαθημάτων στις 11.30 π.μ. σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θηβαίων την Πέμπτη 13/6/2024 λόγω καύσωνα.

Κλειστά θα είναι λόγω καύσωνα τα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, σε όλο τον δήμο Σιντικής.

Από τον δήμο Επιδαύρου ανακοινώθηκε ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Επιδαύρου θα παραμείνουν την Πέμπτη 13 Ιουνίου καθ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, λόγω των συνθηκών καύσωνα και των έκτακτων δελτίων της Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Οι Παιδικοί Σταθμοί και τα Κ.Δ.Α.Π του Δήμου Ερμιονίδας θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Ο Δήμος Τυρνάβου ανακοίνωσε ότι λόγω του επερχόμενου καύσωνα, τα νηπιαγωγεία και δημοτικά θα λειτουργούν την Πέμπτη 13 του μηνός μέχρι τις 11:30 π.μ.

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία) σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, λόγω καύσωνα.

Ως προς τους Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Χανίων, η λειτουργία τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, καθώς όλες οι αίθουσες διαθέτουν επαρκή κλιματισμό

Με απόφαση της αντιδημάρχου Παιδείας και Αυτεπιστασίας Κατερίνας Σίμου, τα σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων, θα παραμείνουν την Πέμπτη 13 Ιουνίου, λόγω επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Σημειώνεται πως κλειστά θα παραμείνουν στις 13 Ιουνίου τα σχολεία στην Αιγιάλεια.

Την αναστολή της λειτουργίας, των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων), την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, αποφάσισε το Τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, & Νέας Γενιάς Δήμου Ρεθύμνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης.

Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν σχετικών συστάσεων του Προϊσταμένου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν στο Ρέθυμνο, οι οποίες θα ενταθούν το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου. Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης διέπεται από τη λογική να μην προκληθεί αναστάτωση στις οικογένειες των μαθητών και ειδικά στους εργαζόμενους γονείς τους και ταυτόχρονα να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από την έκθεση σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα κορυφωθούν κατά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες (χρονικό διάστημα κατά το οποίο λειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία) των επόμενων δύο ημερών.

Έκτακτα μέτρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Έκτακτα μέτρα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων θα βρίσκονται σε ισχύ για τις ημέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας. Αυτα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες, τηλεργασία και έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Ειδικότερα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Προσοχή στα ραντεβού με το δημόσιο

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (ιδίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία) καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00'-17.00', τις ημέρες Τετάρτη 12.06.2024 και Πέμπτη 13.06.2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery), κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 C.

Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση ισχύει για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38°C.

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις (εφόσον διαθέτουν κλιματισμό).

Εφαρμογή τηλεργασίας και στον ιδιωτικό τομέα για τις ευπαθείς ομάδες

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα - SOS για επτά περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) για τις παρακάτω περιοχές της χώρας:

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Capture.png


ΔΗΜΟΦΙΛΗ