ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη της Folli Follie: «Δεν έπρεπε να παραιτηθώ» είπε ο Δ. Κουτσολιούτσος

Δίκη της Folli Follie: «Δεν έπρεπε να παραιτηθώ» είπε ο Δ. Κουτσολιούτσος
Eurokinissi

Για τρίτη ημέρα συνέχισε την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Δ. Κουτσολιούτσος, βασικός κατηγορούμενος στη δίκη για το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie.

«Για τα οικονομικά στην Ασία δεν είχα ιδέα. Τα είχαν αναλάβει άλλοι. Την περίοδο των ισολογισμών μου φέρναμε πάκους και μου λέγανε «κύριε Δημήτρη να υπογράψετε». Για μένα δεν έχει νόημα η πλαστογραφία που αναφέρει το κατηγορητήριο, ήταν μάλλον για εσωτερική χρήση...», είπε ο 82χρονος κατηγορούμενος, ιδρυτής της εταιρείας, υποστηρίζοντας πως μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (PwC και Alvarez & Marsal) που «έψαξαν» τα οικονομικά της Folli Follie δεν πραγματοποίησαν εις βάθος έρευνα αλλά το μόνο που έψαξαν «ήταν το όνομα Κουτσολιούτσος».

Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος «έγινε μια συστηματική εκτέλεση του ονόματος Κουτσολιούτσος και της Folli Follie. Μπορεί να είχαν και κάποια οδηγία από κάπου, δεν το ξέρω. Αυτό όμως που συνέβη ήταν για μένα ασυγχώρητο. Κατέστρεψαν ένα διαμάντι μέσα σε μια νύχτα. Με έπαιρναν άνθρωποι από τη Σαγκάη και μου λέγανε «κύριε Δημήτρη βλέπουμε ένα ολόκληρο κτίριο Folli Follie»».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμη πως αν ο κύκλος εργασιών της Ασίας ήταν αυτός που του αποδίδει το κατηγορητήριο, τότε δεν θα μπορούσε, όπως είπε, να σταθεί ούτε μια μέρα στην αγορά. «Υπάρχουν 3.000 υπάλληλοι και αυτά τα άτομα βρίσκονταν σε πολυκαταστήματα, αεροδρόμια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς κ.α Τα έξοδα που χρειάζονται είναι 150 εκατ. δολάρια. Πως λοιπόν μπορείς να πληρώσεις όταν έχεις τζίρο 53 εκατομμύρια;» είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια απόκλιση 12%. Το 12% της διαφοράς βρίσκεται στις εταιρείες που δεν ενοποιούνται, αλλά ανήκουν στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα της εταιρείας ήταν 150 εκ. ευρώ. Αυτά χρηματοδοτούνταν από τις πωλήσεις, το τζίρο και τα κέρδη. Η εταιρεία δεν είχε δανεισμό δημιουργούσε κέρδη για να μπορεί να αναπτύσσεται».

Αναφερόμενος σε δύο μεγάλα δάνεια της εταιρείας είπε ότι εξυπηρετούνταν κανονικά. «Υπάρχουν δυο μεγάλα δάνεια. Από το 2001 έως το 2006 η εταιρεία δανείζεται 720 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά είχαν καλυφθεί με κάθε εταιρεία που αγοράζαμε με τις μετοχές της. Δηλαδή πήραμε τα δάνεια χρησιμοποιώντας τις μετοχές», είπε και συνέχισε: «Υπάρχει και δεύτερος δανεισμός ύψους 430 εκ. Ο δανεισμός αυτός είναι το 2014 με 2017 και αυτός ο δανεισμός εξυπηρετούνταν κανονικά. Η εταιρεία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να εξυπηρετήσει τα δάνεια της ήταν ανέπαφη η περιουσία της (...). Το θέμα εδώ και πέντε χρόνια είναι ότι μου καταλογίζουν ότι έφαγα 450 εκατ. Είναι μια άλλη εικόνα αυτή που παρουσιάζουν. Αυτή η εικόνα βγήκε γιατί οι ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν να κάνουν την ενδιάμεση έκθεση, δεν έκαναν τίποτα. Τα στοιχεία που βάζανε ήταν από συνεντεύξεις και ενδείξεις. Τα αμφισβητώ όλα».

Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσολιούτσο, αυτό που έπρεπε να γίνει, ήταν η PwC να εγκατασταθεί στο Κονγκό και να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και τα υποκαταστήματα της εταιρείας του. «Έπρεπε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Κονγκό να δει τις αποθήκες όλα όσα είχαμε εκεί. Τους έβαλαν να ελέγχουν και αυτοί το μόνο που κοίταξαν είναι η λέξη Κουτσολιούτσος. Εμάς σαν οικογένεια μας έπιασε πανικός τότε, εγώ αμέσως παραιτήθηκα για να διευκολύνω τη κατάσταση... Πώς λένε ότι η οικογένειά μου έφαγε 430 εκατ.; Αυτά τα πράγματα είναι ασύλληπτα. Γράφανε για 13 αυτοκίνητα που είχε η οικογένειά μου. Η εταιρεία είχε πάνω από 100 αυτοκίνητα. Όλο αυτά που έζησα είναι απαράδεκτα. Βάλανε τη λέξη Κουτσολιούτσος και βάλανε όλα τα fake news δίπλα", υποστήριξε ο κατηγορούμενος για να αναφερθεί και πάλι στην «καταστροφή» που, όπως είπε, υπέστη. «Στην Κίνα κυκλοφόρησε ότι η Folli έπεσε θύμα της Covid. Υπάρχουν 10 εταιρείες εκεί που έχουν αντιγράψει τα μοντέλα μας. Συζητάμε για μια καταστροφή. Η Folli Follie ήταν η μοναδική εταιρεία που κατόρθωσε και μπήκε σε όλες αυτές τις αγορές και όλα αυτά τα καταστρέψανε σε ένα βράδυ».

Ο 82χρονος κατηγορούμενος αναφερόμενος στις πλαστογραφήσεις τραπεζικών εγγράφων που του αποδίδει το κατηγορητήριο είπε:

«Θα σας πω τι έχω ζήσει εγώ στην Ασία. Η ζωή μου όλη εκεί ήταν να πηγαίνω στα εργαστήρια. Για τα οικονομικά δεν είχα ιδέα. Την περίοδο των ισολογισμών μου φέρνανε πάκους και μου λέγανε «κύριε Δημήτρη να υπογράψετε». Για μένα δεν έχει νόημα η πλαστογραφία ήταν μάλλον για εσωτερική χρήση για να είναι καλυμμένοι. «Αν η εταιρεία δεν είχε χρήματα πως πλήρωνε; Πως αγόραζε εμπορεύματα; Είναι δυνατόν να μην υπήρχαν χρήματα; Δεν έγινε κανένας έλεγχος για αυτά, απλώς επικεντρώθηκαν στο όνομα Κουτσολιούτσος. Που βρισκόντουσαν τα χρήματα; Εδώ τα έξοδα μας ήταν 200 εκατ. το χρόνο... Για εμένα υπήρχαν χρήματα σε όλες τις εταιρίες. Υπήρχαν λεφτά απλώς για κάποιο λόγο τα βάζανε ως Alpha Bank» είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Η PwC τα ήξερε. Ποιος την κατευθύνει; Η Alvarez είπε ότι δεν υπήρξε υπεξαίρεση και αλλοίωση περιουσίας και ότι ο όμιλος είχε 32 εκατ. ζημιές. Ούτε αυτή πήγε επί τόπου να κάνει ελέγχους στην εταιρεία. O υποόμιλος της Ασίας δεν ελέγχθηκε. Υπήρχαν 232 υποκατάστημα τα οποία δεν πήγαν ποτέ να ελέγξουν. Και παντού να βλέπεις το Folli Follie. Η εταιρεία ήταν πάντα κερδοφόρος».

Πρόεδρος: Ποια είναι η θέση σας για τις κατηγορίες; Η πρώτη κατηγορία είναι εγκληματική οργάνωση.

Κατηγορούμενος: Οι κατηγορούμενοι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Ασία. Κακώς δικάζονται έχουν καταστραφεί.

Πρόεδρος: Η επόμενη κατηγορία είναι ότι είστε ο ηθικός αυτουργός της πλαστογραφίας....

Κατηγορούμενος: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει πλαστογραφία έγινε- σας είπα- για εσωτερική μάλλον χρήση....

Πρόεδρος: Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν πλαστά έγγραφα;

Κατηγορούμενος: Εγώ αυτά τα ανακάλυψα μετά.

Πρόεδρος: Για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα;

Κατηγορούμενος: Η μόνη επένδυση που έκανα ήταν ένα σπίτι που επισκεύασα το 2003 και αυτό το πήρα με δάνειο δεν υπάρχει ξέπλυμα. Εγώ έπαιρνα 11.000 ευρώ το μήνα το ίδιο ποσό έπαιρνε η γυναίκα μου και ο γιος μου ως μισθό από την εταιρεία.

Πρόεδρος: Ποτέ ξεκίνησε η συνεργασία σας με τον κ. Μπεγέτη; Ποιος τον πρότεινε για τον όμιλο της Ασίας;

Κατηγορούμενος: Δεν γνωρίζω ξέρω όμως ότι ήταν ο μόνος διαθέσιμος. Τον στείλαμε στον Χονγκ Κονγκ ως οικονομικό διευθυντή. Δε θυμάμαι τώρα πως πήγε με ποια απόφαση.

Πρόεδρος: Μας είπε ότι στην Ασία δεν ασχοληθήκαμε με τα οικονομικά, μόνο τις αποθήκες και τα υποκαταστήματα εποπτεύατε;

Κατηγορούμενος: Ναι αυτά τα είχα αφήσει στον Μπεγιέτη και τον Tonio τους είχα εμπιστοσύνη.

Κλείσιμο

Στη συνέχεια η πρόεδρος έθεσε ερωτήσεις στον κατηγορούμενο για τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας του, τη σύζυγό του Καίτη και τον γιο του Τζώρτζη, οι οποίοι «μοιράζονται» μαζί του το εδώλιο.

Πρόεδρος: Ο γιος σας τι σχέση έχει με την Ασία;

Κατηγορούμενος: Έρχονταν τρεις - τέσσερις φορές το χρόνο.

Πρόεδρος: Πως επιλέξατε για τη σύζυγό σας να της δώσετε αυξημένες αρμοδιότητες στην εταιρεία;

Κατηγορούμενος: Τιμής ένεκεν μπήκε στο ΔΣ. Δεν έχει υπογράψει κανένα ισολογισμό, ούτε έχει εταιρικούς λογαριασμούς

Πρόεδρος: Τι σπουδές έχει;

Κατηγορούμενος: Σπούδασε ψυχολογία στο Λονδίνο.

Πρόεδρος: Δεν σκεφτήκατε ότι εκτός από την τιμή που της κάνατε ως αντιπρόεδρο του ΔΣ, η θέση αυτή φέρει και ευθύνη; Δεν συμβουλευτήκατε κάποιον;

Κατηγορούμενος: Είχα ένα ελάττωμα, δεν συμβουλευόμουν κανέναν....

Πρόεδρος: Είχατε έναν αυταρχισμό...

Κατηγορούμενος: Ναι… Όταν το έμαθε με έβρισε… Ήξερε τη θέση αλλά δεν εκτελούσε.

Πρόεδρος: Συζητούσατε μαζί της τα θέματα της εταιρείας;

Κατηγορούμενος: Της έλεγα μόνο τα θετικά.

Πρόεδρος: Ο γιος σας είχε καταλάβει ότι κάτι θα κάνουν ο Μπεγιέτης και ο Tonio με τους ισολογισμούς;

Κατηγορούμενος: Είχε καταλάβει ναι, μου φώναζε μου έλεγε «τι κάνετε».

Πρόεδρος: Γιατί δεν τον ακούγατε; Χτυπούσε καμπανάκι ...

Κατηγορούμενος: Ναι χτυπούσε.. Εγώ φταίω ήθελα να τα κάνω όλα μόνος μου ....

Πρόεδρος: Πως γίνονταν η υπογραφή των ενοποιημένων καταστάσεων δια περιφοράς;

Κατηγορούμενος: Εγώ δεν ήμουν σε καμία περιφορά. Έρχονταν στο γραφείο μου να τις υπογράφαμε.

Πρόεδρος: Ποιοι είχαν υποχρέωση να τις υπογράψουν;

Κατηγορούμενος: Τρία τέσσερα άτομα

Πρόεδρος: Λίγο πρόχειρο...

Κατηγορούμενος: Πρόχειρο αλλά έγινε αυτοκρατορία.

Πρόεδρος: Για τον γιο σας. Οικονομικές γνώσεις είχε. Του λέτε ότι εδώ έχουμε ένα θέμα με ωραιοποιηση, όπως μας είπατε, των οικονομικών καταστάσεων. Πότε του το είπατε;

Κατηγορούμενος: Το 2015.

Πρόεδρος: Και έχει και οικονομικές γνώσεις….

Κατηγορούμενος: Για αυτό και μου έκανε σκηνή. Του λέω «δυστυχώς Τζωρτζη μου πρότειναν κάτι και το έκανα». Μου απάντησε δεν περίμενα από εσένα να κάνεις κάτι τέτοιο. Σχεδόν για ένα μήνα δεν μου μίλαγε.

Η απολογία του Δ. Κουτσολιούτσου θα συνεχιστεί στις 3 Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ