ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο καθαρές είναι οι ελληνικές παραλίες;

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μπουγιώτης Ευάγγελος

Σε σύγκρουση έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ). Πιο συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει ότι το το 97% των υδάτων της χώρας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αντικρούοντας πρόσφατη έκθεση του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των ακτών είναι ακατάλληλη για κολύμβηση. 

 

Ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης της χώρας είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων η οποία υποβάλλει τα στοιχεία που συλλέγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιολογούνται αναλόγως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πάνω από το 97% των υδάτων της χώρας είναι εξαιρετικής κατάστασης, με τα υπόλοιπα να είναι έως καλής. Αυτά τα δεδομένα τοποθετούν τη χώρα μας μεταξύ των πρώτων της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) πρόσφατα ανακοίνωσε πως τα ύδατα της χώρας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο καθώς και, ειδικότερα, καθαρά και ασφαλή για κολύμβηση. Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97.2% της κλίμακας αξιολόγησης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με τα ευρήματα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1500 τοποθεσίες της χώρας, με 1499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση.

Η έκθεση του ΠΑΚΟΕ που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τον Ιούνιο έκρινε κάποιες ακτές ακατάλληλες για κολύμβηση. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα ζητήματα που εγείρονται σχετικά με τη συγκεκριμένη έκθεση είναι η αοριστία που την χαρακτηρίζει, καθώς γίνεται λόγος για εργαστήρια που διεξήγαν την έρευνα τα οποία όμως δεν κατονομάζονται και δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευμένα. Επίσης, υπάρχουν αμφιβολίες για την επιστημονική πληρότητα του ΠΑΚΟΕ και τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων, καθώς η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων αφενός εγείρει αμφιβολίες ως προς την ορθότητα των αποτελεσμάτων και αφετέρου παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Σύμφωνα πάντως με το ΠΑΚΟΕ ως ακατάλληλες κρίνονται οι παρακάτω θάλασσες:

  • Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.
  • Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 60%
  • Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,18%
  • Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 52,94%
  • Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 23,07%.
  • Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,03% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν
  • Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 32,14%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης