ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στην κάλπη με αφρικανική σκόνη και προσεχώς 44άρια - «Καμπανάκι» από τους μετεωρόλογους

Καιρός: Στην κάλπη με αφρικανική σκόνη και προσεχώς 44άρια - «Καμπανάκι» από τους μετεωρόλογους

Η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Eurokinissi

«Θερμοκρασίες  - φωτιά» αναμένονται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες με τους μετεωρόλογους να προειδοποιούν τους πολίτες να πάρουν τα μέτρα τους ενόψει του επικείμενου καύσωνα.

Πιο αναλυτικά, η θερμοκρασία θα πέσει λόγω και των μελτεμιών, με τον υδράργυρο να ανέρχεται σε αρκετές περιοχές της χώρας στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, το Σαββατοκύριακο των ευρωεκλογών.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα θα έρθει θερμή αέρια μάζα από την Αφρική που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και συγκεκριμένα κατά τόπους μπορεί να φτάσει και τους 44 βαθμούς.

Καλλιάνος: «Έρχεται καύσωνας από Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη την Τρίτη»

Για τον καύσωνα που θα μας απασχολήσει από την ερχόμενη Τρίτη και θα κορυφωθεί την Τετάρτη, γράφει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, το συγκεκριμένο κύμα θα φτάσει στη χώρα μας από την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη, με τη διάρκειά του να παραμένει άγνωστη για την ώρα, ενώ εκτιμά πως οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Προετοιμαστείτε σιγά σιγά, διότι από την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου και στη συνέχεια θα μας απασχολήσει ένας ισχυρός καύσωνας προερχόμενος από την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη. Ο καύσωνας αυτός φαίνεται ότι θα αρχίσει να κορυφώνεται από την Τετάρτη 12 Ιουνίου και στη συνέχεια.

Η διάρκεια του είναι ακόμα άγνωστη, μιας και τα μοντέλα δεν έχουν ακόμη «ευθυγραμμιστεί» σε ένα κοινό σενάριο ως προς τη διάρκειά του.

Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα. Την Κυριακή νομίζω θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο.

Παρακαλώ θερμά, ας προετοιμαστούν οι συνάνθρωποί μας που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι, οι γονείς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τα μικρά παιδάκια τους και ασφαλώς να προσέξουμε τα ζωάκια μας και ειδικά τα αδέσποτα.

Όλοι οι κρατικοί φορείς να είναι έτοιμοι. Οι Δήμαρχοι να αρχίσουν να προετοιμάζονται για να υπάρχουν κλιματιζόμενες αίθουσες για όλους και γενικώς να είμαστε πανέτοιμοι.

Σαφώς και έχει ξαναέρθει τέτοιος καύσωνας στη χώρα μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πανέτοιμοι για να τον αντιμετωπίσουμε.

Ας είμαστε εμείς έτοιμοι για κάτι ισχυρό και ας έρθει και πιο εξασθενημένος. Μακάρι να έρθει πιο εξασθενημένος.

Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες».

Υπ. Εργασίας: Τα 10 μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Δέκα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους, λόγω του καύσωνα συστήνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που έδωσε στην δημοσιότητα.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε χθες Δευτέρα 3 Ιουνίου, εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης

  1. Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  2. Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  3. Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  4. Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

  1. Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  2. Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  3. Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  4. Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  5. Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.
  6. Ειδική πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα - για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών - οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες).

Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενες αίθουσες την Δευτέρα για τον καύσωνα

Επτά κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία από τον καύσωνα θα ανοίξει ο Δήμος Αθηναίων την Δευτέρα (10/6).

Οι αίθουσες αυτές, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία της υγείας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, θα παραμείνουν ανοιχτές από 9:00 έως 21:00 και όσο χρειαστεί.

Αναλυτικά οι αίθουσες που θα λειτουργήσουν

  1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη 22 & Δύμης / Τηλέφωνο επικοινωνίας: 21092000269
  2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15 / Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109240403
  3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4 / Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716
  4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους / Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877
  5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372 / Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334
  6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου /Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877
  7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος / Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106459890

Τι καιρό θα κάνει σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα

Σάββατο (8-6-2024)

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό στα βόρεια ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στις ανατολικές Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τις Κυκλάδες τους 31 με 33 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε ειναι πιθανό στα ορεινά της Ηπείρου να σημειωθούν τοπικοί όμβροι .

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ .

Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 και τοπικά στην Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα Δωδεκάνησα τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και τοπικά στα νότια έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή (9-6-2024)

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα (10-6-2024)

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.

Οι καιρικές συνθήκες ευνούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη (11-6-2024)

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι καιρικές συνθήκες ευνούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο Ιόνιο και τα ηπερωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα νότια δυτικοί 4 με 6 και στη βόρεια Ελλάδα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Τις μεσημβρινές ώρες στις βόρειες παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια.

Τετάρτη (12-06-2024)

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι καιρικές συνθήκες ευνούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα νότια δυτικοί 5 με 6 και στη βόρεια Ελλάδα νότιοι 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.