ΕΛΛΑΔΑ

Δρ. Αλέξανδρος Λέκας: «Επανάσταση» στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Δρ. Αλέξανδρος Λέκας, χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος

Η μεταρρύθμιση, η πρόληψη και η τεχνολογία της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο του CNN Insights, που διοργάνωσε το CNN Greece μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). 

Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε, ο Δρ. Αλέξανδρος Λέκας, χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος, μίλησε για τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος είναι ο πρώτος καρκίνος σε συχνότητα στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Όπως επεσήμανε, 1 στους 7 άντρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Πότε πρέπει να γίνει και τι περιλαμβάνει ο έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη

Όλοι οι άνδρες, από μια ηλικία και μετά πρέπει να κάνουν εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη. Η ηλικία έναρξης του ελέγχου εξαρτάται από το οικογενειακό ιστορικό.

«Υπάρχουν άντρες, οι οποίοι στο οικογενειακό τους ιστορικό έχουν τον πατέρα τους ή τον αδερφό του πατέρα τους, ο οποίος έχει νοσήσει από καρκίνο του προστάτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αρχίσουμε τον έλεγχο πολύ νωρίτερα -και δη από τα 40 έτη» τονίζει ο Δρ. Λέκας. Άρα, τα καινούρια δεδομένα είναι πως ένας άντρας ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον προστάτη από το οικογενειακό του ιστορικό θα πρέπει να αρχίσει τον έλεγχό του από τα 45 έτη, ενώ αν υπάρχει ιστορικό πρέπει να ξεκινήσει τον έλεγχο από την ηλικία των 40 ετών.

Αρχικά απαιτείται μία επίσκεψη σε ουρολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει και δακτυλική εξέταση του προστάτη, διευκρινίζει ο Δρ. Λέκας. Ο έλεγχος περιλαμβάνει, επίσης, τον «υπέρηχο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός καθώς δείχνει μέγεθος, μορφολογία, αλλά και σύσταση του προστάτη αδένα», καθώς και το PSA, που είναι εξέταση αίματος.

Η ανάπτυξη της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας

Όπως σημειώνει ο Δρ. Λέκας, τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μία ειδική εξέταση, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη. Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που καταρτίζονται, η δακτυλική εξέταση τείνει να αντικατασταθεί από την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη. Η εξέταση αυτή δείχνει αν υπάρχει ένας κλινικά σημαντικός καρκίνος, αν έχουμε δηλαδή κάποια εστία που θα μας οδηγήσει να προβούμε σε βιοψία. Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες εντοπίζονται μεν καρκινικά κύτταρα στον προστάτη αδένα, όμως δεν πρόκειται να αναπτυχθούν.

O Δρ. Αλέξανδρος Λέκας

Fusion biopsy, η εξέλιξη της βιοψίας

Και στη βιοψία, όμως, έχουμε επανάσταση. Η βιοψία προστάτη fusion είναι μια πολύ πιο ακριβής μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας, αποφεύγεται η ουροσήψη και δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης σε σημεία του προστάτη που μέχρι πρότινος δεν ήταν δυνατή με την απλή βιοψία. «Παλιά η βιοψία είχε ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα 5% των ασθενών εμφάνιζε σήψη. Μάλιστα, για κάποιους ηλικιωμένους ασθενείς, ήταν πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» καθώς η ουροσήψη συχνά συνοδεύεται από έντονο πυρετό και χρειάζεται πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αντίθετα, η Fusion Biopsy, είναι διαπερινεϊκή: «Αυτό έχει πιθανότητα 0,5% από 5% για σήψη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο γιατρός μπορεί να προσεγγίσει κομμάτια του προστάτη τα οποία, μέχρι πρότινος, δεν μπορούσε με την απλή βιοψία. Άρα, είναι πολύ πιο ακριβής μέθοδος και δείχνει, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, και τα «όρια» της νόσου. Άρα και πώς θα αντιμετωπιστεί η νόσος».

Συμβουλές για την καθημερινότητα

Στο πεδίο της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής, ο Δρ. Λέκας επισήμανε πως το αλκοόλ και τα καυτερά φαγητά ερεθίζουν ιδιαίτερα τον προστάτη. Επίσης, υπάρχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες -και μάλιστα φλεγμονές– στον προστάτη. Τέλος, τόνισε πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο -η σόγια προστατεύει, το λυκοπένιο που έχει η τομάτα φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στον προστάτη, σε αντίθεση με το ζωικό λίπος για το οποίο οι μελέτες δείχνουν ότι δρα επιβαρυντικά.

«Αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τη μεσογειακή δίαιτα, βοηθά σημαντικά στο να έχουμε πρόληψη», κατέληξε ο Δρ. Λέκας, σχολιάζοντας πως το κάπνισμα δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τον καρκίνο του προστάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης