Δίκη Μάτι: Οι επόμενες κινήσεις των δικηγόρων, η έφεση και ο κίνδυνος της παραγραφής
«Τους κάψατε ξανά!», ήταν η ανατριχιαστική φράση προς τους δικαστές που ακούστηκε χθες από τα χείλη συγγενή θύματος της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Μια φράση δικαιολογημένης συναισθηματικής φόρτισης για μια ετυμηγορία χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, που δεν τιμώρησε επί της ουσίας κανέναν.
Αντ' αυτού οι συγγενείς των 104 νεκρών και των δεκάδων εγκαυματιών, οι οποίοι ανέμεναν με περίσσια υπομονή επί έξι χρόνια να έρθει η δικαίωση, είδαν τους συνολικά 21 κατηγορουμένους να πηγαίνουν στα... σπίτια τους. Είτε γιατί οι 15 εξ αυτών κρίθηκαν αθώοι, είτε γιατί οι ποινές των έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι μετατράπηκαν σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση μάλιστα να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Κάτι το οποίο μεταφράζεται ότι «απαλλάσσονται» ουσιαστικά από την καταβολή ακόμη κι ενός ευρώ, καθώς μόνο με την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης σε δεύτερο βαθμό οι καταδικασθέντες θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 40.000 ευρώ έκαστος και μάλιστα με... ευκολίες πληρωμής! Κι αυτό διότι προβλέπεται η δυνατότητα δοσοποίησης έως και πέντε χρόνια (60 δόσεις), εφόσον γίνει δεκτή σχετική αίτησή τους.
«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» ήταν τα λόγια οργής άλλου συγγενή θύματος θέλοντας να καταδείξει την αναντιστοιχία των επιβαλλόμενων ποινών με το μέγεθος της τραγωδίας.
Με τη χθεσινή ετυμηγορία να αποτελεί ωστόσο γεγονός και την υπόθεση να παραμένει ανοιχτό τραύμα για την ελληνική κοινωνία τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις επόμενες κινήσεις των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία να ασκήσει έφεση στην απόφαση, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων.
Τον ερχόμενο Ιούλιο άλλωστε συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και πρέπει μέσα στα επόμενα δύο έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο και εν συνεχεία συνέχεια στον 'Άρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.
Για το λόγο αυτό η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα πρόκειται να ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ενώ θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων.
Συγκεκριμένα η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.