ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Με τις λιγότερες κλίνες στην Ευρώπη, 40% ιδιωτικές δαπάνες

Νοσοκομειακό προσωπικό

INTIME NEWS / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται σήμερα, βρίσκει για ακόμη μία φορά τους επαγγελματίες υγείας εκφράζουν προβληματισμούς και ερωτηματικά γύρω από την πορεία του ΕΣΥ, το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του, τις μισές χειρουργικές αίθουσες να είναι κλειστές- καίτοι έχουν ξεκινήσει τα απογευματινά χειρουργεία- το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες σε όλη την Ευρώπη και με τις ιδιωτικές δαπάνες να αγγίζουν το 40%.

Όπως τονίζει εμφατικά η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας:

«Παγκόσμια ημέρα Υγείας με ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη Δημόσια Υγεία, αναγκάζει τους ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας παρ’ ότι δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που ανέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ.

Το Εθνικό σύστημα Υγείας, στάθηκε όρθιο χάριν της αυτοθυσίας που επέδειξε το λιγοστό προσωπικό εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα που δεν έβαλε πλάτη.
Την ημέρα που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εγκαινιάσθηκε πριν 39 χρόνια το πρώτο Κέντρο στην Ελασσόνα.

Και όμως η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι βασικός πυλώνας του συστήματος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και χρησιμοποιείται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία.

40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει συνωστισμός ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων και άσκοπες διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να υπερβαίνουν το 40% των συνολικών δαπανών.

Γενεσιουργός αιτία των παθογενειών του συστήματος είναι οι χαμηλότατες Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.

Βρισκόμαστε καθηλωμένοι στο 5% παρ’ ότι μεσολάβησε πανδημία η οποία ανέδειξε τις παθογένειες και τις γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες του συστήματος.

Με τέτοιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο πολίτης θα βάζει το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη.

Ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, τη δυνατότητα να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα που θα επιφέρει προκλητή ζήτηση υπηρεσιών στο σύστημα έναντι αμοιβής, καθώς επίσης με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή.

40% των χειρουργικών αιθουσών κλειστές

Οι πολίτες που αναμένουν χρόνια να χειρουργηθούν έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν δωρεάν, άμεσα και όχι με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Όποιος έχει χρήματα προηγείται αφού το πρόγραμμα με τα Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το ταμείο ανάκαμψης δεν υλοποιήθηκε.

Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και να τεθούν σε λειτουργία για να χειρουργηθούν οι ασθενείς άμεσα και δωρεάν.

Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας, χαμηλών αμοιβών, της μη ένταξης στα ΒΑΕ, την εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων λόγω της άρνησης για απευθείας μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Προσπαθούν με συνεχείς μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού να καλύψουν τα κενά, παρά την εργασιακή εξουθένωση. Πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε Κέντρα Διακομιδών λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και της απροθυμίας υποψηφίων υγειονομικών να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις αφού οι μισθοί δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης.

Διαθέτουμε τις λιγότερες κλίνες στην Ευρώπη

Αυτό δυσχεραίνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Διαθέτουμε τα πιο λίγα νοσοκομειακά κρεβάτια (3,5 ανά 1000 κατοίκους) από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους) και πρέπει να αυξηθούν και όχι να λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Με χρήματα των ασθενών και όχι του κράτους προσπαθούν να αυξήσουν τις αμοιβές των υγειονομικών. Οι πολίτες πληρώνουν φόρους και εισφορές και έχουν το δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης.

Συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι το μήνα με βάση επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και οι προσλήψεις καθυστερούν.

Η προκήρυξη του έτους 2019 ακόμη δεν ολοκληρώθηκε 5 χρόνια μετά λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ και τελικά τα νοσοκομεία δεν θα ενισχυθούν λόγω ανακύκλωσης του ίδιου προσωπικού. Συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων.

Η προκήρυξη που ανακοινώθηκε ως προγραμματισμός του 2024 θα ολοκληρωθεί σε αρκετό χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε πως θα μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες με ασφάλεια; Χρειάζεται η άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων με πρωτοβουλία όλων των κομμάτων προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού 4000 θέσεων.
Φυσικά να συνοδευθούν με κίνητρα, αύξηση μισθών όλων των υγειονομικών, ένταξη στα ΒΑΕ, αύξηση και άρση των αδικιών στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Σταδιακά τα νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και εκδιώκονται οι Συμβασιούχοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που υπηρετούν πάνω από 6 χρόνια και επιστρέφουν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για τη Δημόσιο.

Και καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενη στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν στις 16 Μαΐου:

«Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ΠΟΕΔΗΝ, Πρωτοβάθμια Σωματεία να αποτρέψουμε τις απολύσεις και να δοθεί η δυνατότητα σύναψης νέων ΣΟΧ στα νοσοκομεία. Με αγωνιστική εγρήγορση υποδεχόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απρίλη 2024. Την Πέμπτη 16/5/2024 προγραμματίζουμε νέα Πανυγειονομική Πανελλαδική κινητοποίηση με Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη 8:30 πμ και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης