ΕΛΛΑΔΑ

Πώς η θάλασσα επιδρά στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων - Ειδικός εξηγεί στο CNN Greece

(AP Photo/Manu Fernandez)

Ο διευθυντής ερευνών στο Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης Νίκος Καμπάνης, εξηγεί στο CNN Greece πόσο έντονη είναι η επίδραση της θάλασσας στη λειτουργία του κλίματος και στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Καμπάνης και η ομάδα του, παρακολουθούν εδώ και χρόνια τους θαλάσσιους καύσωνες. Θαλάσσιος καύσωνας λέγεται το φαινόμενο όταν υπάρχει παραπάνω από ένα ποσοστό απόκλισης προς τα πάνω της θερμοκρασίας που αναπτύσσει η θάλασσα με μια έννοια ποσοστιαία, σε σχέση πάντα με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας την εποχή, την περίοδο, την ημερήσια κατανομή.

Όπως λέει, αναφορικά με τη διαδικασία, δεν κάνουν πρωτογενή παρατήρηση, δεν κάνουν καταγραφή, δηλαδή, αλλά παίρνουν δεδομένα από τις θαλάσσιες υπηρεσίες του Κοπέρνικου, και από άλλες πηγές και κάνουν μια εκ των υστέρων επεξεργασία «για να κατανοήσουμε πως η θάλασσα κάποιες περιόδους ανέπτυξε παραπάνω θερμοκρασία».

Ο Νίκος Καμπάνης διευθυντής ερευνών στο Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης

«Υπάρχουν περίοδοι τις οποίες πραγματικά η θάλασσα ανεβάζει θερμοκρασία», τονίζει ο κ. Καμπάνης, η ομάδα του οποίου έχει μελετήσει τη Μεσόγειο, όπου όπως λέει «έχουμε χαρακτηριστικά τέτοια φαινόμενα».

Χαρακτηριστικά, είχαν παρακολουθήσει τον καύσωνα του 2022, με την προοπτική να δουν πώς αυτός συνδεόταν με κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα που προέκυψαν την περίοδο εκείνη του καλοκαιριού προς το φθινόπωρο του 2022. Μάλιστα, στην Κρήτη είχαν και κάποιες δύσκολες καταστάσεις, όπως σοβαρές πλημμύρες σε μια περιοχή στη Σητεία και δύο πνιγμούς στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο.

«Αυτό που είχαμε παρατηρήσει το 2022 ήταν ότι υπήρξε ένας θαλάσσιος καύσωνας πάνω από τους μέσους όρους της θερμοκρασίας για το καλοκαίρι και σε αρκετά μεγάλη διάρκεια. Αυτός ο θαλάσσιος καύσωνας συμπεριφέρθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ενώ συνηθώς όταν και η ατμοσφαιρική εικόνα είναι τέτοια που έρχεται πτώση της θερμοκρασίας, το φθινόπωρο, αυτός ο συγκεκριμένος του ’22 είχε μια πολύ αργή ανταπόκριση στην πτώση της θερμοκρασίας», μας εξηγεί.

«Και μάλιστα, προς τον Οκτώβριο, ξανά ανέβηκαν οι θερμοκρασίες της θάλασσας οπότε η θάλασσα ξανά άρχισε να συσσωρεύει θερμότητας και να την αποδίδει μετά πάλι σιγά-σιγά στην ατμόσφαιρα. Αυτό είχε μια εστίαση στην περιοχή του Κόλπου του Λέοντα, στη νότια Γαλλία», τονίζει ο Νίκος Καμπάνης.

«Την ίδια περίοδο που είδαμε ότι ο καύσωνας εκτονωνόταν, ήταν που παρουσιάστηκαν και αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ήρθαν προς τη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα το ένα έπληξε την Κρήτη με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Τα φαινόμενα ήταν πάρα πολύ φορτωμένα σε υδρατμούς και νερό. Γι’αυτό έδωσαν και πάρα πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις».

Οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί

Ο κ. Καμπάνης εξηγει αναλυτικά στο CNN Greece το φαινόμενο.

«Το σημείο που υπήρξε η ένταση του καύσωνα, δηλαδή στον Κόλπο του Λέοντα στη Γαλλία και την περίοδο την οποία είχε αρχίσει να υπάρχει η εκτόνωσή του, δηλαδή να αποδίδει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, τη συγκεκριμένη περίοδο δημιουργήθηκαν αυτά τα χαμηλά βαρομετρικά. Αν το δει κανείς με έναν πολύ απλουστευμένο τρόπο, θερμαίνεται ο αέρας από τη θερμότητα, η οποία εκπέμπεται από τη θάλασσα, αραιώνει, ελαφραίνει, άρα δεν πιέζει πάρα πολύ την επιφάνειας της Γης. Αυτό είναι το ελαφρό βαρομετρικό με έναν πολύ περιγραφικό τρόπο.«

»Αν αυτά τώρα, με κατάλληλες συνθήκες εμπλουτιστούν με πάρα πολλή υγρασία, με πολλούς υδρατμούς και βεβαίως με τους ανέμους και όλα μαζί κατευθυνθούν προς συγκεκριμένες περιοχές όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοήσουν αρχίζουν να εκτονώνονται. Και τότε έχουμε πολύ μεγάλες πλημμύρες. Είδαμε λοιπόν ότι όλη αυτή η διαδικασία συσχετιζόταν με τη διαδικασία που έγινε στη θάλασσα».

Όπως εξηγεί, «η θάλασσα δεν είναι σαν τον αέρα που είναι ένα πολύ αραιό ρευστό, είναι υγρό και έχει μια πιο έντονη μνήμη θα έλεγε κανείς, μέσω του ιξώδους του ας πούμε για τα φαινόμενα τα οποία εμπλέκεται και λαμβάνουν χώρα μέσα στο νερό».

Δυσοίωνη πρόβλεψη

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προβλέψεις αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα αρχίζουν να εμφανίζονται πιο συχνά και η περιοδικότητά τους να μικραίνει. Και βεβαίως η έντασή τους είναι μεγαλύτερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης