ΕΛΛΑΔΑ

Η Εναλεία στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πλαστική ρύπανση των θαλασσών - Το πρωτοποριακό project

ΕΝΑΛΕΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της Εναλείας στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών όπως και το πρωτοποριακό project της αποκαλύποτναι ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας των Ωκεανών.

Η Εναλεία από την ημέρα της ίδρυσης της μάχεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πλαστική ρύπανση των θαλασσών με την πολύτιμη συμβολή των αλιευτικών κοινοτήτων.

Φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών η Εναλεία όπως τονίζει έχει δύο σημαντικούς λόγους για να το γιορτάσει λίγο παραπάνω καθώς περισσότερα από 1.150.000 κιλά πλαστικού έχουν συλλεχθεί από την ημέρα που ξεκίνησε τις δράσεις της στους θαλάσσιους καθαρισμούς αρχικά στην Ελλάδα και που σταδιακά επεκτάθηκαν σε Αίγυπτο, Ισπανία, Ιταλία και Κένυα!

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τα μισά από αυτά, συλλέχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Η ποσότητα αυτή του θαλάσσιου πλαστικού είναι αρκετή για να γεμίσει το Κολοσσαίο της Ιταλίας 6 φορές! Και πώς το πετύχαμε αυτό? Αφενός, με την καθημερινή και πολύτιμη βοήθεια περισσότερων από 3.000 αλιέων με περίπου 1.000 αλιευτικά σκάφη, που δημιουργούν έναν θαλάσσιο φύλακα προστασίας της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, ποσότητα που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 κοντέινερ ημερησίως. Μέχρι το 2050, αναμένεται να υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά από ό,τι ψάρια στις θάλασσες (Hellen McArthur Foundation).

Αφετέρου όπως αναφέρει η Εναλεία μέσω των σταθερών και πολυετών συνεργασιών με εταιρίες και φορείς, τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς, που ως σημείο τομής με την Εναλεία έχουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την κοινή αίσθηση προστασίας του περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά: τον Πανελλαδικό μας Υποστρικτή Costas M. Lemos Foundation, τον Στρατηγικό μας Συνεργάτη για την Ελλάδα Cosmote Greece και τους χορηγούς και δωρητές μας: Nestle Hellas, Antipollution, ΔΕΗ Α.Ε., GANT, John S. Latsis Foundation , ΚΟΝΒΑ Α.Ε.Β.Ε., Rolco A.E., Pfizer Hellas, AEF, MEGA Disposables, Skyplast IKE για την συμβολή τους τελευταίους 12 μήνες στην επίτευξη του πρωτοφανές αυτού στόχου! Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, μέσω τεχνολογίας blockchain, μπορέσαμε να ιχνηλατήσουμε το πλαστικό, από τις θάλασσες και τα νησιά που συλλέγεται, στα εργοστάσια που ανακυκλώνεται και εν τέλει, στις μονάδες στις οποίες γίνεται τελικό προϊόν.

Επίσης, για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε ένα προϊόν που θα μπορέσει να αντέξει για δεκαετίες, που είναι φτιαγμένο από αυτά τα πλαστικά, και που μπορεί να καθαρίσει ακόμη περισσότερο πλαστικό από τις θάλασσες. Μαζί με την Πορτογαλική εταιρεία Nelo, δημιουργήσαμε το πρώτο καγιάκ των θαλασσών, το Enaleia x Nelo kayak! Έπειτα από περίπου 3 χρόνια συνεχών δοκιμών και ελέγχων, καταφέραμε να σχεδιάσουμε ένα μοντέρνο αγωνιστικό καγιάκ για όλες τις κατηγορίες αθλούμενων, δημιουργημένο από ανακυκλωμένα πλαστικά και πλαστικά από τη θάλασσα.

Η επίδραση αυτού του προϊόντος είναι διπλή καθώς μειώνει κατά 60% το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην παραγωγή των καγιάκ, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα από τις πωλήσεις των συνεργατών μας θα αξιοποιηθούν για να καθαρίσουμε ακόμη περισσότερο πλαστικό από τις θάλασσές μας.

Τα εν λόγω καγιάκ φέρουν πάνω τους ανάγλυφους κωδικούς γρήγορης ανταπόκρισης (QR Code), όπου επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθήσει την πορεία των πλαστικών από τη θάλασσα ή το νησί που συλλέχθηκαν, στο εργοστάσιο που ανακυκλώθηκαν και εν τέλει στο σημείο που έγιναν καγιάκ.

Καθώς τα καγιάκ δημιουργούνται και από διαφορετικά πλαστικά απορρίμματα που συλλέγονται από τις θάλασσες, το κάθε καγιάκ, λοιπόν, είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Περισσότερες λεπτομέρειες και νέα για τα καγιάκ και την ιστορία τους, θα βρείτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Εναλεία (www.enaleia.com). Σύντομα θα μπορείτε να κρατήσετε θέση για τις προπαραγγελίες και να απολαύσετε τις θάλασσές μας ενώ γίνεστε μέρος της λύσης!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης