ΕΛΛΑΔΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Μην τον υποτιμάτε - Ιδρύθηκε ο πρώτος Σύλλογος ασθενών

Καρκίνος παχέος εντέρου: Μην τον υποτιμάτε - Ιδρύθηκε ο πρώτος Σύλλογος ασθενών
Pixabay

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ο τέταρτος στους άντρες. Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου «υποτιμημένη» ως προς τον προληπτικό έλεγχο, την ώρα που η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ακόμη και ίαση.

Με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, ο πρώτος και μοναδικός σύλλογος για τη νόσο στη χώρα μας. Ανάμεσα στους βασικούς σκοπούς του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου είναι η προσφορά ενημέρωσης και πόρων για ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ο Σύλλογος, στοχεύει επίσης στην αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης, με στόχο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να έχει πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ενημέρωση και την πρόληψη για αυτή τη μορφή της νόσου και να συμβάλλει ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας, όπου κι αν κατοικούν, πρόσβαση σε ιατρική συμβουλή γαστρεντερολόγου και σε προληπτικά τεστ», δήλωσε κατά την ομιλία της σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του νεοσύστατου Συλλόγου η κυρία Άννα Εξαρχέα, Πρόεδρος του Δ.Σ.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει αύξηση στον επιπολασμό και τη θνησιμότητα στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Το 2020 κατεγράφησαν στην Ευρώπη 150.366 χιλιάδες νέα περιστατικά σε γυναίκες και 191.053 σε άντρες και 68.920 θάνατοι σε γυναίκες και 87.185 σε άντρες.

Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της καινούργια πρωτόκολλα πρόληψης, που περιλαμβάνουν τον ανοσοχημικό έλεγχο κοπράνων (FIT), και ειδικότερα, ένα self test, το οποίο μπορεί να έχει στη διάθεσή του κάθε πολίτης, ηλικίας 50-70 ετών και που μπορεί να το κάνει μόνος του στο σπίτι, μειώνοντας στις πραγματικά αναγκαίες τις κολονοσκοπήσεις που χρειάζεται να γίνουν ως επόμενο βήμα έγκαιρης διάγνωσης», σημείωσε στην παρουσίασή της η Δρ. Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας - Γενετικής - Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Την ίδρυση του Συλλόγου χαιρέτησε η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βασιλική-Ραφαέλα Βακουφτσή: «Με ιδιαίτερη χαρά, κόβουμε σήμερα άλλη μια κορδέλα εγκαινίων σε ένα σύλλογο που τόσο έλλειπε από την οικογένειά μας. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, χαιρετίζω εγκάρδια τη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση σύστασης του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου. Με 74 μέλη από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, στόχος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, παραμένει η πλήρης και καθολική εκπροσώπηση όλων των ασθενών, τόσο μέσα από Συλλόγους όσο και μέσα από ευρύτερες συνομοσπονδίες. Είμαι βέβαιη πως η ίδρυση ενός ακόμα συλλόγου και δη για μια θεραπευτική κατηγορία που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπείται επαρκώς, θα συμβάλει τα μέγιστα σε μια ευρύτερη ασθενοκεντρική αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας που πρέπει να δομεί κάθε σύγχρονη κοινωνία.

23% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται στον καρκίνο

Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, ανέδειξε πως 23% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται στον καρκίνο, με την εκτιμώμενη επίπτωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ελλάδα να είναι 21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός συλλόγου – εκπροσώπου της θεραπευτικής κατηγορίας, έρχεται να γεφυρώσει ένα χάσμα παραπληροφόρησης, αντικαθιστώντας το με εγγραμματοσύνη και σωστή εκπαίδευση σε ζητήματα υγείας και κατ’ επέκταση ανάδειξη patient experts που θα συνδιαμορφώνουν πολιτικές υγείας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν οι πρώτες προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου, που αφορούν σε ιατρική ενημέρωση και δωρεάν διανομή self test FIT (ανοσοχημικών τεστ κοπράνων), των μόνων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ήδη έχουμε μία σειρά από οργανωμένες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης πολιτών σε τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσά τους η Θεσσαλονίκη, η Χάλκη και η Τένεδος, η Ανάφη, χωριά της περιοχής του Έβρου», είπε σχετικά η κυρία Εξαρχέα.

Η ίδρυση του Συλλόγου χαιρετίστηκε ως σημαντική εξέλιξη από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με την οποία προγραμματίζονται συμπράξεις με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και την ενίσχυση της πρόληψης για τη νόσο.