ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη για σκόνη: Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τα φάρμακά τους

Παγώνη για σκόνη: Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τα φάρμακά τους

Θολό τοπίο από την αφρικανική σκόνη

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Την προσοχή των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εφιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, με αφορμή την έντονη παρουσία της αφρικανικής σκόνης στην ελληνική επικράτεια για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η κ. Παγώνη με δηλώσεις της στην ΕΡΤnews, ερωτηθείς για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα από την αφρικανική σκόνη, συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να μη βγαίνουν έξω ή αν χρειαστεί να φορέσουν τη μάσκα τους, να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και θα γυρίσουν γρήγορα στο σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδάκια που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Μάλιστα, όπως είπε, οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα η κ. Παγώνη δήλωσε ότι πιο ευαίσθητοι σε αυτό το καιρικό φαινόμενο είναι όσοι πάσχουν από αλλεργίες και χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να έχουν επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό γιατί μπορεί να έχουν αυτές τις ημέρες βήχα και δύσπνοια και ίσως χρειαστεί να αλλάξουν λίγο της αγωγή τους». Επιπλέον, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Επίσης η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι «όσοι μένουν σε μεγαλουπόλεις επηρεάζονται και από την ηχορύπανση που είναι ένα κοκτέιλ πολύ δυνατό». Πρόσθεσε ότι μια μέρα έχει απομείνει και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη το διάστημα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και για την ανανέωση του αέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το air condition καθώς οι νέες συσκευές φιλτράρουν τον αέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.