Συμμορία με 237 μέλη: Η «ασφάλεια» των περιοριστικών όρων, οι κωδικοί και οι πυροβολισμοί στο Γκάζι
Ο φόβος και ο τρόμος είχαν γίνει στο κέντρο της Αθήνας και κρατούσαν τα σκήπτρα μιας εγκληματικής οργάνωσης που έκανε κλοπές, διαρρήξεις και εμπόριο ναρκωτικών. Ανάμεσα τους μάλιστα είναι και ένας από τους δράστες που πυροβόλησε ψυχρώ στο κεφάλι στο Γκάζι τρία νέα παιδιά την ώρα που έβγαινα από νυχτερινό κέντρο στο οποίο διασκέδαζαν.
Η υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθηνών σε μία γιγαντιαία επιχείρηση κατάφερε να ξεδοντιάσει την εγκληματική οργάνωση και να συλλάβει 50 μέλη ενώ ταυτοποιήθηκαν 237.
Η κάθε ομάδα δεν μπορούσε να πάει στην περιοχή της άλλης και δεν μπορούσαν να αναλογούν σε κάθε δράστη λιγότερα θύματα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece. Η μπλε γραμμή του μετρό επειδή είχε μεγάλο αριθμό επιβατών που προέρχονταν από τον αερολιμένα Αθηνών είχε περισσότερα χρήματα και οι κλέφτες αλβανικής υπηκοότητας είχαν αναλάβει την συγκεκριμένη γραμμή.
Η συμφωνία ανέφερε ότι οι Ρουμάνοι κλέφτες μπορούσαν να μπαίνουν στον τομέα των Αλβανών για να κάνουν κλοπές μόνο εάν μετά από κάθε κλοπή κρατούσαν τα μετρητά και τα κινητά τηλέφωνα και παρέδιδαν τις τραπεζικές κάρτες στην ομάδα των Αλβανών η συμφωνία μάλιστα ήταν ασύμφορη για τους Ρουμάνους και πολλές φορές υπήρχαν μεταξύ τους προστριβές.
Τα μέλη της οργάνωσης αντιλαμβάνονταν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβάλλονταν από τις δικαστικές αρχές ως ένα ιδιόμορφο εισιτήριο ώστε να παραμένουν στην Ελλάδα αφού δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η διοικητική τους απέλαση όταν σε βάρος τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Χαρακτηριστικό είναι ο διάλογος ανάμεσα σε δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που καταλήγει με έναν από τους κατηγορούμενους να λέει ποσό μεγάλο « προνόμιο» είναι τελικά οι περιοριστικοί όροι γιατί και ελεύθερος είναι για να επιστρέψει στη παρανομία και δεν μπορεί να απελαθεί καθώς η αστυνομία δεν μπορεί να του κάνει τίποτα.
- A: Και με τι φεύγω ρε, με τι θα φύγω, με το τηλέφωνο πάνω μου; Δεν μου κάνει τίποτα, με αφήνει να φύγω, δεν θα με πάνε στα Δικαστήρια.
- Β: Μα γιατί να σε πάνε;
- Α: Ρε μα πως αν με παίρνουν, αν με παίρνουν με το τηλέφωνο πάνω μου.
- Α: Ρε, θα πας, δεν θα το πάρεις, όποτε πας με το μετρό πας χωρίς τηλέφωνο και όταν θα γυρίσεις θα πάρεις ένα ταξί. Θα δώσεις δέκα (10) ευρώ.
- Β: Φοβάμαι να μην συναντήσω την αστυνομία και πάω και αν θα συναντήσω την αστυνομία.
- Α: Ρε αδελφέ τι σου κάνει η αστυνομία, θα σου κάνει μια π... η αστυνομία, έχεις παρών, αν είχα εγώ, ρε αν είχα εγώ παρών θα έτρεχα από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Οι κατηγορούμενοι έδειχναν άρνηση να συμμορφωθούν με τους νόμους της χώρας και είχε επικρατήσει η πεποίθηση ότι όσες κλοπές και να κάνουν δεν πρόκειται να προφυλακιστούν. Μάλιστα οι Ρουμάνοι λόγω της διαρκούς ατιμωρησίας ανέφεραν σε άλλους κακοποιούς της χώρας τους ότι στην Ελλάδα όχι μόνο μπορούν να κλέβουν χωρίς να τους τους συλλαμβάνουν και να τους βάζουν φυλακή αλλά προσκαλούσαν κι άλλα μέλη της οργάνωσης να συνεχίσουν την δράση τους.
- Α: Για πες μου και εμένα πως είναι εκεί η κατάσταση. Εκεί στους Έλληνες όπου βρίσκεσαι εσύ.
- Β: Καλά είναι ρε ROXANA.
- Α: Πως είναι με την αστυνομία θέλω να ρωτήσω;
- Β: Με την αστυνομία είναι άσχημα τα πράγματα ρε ROXANA.
- Α: Εάν σε πιάνουν στη πρώτη πράξη τι σου κάνουν;
- Β: Στη πρώτη σε αφήνουν ελεύθερο. Στη δεύτερη, στη τρίτη, οποτεδήποτε σε αφήνουν ελεύθερο.
- Α: Αυτό ήθελα να σε ρωτήσω.
- Β: Μα τι έρχεσαι με τον COSTELUS;
- Α: Όχι ρε θέλει η κουνιάδα μου να φύγει.
- Β: Καλά κάλεσε με σε αυτόν τον αριθμό και εγώ έχω σχέσεις με την L... Δεν έχει κάτι, εμένα με πήραν χθες, προχθές, παραπροχθές και με άφησαν ελεύθερο.
Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν κωδικούς στις μεταξύ τους συνομιλίες ενώ είχαν προμηθευτεί και POS, ώστε να αδειάζουν αμέσως τους λογαριασμούς από τις κάρτες ανάληψης που μόλις είχαν κλέψει.
Οι κωδικοί
- Τα «ασύρματα» εννοούσαν τα κινητά τηλέφωνα
- «ο πεθαμένος» ήταν το πορτοφόλι ,τσάντα
- «Σας έσπασε» σήμαινε σας κατάλαβε
- «Να καθαρίσουμε» σήμαινε να κλέβουμε
- «Ο αρουραίος» ήταν το ναρκωτικό
- «Έχω κάνει πειρατεία» σήμαινε έκλεψα
- «Τα πλαστικά» ήταν οι κάρτες
- «Το υλικό ήταν τα λεφτά»
- «Βάτραχος» ήταν ο στόχος
- «Οι ντυμένοι» ήταν οι αστυνομικοί