ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και οι τελευταίοι εκδρομείς - Πληρότητες 100% σε πλοία και ΚΤΕΛ

Πάσχα: Εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και οι τελευταίοι εκδρομείς - Πληρότητες 100% σε πλοία και ΚΤΕΛ
Δια θαλάσσης, οδικώς και μέσω λεωφορείων η έξοδος των εκδρομεων ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, με τους δρόμους, τα λιμάνια αλλά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να «βουλιάζουν» από την κίνηση.

Πρόκειται για μια από τις πιο μαζικές εξόδους των τελευταίων ετών, ενώ αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, την Μεγάλη Πέμπτη αναχώρησαν τα διπλάσια οχήματα από την Αττική σε σύγκριση με την ίδια ημέρα το 2023.

Συγκεκριμένα, έφυγαν πάνω από 84 χιλιάδες οχήματα, από τα οποία 49.300 αυτοκίνητα πέρασαν από την Αθηνών-Κορίνθου και 35.009 από την Αθηνών-Λαμίας. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι είχαν φύγει προς Κόρινθο 45.547 οχήματα και 34.765 προς Λαμία.

Στο «κόκκινο» οι έξοδοι από Αθήνα

Αυξημένη είναι η κίνηση στις εξόδους από την Αθήνα, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στην Αττική Οδό και στο ύψος των Διοδίων Ελευσίνας και Αφιδνών.

kinhsh

Στην Αττική Οδό παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, που ξεπερνούν τη μία ώρα μετά τον κόμβο Κηφισίας έως την έξοδο Ελευσίνας.

Από την είσοδο της Κατεχάκη μέχρι και τα διόδια της Ελευσίνας χρειάζονται 50 λεπτά. Τα προβλήματα παραμένουν μέχρι και τους Αγίους Θεωδόρους.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και στα διόδια Αφιδνών, με μικρότερες όμως καθυστερήσεις από αυτές που παρουσιάζονται στην Ελευσίνα.

Αυξημένη κατά 30% η κίνηση στα λιμάνια

Με πληρότητα που αγγίζει το 100% θα αναχωρήσουν και σήμερα τα πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Να σημειωθεί ότι, η κίνηση στα λιμάνια είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Την Μεγάλη Παρασκευή (3/5) θα αναχωρήσουν 55 πλοία μόνο από το λιμάνι του Πειραιά, τα 35 για Αργοσαρωνικό και τα υπόλοιπα 20 για Κυκλάδες και Κρήτη.

Γεμάτα τα λεωφορεία - Πληρότητες 100%

Αυξημένη κατά 20% είναι η κίνηση στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σε σχέση με πέρυσι.

Γεμάτα αναχωρούν, στο μεταξύ τα λεωφορεία από τα ΚΤΕΛ με προορισμό περιοχές της Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, Πιερρίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας.

Να σημειωθεί πως, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι προγραμματισμένα 400 δρομολόγια, εκ των οποίων τα 200 περίπου είναι έκτακτα.

Κάθε 10 λεπτά αναχωρούν λεωφορεία, ενώ το Μεγάλο Σάββατο έχουν προγραμματιστεί 180 δρομολόγια.

Αυξημένα είναι και τα δρομολόγια από τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων στη Λιοσίων, ξεπερνούν τα 100 καθημερινά, έως και το Μεγάλο Σάββατο και για τους 11 προορισμούς: Ευβοίας, Φθιώτιδας, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Λειβαδιάς, Θήβας.

Εκατοντάδες πτήσεις σήμερα και αύριο

Αυξημένη είναι και η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με τα αεροσκάφη να φεύγουν με πολύ υψηλές πληρότητες τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού.

Για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή το σύνολο των πτήσεων (αφίξεις και αναχωρήσεις) από το «Ελ. Βενιζέλος» είναι 537, από αυτές οι 268 είναι αφίξεις και 269 αναχωρήσεις. Το Μεγάλο Σάββατο, το σύνολο των πτήσεων είναι 467, εκ των οποίων 238 αφίξεις και 229 αναχωρήσεις ενώ την Κυριακή του Πάσχα αναμένονται 437 συνολικά πτήσεις, 217 αφίξεις και 220 αναχωρήσεις.

Για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου, το σύνολο των πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος» είναι 504 ( αφίξεις 250 και αναχωρήσεις 254), για Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου, 533 πτήσεις, με 265 αφίξεις και 268 αναχωρήσεις και για Τετάρτη 8 Μαΐου, 516 πτήσεις ( 261 αφίξεις και 255 αναχωρήσεις).

Οι «κορυφαίες» προτιμήσεις των εκδρομέων

Σε κορυφαίο προορισμό για τους Αθηναίους αναδεικνύεται φέτος η Κέρκυρα, ενώ η Ικαρία και η Σητεία αποτελούν την φετινή «έκπληξη» λόγω των υψηλών πληροτήτων στις πτήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Ιωάννινα, η Ζάκυνθος και η Κω.

Από Θεσσαλονίκη, φέτος ιδιαίτερη προτίμησει γνωρίζει η Κως, η Σάμος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Ρόδος και η Λήμνος.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και σε δημοφιλή δρομολόγια, όπως Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Αθήνα - Ηράκλειο, Αθήνα - Ρόδος και Αθήνα - Χανιά.

Αποδράσεις και στο εξωτερικό

Πολλοί και πολλές είναι αυτοί που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο εξωτερικό.

Οι κορυφαίοι προορισμοί εξωτερικού από την βάση της Αθήνας είναι το Μαρακές, η Λισαβόνα, η Μάλαγα, η Νάπολη, το Παρίσι και η Στοκχόλμη.

Από τη βάση της Θεσσαλονίκη στις top προτιμήσεις είναι Παρίσι, Βαρκελώνη, Ρώμη, Λάρνακα, Βερολίνο, Φρανκφούρτη.