ΕΛΛΑΔΑ

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το ΣτΕ η εξαίρεση φυσιοθεραπευτών από την οικονομική ενίσχυση επί covid

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το ΣτΕ η εξαίρεση φυσιοθεραπευτών από την οικονομική ενίσχυση επί covid

Συμβούλιο της Επικρατείας

EUROKINISSI

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών από την οικονομική ενίσχυση η οποία χορηγήθηκε στους ασκούντες ιατρικά επαγγέλματα και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων (οικονομολόγοι, κ.λπ.), κατά το δεύτερο κύμα έξαρσης του COVID-19 στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ευθύμη Αντωνόπουλο και εισηγήτρια την πάρεδρο Δήμητρα Μαυροπόδη.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 800/2024 απόφαση τόσο οι φυσικοθεραπευτές όσο και εργοθεραπευτές τελούν υπό παρόμοιες συνθήκες όσων ασκούν ιατρικά επαγγέλματα, καθώς παρέχουν και αυτοί υπηρεσίες στον τομέα της υγείας. Μάλιστα, οι δύο αυτές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των όσων έλαβαν οικονομική ενίσχυση, έρχονται και σε σωματική επαφή με όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ υπέστησαν τις ίδιες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, υπαγόμενοι στις πληττόμενες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Κατά συνέπεια, η εξαίρεση αυτή του άρθρου 66 του νόμου 4756/2020, κατά το σκέλος που δεν περιλαμβάνει τους φυσικοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές, είναι αντίθετη στα άρθρα 4, 22 και 25 του Συντάγματος, έκρινε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι Φυσικοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 4.2.2021 κ.υ.α. για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπει το άρθρο 66 του νόμου 4756/2020 σε δικηγόρους, οικονομολόγους, κ.λπ. και δεν περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ