ΕΛΛΑΔΑ

Ράμα: «Δεν ήρθα για να προκαλέσω» - Ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι

Ράμα: «Δεν ήρθα για να προκαλέσω» - Ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι
Ο Έντι Ράμα στο κλειστό Γαλατσίου Nίκος Ραζής / CNN Greece

Σε διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει έρθει για να «προκαλέσει», αλλά «για να συναντήσει τον λαό του» προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά την έναρξη της ομιλίας του στο κλειστό Γαλατσίου. Νωρίτερα ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης σε μήνυμά του χαρακτήρισε την επίσκεψη Ράμα «πρόκληση κατά της Ελλάδας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος και υπό τους ήχους του αλβανικού εθνικού ύμνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνοδεύεται από περίπου 150 άτομα.

Η συνοδεία αυτή περιλαμβάνει μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, βουλευτές και 50 δημοσιογράφους.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει θέσει από νωρίς το πρωί σε ισχύ η ΕΛ.ΑΣ., με περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Ο φακός του CNN Greece απαθανάτισε στιγμιότυπα από την συγκέντρωση.

rama galatsi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση Αλβανών στο κλειστό Γαλατσίου.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στα 4.000 άτομα, ενώ από το βράδυ του Σαββάτου (11/5) σύμφωνα τις αναρτήσεις στα social media δρομολογήθηκαν πούλμαν με 2.000 άτομα από την Αλβανία.

Πέρα από την ομιλία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα έχει και συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας με ομοεθνείς, μέλη του κόμματός του και επιχειρηματίες, ενώ αναμένεται να μοιράσει και φυλλάδια για τις διμερείς σχέσεις.

EDI RAMA, ALBANIA

Ο Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, ο Ράμα θα πιει καφέ με συνεργάτες του στο Γαλάτσι, ενώ στις 6.00-7.00 το απόγευμα θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αποχωρήσει από την Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας πάντως είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι η ομιλία του δεν θα είναι πολιτική ενόψει των Ευρωεκλογών, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους από τη φασαρία που είχε προκληθεί για τον χρόνο έλευσής του στην Ελλάδα.

Μάλιστα από το επιτελείο του Ράμα έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, καθώς θα πάει επίσης σε Λονδίνο, Μιλάνο και Ντίσελντορφ.

rama galatsi

Συγκέντρωση Αλβανών στο κλειστό Γαλατσίου για την ομιλία Ράμα.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

«Μήνυμα» Μπελέρη: Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα

«H επιλογή της σημερινής ημέρας για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα δεν είναι τυχαία» αναφέρει ο Φρέντι Μπελέρης σε μήνυμά του από τις Φυλακές Φιέρι, κατηγορώντας τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι θέλει να προκαλέσει.

Στο μήνυμά του ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Δήμαρχος Χειμάρας επισημαίνει ότι σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ράμα επέλεξε αυτήν την ημέρα, επειδή ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά του.

«Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς» καταλήγει το μήνυμα του.

Χαμηλούς τόνους κρατά η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους αναφορικά με την επίσκεψη Ράμα στη χώρα μας, διευκρινίζοντας πως μόνο αν υπάρξουν προκλήσεις θα προβεί σε κάποια απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του. Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ ό,τι θα έπρεπε, ίσως, πάντως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος λίγο πριν τις Ευρωεκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ