ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία της συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρίσιμα φάρμακα

Ξεκίνησε η λειτουργία της συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρίσιμα φάρμακα
ΑΠΕ / ΜΠΕ

Γεγονός είναι στην Ευρώπη, η συμμαχία όλων των φορέων για τα κρίσιμα φάρμακα και ειδικότερα για την ενίσχυση της βιομηχανίας αυτών των σκευασμάτων. Κρίσιμα φάρμακα είναι αυτά που είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν ελλείψεις. 

Την επίσημη τελετή έναρξης της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, παρακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή.

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν από πλευράς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMO.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Γαλλία παρουσίασε το «Μανιφέστο για μια συντονισμένη βιομηχανική πολιτική για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των κρίσιμων φαρμάκων στην ΕΕ», ενός κειμένου κοινών θέσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας.

Στο εν λόγω Μανιφέστο προτείνεται η ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο εξάμηνο του 2025, αλλά και η διερεύνηση του ενδεχομένου δημιουργίας ενός Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) για την ενίσχυση της βιομηχανίας κρίσιμων φαρμάκων.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί προπαρακευαστική συνάντηση μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς, κατά την οποία κατέληξαν στην απόφαση συνυπογραφής του εν λόγω Μανιφέστου. Σχετικά με την εθνική χρηματοδότηση του αναφερόμενου IPCEI, θα εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματικών πόρων από το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης, το επενδυτικό clawback.

Η Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα

Η Συμμαχία για Κρίσιμα Φάρμακα (CMA) αποτελεί ένα μεσο-μακροπρόθεσμο βήμα για την αξιολόγηση της ευαλωτότητας της αλυσίδας εφοδιασμού των κρίσιμων φαρμάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία στην Ε.Ε.

Η Συμμαχία θα λειτουργεί υπό την HERA και θα επικεντρωθεί σε στοχευμένο αριθμό κρίσιμων φαρμάκων, δηλαδή αυτών με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης και επιπτώσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις και πιθανές λύσεις για την διασφάλιση της τροφοδοσίας της Ε.Ε. Η Συμμαχία θα συμπληρώνει το έργο της Διευθύνουσας Ομάδας για τις Ελλείψεις Φαρμάκων (MSSG) του ΕΜΑ ως προς την ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα. Η διακυβέρνηση της Συμμαχίας προβλέπει Διευθύνουσα Επιτροπή “Steering Board” και FORUM με δυνατότητα συγκρότησης υπο-ομάδων.

Στο Forum του CMA θα μετέχουν εκπρόσωποι των Κρατών Μελών από τα Υπουργεία Υγείας και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι εταιρειών, συλλογικών οικονομικών φορέων, συλλόγων οικονομικών φορέων, καθώς και της κοινωνία των πολιτών. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δρ Άρης Αγγελής, ενώ από πλευράς φορέων της βιομηχανίας εκπρόσωποι της ΠΕΦ και των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMO.

Η υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης αναμένεται να ολοκληρωθεί τους τελευταίους μήνες του 2024.