ΕΛΛΑΔΑ

Τα δικαιώματα των ζώων και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους

Τα δικαιώματα των ζώων και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οργή και αγανάκτηση στο πανελλήνιο προκάλεσε η αποτρόπαια πράξη του ανθρώπου που πέταξε το σκύλο του από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην πλατεία Αμερικής.

Από το 2012 ισχύει ο νέος νόμος για τον τρόπο συμπεριφοράς στα κατοικίδια ζώα ο οποίος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα. Σε κάθε κακοποίηση το πρόστιμο φτάνει μέχρι και την ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 30.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece η κ. Έλλη Παπαγιαννοπούλου, ταμίας και μέλος του Δ.Σ. της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, η κακοποίηση των ζώων έχει γίνει ποινικό αδίκημα και μάλιστα αυτεπάγγελτο.

«Αυτό σημαίνει ότι αν δείτε κάποιον να βασανίζει το σκύλο του ή τη γάτα του, καλείτε αμέσως το 100, ο δράστης συλλαμβάνεται περνάει αυτόφωρο και δικάζεται την επόμενη μέρα», σημειώνει.

Οι ποινές έχουν γίνει πολύ μεγάλες «γιατί δυστυχώς ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει διαφορετικά», τονίζει η κ. Παπαγιαννοπούλου και επισημαίνει ότι πρέπει να καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά γιατί «κάποτε η κακοποίηση και η βία στα κατοικίδια πρέπει να σταματήσει». Με την τελευταία περίπτωση «για ακόμα μια φορά δείχνουμε την ανύπαρκτη παιδεία μας ως λαός όσον αφορά τα κατοικίδια», λέει.

Μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουν καθημερινά για τη βόλτα των σκύλων τους, πάντα με λουρί καθώς και να μην αφήνουν να βγαίνει ο σκύλος μόνος του βόλτα.

Επιπλέον, εκτός από την καθημερινή άσκηση και σίτιση, ο ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίζει να πηγαίνει το κατοικίδιό του συχνά στον κτηνίατρο και να του κάνει τον ετήσιο εμβολιασμό.

Απαγορεύεται να ζουν τα σκυλιά στα μπαλκόνια, ενώ δεν πρέπει να είναι αλυσοδεμένα. Η μόνιμη αλυσόδεση είναι επίσης ποινικό αδίκημα αυτεπάγγελτο.

Όσον αφορά την περίπτωση με τα ροτβάιλερ που κατασπάραξαν το 7χρονο αγοράκι στην Κοζάνη και τη θανάτωσή τους, η κ. Παπαγιαννοπούλου επισημαίνει ότι ο δήμαρχος της Κοζάνης έχει παραβεί τη νομοθεσία, καθώς προχώρησε σε ευθανασία χωρίς να τα παραδώσει στο ζωοφιλικό σωματείο.

Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Παρίσι 1978

Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.