ΕΛΛΑΔΑ

Αρνιακός στο CNN Greece: «Εκρηκτικό μείγμα» ο καύσωνας, η αφρικανική σκόνη και η υγρασία

Αρνιακός στο CNN Greece: «Εκρηκτικό μείγμα» ο καύσωνας, η αφρικανική σκόνη και η υγρασία
Τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας σε συνθήκες καύσωνα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε τροχιά ανόδου θα κινηθεί ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από την Τρίτη (11/6), όπως σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, με τα 38άρια και 39άρια που σημειώθηκαν στη χώρα την Δευτέρα (10/6) να τα διαδέχονται οι 40-41 βαθμοί Κελσίου. 

Ειδικότερα, ο υδράργυρος θα «χτυπήσει κόκκινο» σε μέρη που βρίσκονται μακριά από την θάλασσα, όπως οι κλειστές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, της Φθιώτιδας, της Αττικής και της Βοιωτίας, δηλαδή τη Λιβαδειά, την Θήβα, τα δυτικά προάστια του λεκανοπεδίου, των ανατολικών ακτών της Πελοποννήσου, ο αργολικός κάμπος, ο κάμπος της Σπάρτης και η πεδιάδα της Μεσαράς στην Κρήτη.

Θα είναι ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού και θα διατηρηθεί έως την Παρασκευή (14/6).

Από 40 έως 42 βαθμοί Κελσίου στην Αττική

Η Αττική θα βρεθεί αντιμέτωπη με 40 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη (11/6), ενώ την Τετάρτη (12/6) θα φτάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου και την Πέμπτη (13/6) τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι αποπνικτική λόγω των ασθενών δυτικών-νοτιοδυτικών ανέμων που διευκολύνουν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα η ζέστη και η υγρασία θα δημιουργήσουν ένα επιβαρυντικό περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που χρειάζονται να λάβουν μέτρα προστασίας αυτές τις ημέρες.

Να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, τα φαινόμενα αυτά, λόγω της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει να τα περιμένουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα και με μεγαλύτερη ένταση.

«Είναι μια κρίση που περνά όλος ο πλανήτης και χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και μέτρα ώστε το κλίμα να μπορέσει να επανέλθει στην πρότερη μορφή του».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος, «αυτό όμως που είναι εφικτό είναι ο άνθρωπος να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που τον περιμένουν τα επόμενα χρόνια».

Πότε υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Βελτίωση αναμένεται από το Σαββατοκύριακο (15-16/6), η οποία θα συνοδευτεί από τοπικές καταιγίδες και μπόρες στα ορεινά και τα ηπειρωτικά καθώς και δυνατούς βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 6-7 μποφόρ.

Έκτοτε η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους 35-36 βαθμούς Κελσίου, κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα

Νωρίτερα από το 2023 έχει αρχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς η χώρα, καθώς σήμερα, Τρίτη (11/6) η επικινδυνότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι εξαιρετικά υψηλή σε πέντε περιοχές, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές αυτές είναι η Αττική, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα και η Κορινθία, ενώ σε αρκετές ακόμα πόλεις υπάρχει υψηλός κίνδυνος να ξεσπάσει φωτιά, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ