ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος

INTIME

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, σε ηλικία 79 ετών.

Yπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Καλλιάνος, είχε τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο, με το ζήτημα να παίρνει διαστάσεις, έπειτα από την συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος εξέφρασε την οργή του για τη μεταχείριση του ασθενούς πατέρα του από το νοσοκομείο και τους γιατρούς στο οποίο νοσηλεύεται, κάνοντας λόγο για τεράστια λάθη που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του πατέρα του. Το μεσημέρι της Πέμπτης (24/04) ο κ. Καλλιάνος έκανε νέες δηλώσεις, ενώ είχαν προηγηθεί η απάντηση του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη και οι ανακοινώσεις του νοσοκομείου «Αττικόν» και της ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι γιατροί έλεγαν... σκίζουμε τα πτυχία μας»

Ο κ. Καλλιάνος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εκ νέου στην ανταπάντησή του στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, που προηγήθηκε, σχετικά με το θέμα της νοσηλείας του του πατέρα του.

«Εύχομαι ο διευθυντής και ο κάθε γιατρός αν έχει παιδιά, να μη τον δουν ποτέ τα παιδιά του όπως είδα εγώ τον πατέρα μου», είπε αρχικά μιλώντας στο MEGA μετά την απάντηση του νοσοκομείου.

Χαρακτήρισε «γλυκανάλατη» την ανακοίνωση του Αττικού νοσοκομείου και συμπλήρωσε: «Όλοι μου έλεγαν ''σχίζουμε τα πτυχία μας ο πατέρας σας πάει φοβερά'', ενώ δυσπνοούσε ο πατέρας μου».

«Εύχομαι να τα βγάλουν πέρα μαζί μου με όσα έχουν να γίνουν» είπε ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέροντας επίσης ότι θα δώσει και ονόματα. «Ο πατέρας μου τελικά έπαθε ανακοπή και τώρα είναι στην εντατική» , ανέφερε σε άλλο σημείο.

Για την νοσηλεία του πατέρα του είπε ακόμη: «Έμπαιναν φοιτητές. Πρωτοετής φοιτητής θα δει ασθενή που πεθαίνει σε μια μέρα;»

Τέλος σχολίασε και την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας. «Με στενοχώρησε ο Άδωνις με τη ανακοίνωση που έβγαλε. Αγαπημένε μου φίλε μην προσπαθήσεις να στρογγυλέψεις την κατάσταση».

Η ανάρτηση - απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Μάλιστα, στο βίντεο που ανέβασε στα social media ο Γιάννης Καλλιάνος, απάντησε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο η ΠΟΕΔΗΝ, όσο και το Αττικό Νοσοκομείο.

Απάντηση έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, σχετικά με τη νοσηλεία του πατέρα του σε δημόσιο νοσοκομείο.

Με ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπους και το κάνουν με γνώση, συνείδηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό».

Άφησα να περάσουν λίγες ώρες από τη συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση του συναδέλφου και @kallianosπριν τοποθετηθώ. Δεν έχω συνηθίσει όμως να κρύβομαι και δεν θα το έκανα ούτε τώρα. Σέβομαι απολύτως τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπο του και κάθε γιου για τον πατέρα του. Άλλωστε έχω χάσει και εγώ τον δικό μου και αντιλαμβάνομαι τον πόνο. Όμως, οφείλω να ξεκαθαρίσω για την ορθή ενημέρωση του κοινού, ορισμένα πράγματα:

Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια.

Συνεπώς, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία.

Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου.

Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια.

Γ) Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως.

Λόγοι ιατρικού απορρήτου δεν θα μου επέτρεπαν να γνωρίζω την ακριβή κατάσταση υγείας του ασθενούς, αλλά σας διαβεβαιώ ότι κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε. Το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπους και το κάνουν με γνώση, συνείδηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό.

Εύχομαι πολλά περαστικά στον πατέρα του φίλου μου Γιάννη και τον διαβεβαιώ ότι το ΕΣΥ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να πάνε όλα καλά για τον πατέρα του, αλλά και για κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται φροντίδα.

Το βίντεο - ξέσπασμα του Καλλιάνου

Ώρες νωρίτερα και με δάκρυα στα μάτια και λυγμούς ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος εξομολογήθηκε με βίντεο στο facebook την αγωνία του για την περιπέτεια της υγείας του πατέρα του, καταγγέλλοντας «σύστημα» σε δημόσιο νοσοκομείο, που αρχικά δεν ήθελε να κατονομάσει.

«Θέλω να πω κάποια πράγματα όχι για να με λυπηθείτε, αλλά για να ξεμπροστιάσω ένα σύστημα συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρη την οικογένεια μου». «Ο πατέρας μου έχει πολλά προβλήματα υγείας, καθώς κάνει και αιμοκάθαρση και έχει ζάχαρο. Πριν 15 ημέρες μπήκε στη Βούλα καθώς μαύρισε το δάχτυλο του μιας και έχει διαβητικό πόδι. Του φέρθηκαν πολύ καλά στην Βούλα, αλλά του είπαν ότι τέτοια μεγάλα αγγειοχειρουργικά θέματα δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν όπως θα έπρεπε και θα πρέπει να βρεθεί σε άλλο νοσοκομείο». Ο κ. Καλλιάνος δεν θέλησε, σε αυτό το σημείο, να κατονομάσει το νοσοκομείο και τον συγκεκριμένο καθηγητή που ανέλαβε τον πατέρα του, αφού του ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

«Τις επόμενες πέντε ημέρες πήγαινε καλά. Την έκτη μέρα έκανε αποκορεσμό, δηλαδή έπεφτε το οξυγόνο» εξηγεί ο κ. Καλλιάνος και συνεχίζει: «Ο αδερφός μου είναι γιατρός στην Κύπρο και ήρθε τον είδε και είπε να μπει στην πλατφόρμα και να εισαχθεί σε ΜΕΘ, γιατί δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι καλά». «Ο γιατρός που τον χειρούργησε και όλη η ομάδα μού είπαν ότι 'υπογράφουμε όλοι' ότι ο κ. Καλλιάνος είναι καλά, πάρα πολύ καλά. Ο αδερφός μου τους παρακάλαγε να τον βάλουν σε ΜΑΦ». «Δεν τον βάζανε, όχι είναι καλά», επίμεναν οι γιατροί σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Καλλιάνος και εξηγεί ότι επί πέντε ημέρες «μας έλεγαν ότι είναι πάρα πολύ καλά, ενώ μόλις έβγαζε τη μάσκα, πήγαινε ο κορεσμός στο 60».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καλλιάνος ξεσπά σε λυγμούς και λέει: «Έχουν στερέψει τα δάκρυα μου να τους παρακαλάω να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ. Τελικά, ο πατέρας μου έκανε αποκορεσμό και έπαθε και ανακοπή σήμερα και τον διασωλήνωσαν και τον έβαλαν στην εντατική». «Επειδή αυτό που έπαθε ο πατέρας μου θα το έχουν πάθει πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούν να φανταστούν τι έχουν να πάθουν από εμένα και τον αδερφό μου», λέει ο ίδιος και συνεχίζει, κλαίγοντας: «Συγγνώμη που κλαίω… αν και είναι δύσκολα τα πράγματα για τον πατέρα μου πια, ελπίζω να τα καταφέρει. Δεν είχε οξυγόνο καθόλου και πέρναγε μια νοσοκόμα κάθε 4 ώρες».

«Πήρα τους πάντες τηλέφωνο και δεν κατάφερα να βοηθήσω τον πατέρα μου, αναφέρει κλαίγοντας με λυγμούς και προσθέτει ότι όταν ζήτησε τον λόγο από τον καθηγητή που τον διαβεβαίωνε ότι ο πατέρας του είναι καλά, εκείνος το αρνήθηκε». Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Καλλιάνος αποκάλυψε πως το νοσοκομείο για το οποίο μιλάει είναι το Αττικό, ενώ δεν ανέφερε το όνομα του καθηγητή που χειρούργησε τον πατέρα του. «Πρέπει στη χώρα αυτή, οι άνθρωποι να έχουν την περίθαλψη που πρέπει», καταλήγει, ενώ δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Νοσοκομείο «Αττικόν»: «Κατανοούμε τη συναισθηματική του φόρτιση»

Απάντηση στα όσα κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του, εξέδωσε το νοσοκομείο Αττικόν.

Στην ανακοίνωση αφού περιγράφεται η κατάσταση του ασθενούς, δίνονται διευκρινίσεις για τη νοσηλεία του 79χρονου Δημήτρη Καλλιάνου.

«Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση, συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπινο πόνο της οικογένειας και καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη αυτού του βαρύτατου και σύνθετου περιστατικού» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Αττικόν»: Ο κ. Δημήτριος Καλλιάνος, 79 ετών, διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν από άλλο νοσοκομείο και εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στις 6/4/2024 λόγω γάγγραινας αριστερού άκρου ποδός. Ο ασθενής έπασχε μεταξύ άλλων από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, βαριά στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και επανειλημμένες διαδερμικές αγγειοπλαστικές στεφανιαίων, κολπική μαρμαρυγή, ανεπάρκεια τριγλώχινας, τοποθέτηση απινιδωτή), πνευμονική ίνωση με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και καρκίνο γεννητικών οργάνων.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, ενώ τα σύνθετα προϋπάρχοντα προβλήματά του αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, λοιμωξιολόγοι). Στις 22/4 ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάσταση του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της 23/4 παρουσίασε σημεία ήπιας, αλλά επιδεινούμενης ιστικής υποξίας (καλή επικοινωνία και ανταλλαγή αερίων, αλλά ήπια αύξηση του γαλακτικού που την προηγούμενη ημέρα ήταν απόλυτα φυσιολογικό), αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 18.30. Κατά την προετοιμασία της μεταφοράς ο ασθενής έκανε συγκοπτικό επεισόδιο και διασωληνώθηκε. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση, σε μηχανική υποστήριξη οργάνων και συστημάτων.

Η κάλυψη των περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους τελευταίας πενταετίας όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς του Π.Γ.Ν. ‘Αττικόν’ καλύφθηκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας.

Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα.

Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση, συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπινο πόνο της οικογένειας και καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη αυτού του βαρύτατου και σύνθετου περιστατικού.

ΠΟΕΔΗΝ: «Άτυχη και εν θερμώ η δήλωση Καλλιάνου - Δεν μας φοβίζουν οι απειλές»

«Τι να πρωτοκάνουν δύο νοσηλεύτριες», διερωτάται ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, απαντώντας σε δήλωση του γαλάζιου βουλευτή Γιάννη Καλιάνου που μίλησε για την κατάσταση υγείας του πατέρα του, ο οποίος και νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Η ΠΟΕΔΗΝ από την δική της πλευρά θεωρεί άτυχη την δήλωση του Γ. Καλλιάνου και δηλώνει πως «δεν μας φοβίζουν οι απειλές του που θέλουμε να πιστεύουμε έγιναν εν θερμώ», ενώ δηλώνει πως κατανοεί τον πόνο και την ανησυχία της οικογένειας. Ο Μιχ. Γιαννάκος βεβαιώνει πως ο πατέρας του κ. Καλλιάνου είχε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Αναφέρει, μάλιστα, πως οι συνοδοί απαιτούσαν την συνεχή φροντίδα των νοσηλευτών, εξηγώντας παράλληλα την κατάσταση που επικρατεί στην κλινική όπου υπάρχουν μόνο δύο ή τρεις νοσηλεύτριες για 44 ασθενείς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ:

ΑΤΥΧΗΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κου ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Κατανοούμε τον πόνο, την αγωνία της οικογένειας του Κου Καλλιάνου για την εξέλιξη της υγείας του πατέρα του που νοσηλεύεται στην Αγγειοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ από 6/4.

Όμως οι δηλώσεις για ευθύνες του προσωπικού του Αττικού νοσοκομείου για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του είναι ατυχείς. Συνομίλησα σήμερα με το προσωπικό του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου και είναι εξοργισμένοι. Ο πατέρας του έτυχε και τυγχάνει της καλύτερης δυνατής φροντίδας στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Χειρουργήθηκε από Αγγειοχειρουργούς με επιτυχία. Πολλές φορές την ημέρα τον έβλεπαν γιατροί πολλών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Νοσηλεύονταν σε δίκλινο θάλαμο με τους συνοδούς να απαιτούν συνεχώς τη φροντίδα των νοσηλευτών. Η Αγγειοχειρουργική κλινική όμως του νοσοκομείου Αττικόν νοσηλεύει 44 ασθενείς. Επειδή δεν φθάνουν τα κρεβάτια νοσηλεύονται πολλοί σε ράντζα και φορεία. Παρ ότι είναι αγγειοχειρουργική κλινική νοσηλεύει πολλούς ασθενείς με παθολογικά προβλήματα, ασθενείς covid-19 και γίνεται τεράστια προσπάθεια από το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό να μην υπάρξει διασπορά μικροβίων.

Τι να πρωτοκάνουν δύο νοσηλεύτριες ή στη καλύτερη περίπτωση τρείς σε κάθε βάρδια με 44 ασθενείς οι περισσότεροι σε πολύ βαριά κατάσταση. Οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας είναι συγκεκριμένες και δυστυχώς δεν φθάνουν για προληπτική νοσηλεία μη διασωληνωμένων ασθενών. Ελάχιστοι έως καθόλου μη διασωληνωμένοι ασθενείς εισάγονται στις ΜΕΘ. Εάν εφαρμοζόταν αυτή η τακτική οι 900 κλίνες ΜΕΘ που κάθε ημέρα μειώνονται λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, δεν θα έφταναν.

Μακάρι να είχαμε σε λειτουργία 3.500 κλίνες ΜΕΘ όπως θα έπρεπε με βάσει τις νοσοκομειακές κλίνες που διαθέτουμε για να μπορούσαν να εξυπηρετούνται και τέτοιες περιπτώσεις μη διασωληνωμένων ασθενών. Ευτυχώς εφέτος με τη διαχείριση που έγινε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ δεν είδαμε το απαράδεκτο φαινόμενο διασωληνωμένων ασθενών επί ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ λοιπόν όταν ζητήθηκε από τους συγγενείς να εισαχθεί σε ΜΕΘ οι γιατροί διέγνωσαν ότι δεν απαιτείται διασωλήνωση άρα ούτε εισαγωγή σε ΜΕΘ με βάσει τη κλινική του εικόνα. ΜΑΦ δεν υπάρχει. Όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση διασωληνώθηκε και εισήχθη σε ΜΕΘ. Όπως συμβαίνει με όλους τους ασθενείς στο ΑΤΤΙΚΟ. Όταν κάποιος ασθενής χρήζει ΜΕΘ εγγράφεται στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΕΠΥ και σε συνεννόηση των γιατρών με το ΕΚΑΒ γίνεται η διακομιδή και εισαγωγή. Εάν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται εισάγεται εκεί.

Το ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ εξετάζει 1.000 ασθενείς στην κάθε εφημερία, εισάγει περί τους 200 ασθενείς και είναι πρωταθλητής των ράντζων. Το λιγοστό προσωπικό δίνει τη ζωή του. Εάν θέλετε να αποδώσετε ευθύνη σε κάποιον, αφήστε στην άκρη το λιγοστό ηρωικό προσωπικό που έως πρόσφατα χειροκροτούσατε και αποδώστε ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και είναι οι παθογένειες του ΕΣΥ, των νοσοκομείων.

Περαστικά με όλη μας τη καρδιά στον πατέρα του Κου Καλλιάνου, όπως και σε όλους τους ασθενείς. Προφανώς δεν μας φοβίζουν οι απειλές του που θέλουμε να πιστεύουμε έγιναν εν θερμώ.