ΕΛΛΑΔΑ

Χατζηχριστοδούλου (ΕΟΔΥ): Ο μετασχηματισμός του Οργανισμού σε κομβικό εργαλείο για τη δημόσια υγεία

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Στην πιο δύσκολη και απαιτητική συγκυρία, με την κακοκαιρία Daniel να επελαύνει και τα προβλήματα δημόσιας υγείας να καραδοκούν, ανέλαβε το «τιμόνι» του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τον Σεπτέμβριο του 2023, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Όπως ομολογεί ο ίδιος στη συνέντευξη στο CNN GREECE, «Ήταν από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου όταν ανέλαβα το τιμόνι του Οργανισμού, διότι έπρεπε να εργαστούμε από εκεί τοπικά, πολλές ώρες και ημέρες ακόμη και Σάββατα και Κυριακές, χωρίς σταματημό».

Με τη συνδρομή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά και τους τοπικούς φορείς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κατάφερε να συντονίσει το σοβαρό εγχείρημα και να ανασκουμπωθεί, καθώς δεν είχαν μόνο διαλυθεί τα πάντα, αλλά η λεπτοσπείρωση που είχε κάνει την εμφάνισή της απειλούσε τους πολίτες και τον υδροφόρο ορίζοντα. Η απογοήτευση μεγάλη, ειδικά όταν, μετά τον Daniel, χτύπησε και η νέα κακοκαιρία Elias καταστρέφοντας ξανά τα δίκτυα, όπως και τον κόπο και τον αγώνα, ο οποίος δεν αποδείχθηκε τελικά άγονος.

Σήμερα, η περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, βρίσκεται πολύ καλά επιδημιολογικά και υγειονομικά, ο Οργανισμός σταμάτησε την ενισχυμένη επιτήρηση και ακολουθείται μία ήπια ενισχυμένη επιτήρηση. Ωστόσο, οι επιτηρήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλη την Άνοιξη -και στο πόσιμο νερό και τις ακτές κολύμβησης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρεται ακόμη στην επιστροφή ξεχασμένων νοσημάτων, όπως η ιλαρά, στα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η κλιματική κρίση, μεταξύ των οποίων σοβαρά καρδιαγγειακά και αναπνευστικά ζητήματα, καθώς επίσης και προβλήματα στην έγκυο και στο έμβρυο, στον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και στον φόβο του για τυχόν επέλαση του Αιγυπτιακού κουνουπιού και στο πώς οργανώνεται ο Οργανισμός, ώστε να υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου όλης της χώρας.

Αναφέρεται ακόμη στο Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και θα ασχοληθεί πολύ ενδελεχώς επιχειρησιακά και στρατηγικά, τόσο με τη μικροβιακή αντοχή όσο και με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά και στην ανάγκη να αποκτήσει πρόσβαση ο ΕΟΔΥ σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου δεν μπορεί, ωστόσο, να κρύψει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ απέκτησε επιτέλους Οργανισμό, με ξεχωριστό τμήμα την Πληροφορική και τη στατιστική ανάλυση, καθώς μέχρι πρότινος λειτουργούσε με έναν απλό κανονισμό. Βεβαίως, το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω ψηφιακά και δεν διαθέτει ακόμη βάσεις δεδομένων, αποτελεί ένα πρόβλημα, ωστόσο η επικέντρωση του προέδρου στο ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να φέρει σύντομα καρπούς.

Σε ερώτηση σχετικά με τη «γκρίζα» περίοδο του Οργανισμού ως ΚΕΕΛΠΝΟ, ο καθηγητής τονίζει εμφατικά:

«Ο Οργανισμός διασύρθηκε χωρίς λόγο, ή, τουλάχιστον, πολύ περισσότερο από τα προβλήματα που υπήρχαν, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι μεγαλοποίησαν κάποια θέματα στον Οργανισμό. Ωστόσο, τώρα λειτουργεί άψογα, γιατί έχει μπει στο δημόσιο λογιστικό. Ο καθένας, πάντως, που πήγε στον Οργανισμό, έδωσε την ψυχή του».

Τέλος, σε ερώτηση γιατί αποδέχθηκε την πρόταση για πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αναφέρει:

«Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν γιατί πήγες;”. Πήγα στο ΚΕΕΛΠΝΟ διότι το χρωστούσα στον εαυτό μου. Ξέρετε, τα λοιμώδη νοσήματα τα πήγα εγώ στον Οργανισμό όταν ακόμη λεγόταν ΚΕΕΛ και ήμουν νέος επιδημιολόγος με υφυπουργό Υγείας τον Μανώλη Σκουλάκη. Τότε, ο Σκουλάκης αντιμετώπιζε προβλήματα με περιστατικά ηπατίτιδας Α' στην Ξάνθη, ο οποίος με κάλεσε και μου είπε μπορείς να στήσεις έναν μηχανισμό;”. Έτσι ξεκίνησαν όλα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Υγεία ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης