ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΥ Χαλκίδας: Οι σημειώσεις που «έκαψαν» τη διευθύντρια, οι ισχυρισμοί και τα αδιάψευστα ντοκουμέντα

ΔΟΥ Χαλκίδας: Οι σημειώσεις που «έκαψαν» τη διευθύντρια, οι ισχυρισμοί και τα αδιάψευστα ντοκουμέντα
Eurokinissi

Σημειώσεις με ποσά και ονόματα από το 2020 έχουν εντοπίσει οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ στα τετράδια - σημειωματάρια που διατηρούσε στο σπίτι της η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας και στην ουσία κρατούσε «αρχείο» σχετικά με τα χρήματα που αναλογούσαν στον κάθε συνεργό της από τα χρήματα που εκβιαστικά ζητούσαν από φορολογούμενους για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία. 

Και ενώ η ίδια ισχυρίζεται ότι όλα αυτά ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, το παράνομο ημερολόγιο «εσόδων-εξόδων» που κρατούσε από το 2020, όπου κατέγραφε τις κακουργηματικές πράξεις τους, την διαψεύδουν.

Η διευθύντρια όμως της ΔΟΥ φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένη, καθώς οι αδιάφθοροι διαπίστωσαν ότι δεν χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο στα δικά της στοιχεία, αλλά χρησιμοποιούσε ένα κινητό που φέρεται να ανήκει σε κάποιο αλλοδαπό. Χωρίς ακόμα κανείς να γνωρίζει εάν το πρόσωπο αυτό είναι υπαρκτό ή όχι.

Η... εκδοχή της διευθύντριας

Και ενώ λοιπόν η διευθύντρια είχε στήσει μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση διαφθοράς εντός της ΔΟΥ, εκείνη είπε στους αξιωματικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων ότι την παρέσυραν οι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν ήδη στήσει παράνομο κύκλωμα.

Εκείνη άρχισε να εργάζεται στη συγκεκριμένη ΔΟΥ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και όπως ισχυρίζεται, τότε της είπαν οι υπόλοιποι υπάλληλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση ότι «έτσι λειτουργεί η υπηρεσία» και ότι θα έπρεπε να συνταχθεί με τις παράνομες πράξεις τους.

Οι αδιάφθοροι είχαν γίνει «σκιά» της οργάνωσης

Εδώ και τρεις μήνες, όμως, οι αδιάφθοροι είχαν γίνει η «σκιά» της διευθύντρια και της εγκληματικής οργάνωσης γενικότερα και στη δικογραφία περιλαμβάνονται και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις συναντήσεις των μελών του κυκλώματος με τα θύματά τους.

Συνολικά επτά άτομα περιλαμβάνονται στη δικογραφία ανάμεσά ρους και δύο ιδιώτες, ενώ την Παρασκευή όλοι τους θα απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή.

XALKIDA EFORIA DOY

Χρήματα που κατασχέθηκαν κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ/EUROKINISSI

Τα ποσά που ζητούσαν και η έφοδος

Τα χρήματα που φέρονται να ζητούσαν οι υπάλληλοι κυμαίνονταν από 4.000 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες τους εδώ και τρεις μήνες με τα θύματά τους.

Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση το απόγευμα της Τρίτης (22/5), ένα από τα θύματά τους, το πήραν τηλέφωνο να πάει στην Εφορία και να τους δώσει τα χρήματα που ζήτησαν.

Την ώρα που έβγαινε από την Εφορία έγινε η έφοδος και στο γραφείο της διευθύντριας βρήκαν το φάκελο με τις 10.000 ευρώ, ενώ από έρευνα στο σπίτι λίγο αργότερα εντοπίστηκαν 88.000 ευρώ.

Τα ευρήματα στους υπολογιστές τους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, διενεργήθηκε μετά από καταγγελίες πολιτών, ενώ αμέσως μετά την έφοδο της αστυνομίας και τις συλλήψεις των υπαλλήλων, κατασχέθηκαν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τα γραφεία της εφορίας.

Μάλιστα, στην δικογραφία που σχηματίστηκε φέρεται να υπάρχει αρχηγός και υπαρχηγός του κυκλώματος με τη διευθύντρια και τον υποδιευθυντή στους «ρόλους» αυτούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και από τα ευρήματα στους υπολογιστές, τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης των εφοριακών.

Δικογραφία 5.000 σελίδων

Οι πέντε εφοριακοί, ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια θα απολογηθούν την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης (22/5) μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια Χαλκίδας, εκεί όπου παρέμειναν μέχρι και αργά το βράδυ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η δικογραφία που πήρε στα χέρια του ο Ανακριτής φτάνει τις 5.000 σελίδες.

Χατζηδάκης: «Δεν καλύπτω κλέφτες»

Η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στη ΔΟΥ Χαλκίδας δεν ήταν δυνατό να περάσει... απαρατήρητη από τα πιο υψηλά κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ήταν φυσικό, οι συλληφθέντες υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, τέθηκαν σε προσωρινή αργία με τη σχετική απόφαση να υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ενώ διατάχθηκε και παράλληλη πειθαρχική έρευνα.

Μάλιστα, προκάλεσε τέτοια αίσθηση που με τους συλληφθέντες υπαλλήλους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες διαφθοράς, δωροδοκίας και δωροληψίας, που ανάγκασαν να τοποθετηθεί ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης:

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια την Δημόσια Διοίκηση. Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ.

Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της Κυβέρνησης».