ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN Greece ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος: «Η εκπροσώπηση στις Ευρωεκλογές να γίνει από άτομα με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα»

Εξαδάκτυλος: «Η εκπροσώπηση στις Ευρωεκλογές να γίνει από άτομα με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκραστίας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

INTIME NEWS / Γ.Τ Ν.Δ.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ένας μακρόπνοος και στοχευμένος σχεδιασμός, αποτελούν τη λύση στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πολυετής οικονομική ύφεση αλλά και η πανδημία του COVID-19.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να στείλουμε στην Ευρωβουλή, άξιους και ικανούς ανθρώπους, με γνώσεις και επιχειρήματα, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.

Τα παραπάνω τονίζει στο CNN GREECE, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Ν. Δημοκρατία, πλαστικός χειρουργός και πρώην πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Λίγες ημέρες μόλις πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για την Ευρωβουλή, ο συνομιλητής μας, μιλάει για το πώς θα αλλάξει το τοπίο της υγείας, για τη συμβολή του φαρμάκου στο ΑΕΠ, με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα και πώς η χώρα μας, θα μπορέσει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο:

Κύριε Εξαδάκτυλε, τα κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης και ο σχεδιασμός πρωτοκόλλων προσυμπτωματικού ελέγχου πόσο πιστεύετε ότι θα αλλάξουν το τοπίο στην Υγεία;

Η ανακαίνιση δομών στα δημόσια νοσοκομεία, ο σχεδιασμός πρωτοκόλλων που αναφέρατε αλλά και η επέκταση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΕΣΥ με την ΗΔΙΚΑ, δείχνουν το μέλλον στην Ελλάδα με στήριξη της Ευρώπης… Πιστεύω ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι η απόλυτη λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η πολυετής οικονομική κρίση και η πανδημία.

Η συμβολή του κλάδου του ελληνικού φαρμάκου πώς αλληλεπιδρά με τη νέα πραγματικότητα που επιχειρείται στην Υγεία;

Εκτιμάται ότι η συνεισφορά του ελληνικού φαρμάκου είναι περίπου 6,5 δισ. (δηλαδή 3,3% του ΑΕΠ της χώρας), ενώ οι άμεσα απασχολούμενοι στην παραγωγή και στην εμπορία φαρμάκων προσεγγίζουν τις 30.000. Και φέτος, με τη δυνατότητα του επενδυτικού clawback που έδωσε η Πολιτεία, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στην Τρίπολη εργοστάσια που θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη δύναμη της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οπότε το ελληνικό φάρμακο είναι από μόνο του κινητήριος δύναμη στην Ελλάδα.

Πώς θα αναστρέψουμε το τεράστιο κύμα επιστημονικής μετανάστευσης; Υπάρχει κάπιοιος σχεδιασμός για το brain gain;

Οι Έλληνες ιατροί χαίρουν αναγνώρισης και εκτίμησης παγκοσμίως για την επιστημονικότητα, τις ειδικότητες και τη δυναμική τους. Οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τους γιατρούς και τους ερευνητές τους. Αλλά για να γυρίσουν τα πιο δυνατά μυαλά μας στη χώρα χρειάζονται κίνητρα. Και δη οικονομικά και φυσικά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε να επιστρέψουν οι Έλληνες επιστήμονες.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, στις οποίες είστε υποψήφιος με τη ΝΔ. Πώς πιστεύετε ότι η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη και σταθερή ευρωπαϊκή στήριξη;

Κυρία Σπαγαδώρου, στα ευρωπαϊκά όργανα χρειάζεται να στείλουμε ανθρώπους που μπορούν να συνομιλούν, να διαπραγματεύονται, να διεκδικούν με επιχειρήματα όσα δικαιούται η χώρα. Μόνο άνθρωποι με εμπειρία και ορθό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα, μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας.
Τα συστήματα Υγείας, που την τελευταία 20ετία έχουν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία εξέλιξη σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και καινοτόμα φάρμακα, που είναι δυσανάλογα ακριβά σε σύγκριση με τους διαθέσιμους πόρους των συστημάτων, πιέζονται αφόρητα.
Το ελπιδοφόρο είναι ότι η ΕΕ έχει εγκαίρως καταλάβει το πρόβλημα και συσπειρώνεται να το αντιμετωπίσει κεντρικά. Κι εμείς ως χώρα όμως, πρέπει να φροντίσουμε στις επικείμενες εκλογές ώστε η εκπροσώπησή μας ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, να γίνει από άτομα που έχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ