ΕΛΛΑΔΑ

Οινοτουρισμός: Πέντε προορισμοί για το φετινό καλοκαίρι

Από τη Λήμνο μέχρι την Κεφαλονιά, η Ελλάδα αποδεικνύει πως αξίζει να βρίσκεται δίπλα στις χώρες με μεγάλη παράδοση στον οινοτουρισμό.

Το κρασί έχει ιδιαίτερα μακρά ιστορία στη χώρα μας, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς πως το συναντάμε ακόμα και σε αφηγήσεις της μυθολογίας. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τον Διόνυσο ως -μεταξύ άλλων- θεό του κρασιού και διοργάνωναν ακόμα και γιορτές προς τιμήν του.

Ήδη από εκείνα τα χρόνια είχε γίνει, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, αντιληπτό ότι το είδος και η ποιότητα του εδάφους, καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες, αποτελούν βασικά συστατικά για την καλλιέργεια σταφυλιών και την παραγωγή κρασιών με διαφορετικές γεύσεις και αρώματα. Αν κι έχουν περάσει χιλιετίες από τότε, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι γνωστή για την ποικιλία και την ποιότητα κρασιών που καλλιεργούνται σε όλη την επικράτεια.

Πλέον, πολλές περιοχές είναι γνωστές για τους αμπελώνες και τα εξαιρετικά οινοποιεία τους, αλλά και τις υψηλού επιπέδου εμπειρίες οινοτουρισμού που προσφέρουν σε επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον κόσμο. Έτσι, η Ελλάδα στέκεται με αξιώσεις δίπλα σε χώρες με μεγάλη παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός και αναγνωρίζοντας ότι συνδυάζει τη γεωργία με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, έχει αρχίσει η περαιτέρω προώθηση του οινοτουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη διάφορες τοπικές αρχές, οινοπαραγωγοί και τουριστικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων όπως οι ξεναγήσεις και οι γευσιγνωσίες σε αμπελώνες και οινοποιεία. Βέβαια, ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, ο οινοτουρισμός, για να είναι πολύπλευρος, οφείλει να περιλαμβάνει και δραστηριότητες που φέρνουν τους επισκέπτες σε επαφή με την ιστορία, την τοπική κουζίνα, ακόμα και την αρχιτεκτονική.

Όπου και να ταξιδέψετε, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, θα συναντήσετε αμπελώνες και οινοποιεία που μπορείτε να επισκεφτείτε. Οι οινοτουριστικοί προορισμοί που ακολουθούν έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στον χάρτη με τις περιοχές που φημίζονται για την παραγωγή κρασιού.

Λήμνος

Ένα ταξίδι στο νησί του Βορείου Αιγαίου θα μείνει αξέχαστο στους λάτρεις του κρασιού. Εδώ, ευδοκιμούν δύο εξαιρετικές ποικιλίες: η λευκή ξηρή, αρωματική και γλυκιά ποικιλία που ονομάζεται Μοσχάτο Αλεξανδρείας, αλλά και η ερυθρή ξηρή, με «γεμάτο» σώμα, ποικιλία Λημνιό ή Καλαμπάκι. Μάλιστα, ειδικά το Μοσχάτο Αλεξανδρείας καλλιεργείται στο νησί όχι μόνο για οινοποίηση, αλλά και ως επιτραπέζια σταφύλια και για την παραγωγή σταφίδας. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα αρώματα της ποικιλίας και με άλλους τρόπους.

Η Λήμνος προσφέρεται για εγχειρήματα που προωθούν τον οινοτουρισμό, όπως φαίνεται από την ανάπτυξη του Lemnos Wine Trails, μίας υπηρεσίας που στοχεύει στη γνωριμία των επισκεπτών με το κρασί του νησιού παρουσιάζοντας την αμπελουργική παράδοση και τις τοπικές ποικιλίες, μεταξύ άλλων, μέσα από επισκέψεις σε οινοποιεία και γευσιγνωσίες κρασιών.

Σάμος

Μένοντας στο Βόρειο Αιγαίο, η Σάμος έχει, πέρα από μεγάλη ιστορία, σημαντική παράδοση στο κρασί. Η ποικιλία που ξεχωρίζει είναι το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου («muscat blanc à petits grains»), ή μοσχούδι, που καλύπτει το 98% του αμπελώνα του νησιού. Πρόκειται για μια ευγενή ποικιλία, η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Mεσόγειο, ενώ απαντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Μόνο, όμως, στη Σάμο παρατηρείται πως εκδηλώνεται καλύτερα ο γλυκός και κομψός χαρακτήρας της. Στο νησί καλλιεργούνται και ερυθρές ποικιλίες κρασιού, το Ρητινό, το Φωκιανό και ο Αυγουστιάτης.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κρασί και την ιστορία του, αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι. Το μουσείο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού, ενώ οι περιηγήσεις σε αυτό περιλαμβάνουν γευσιγνωσία κρασιού.

Ικαρία

Η τριάδα της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου ολοκληρώνεται με την Ικαρία. Το νησί φημίζεται για διάφορες ποικιλίες, όπως η λευκή ξηρή Μπεγλέρι και οι ερυθρές Φωκιανό και Μανδηλαριά. Επίσης, προωθείται ο οινοτουρισμός καθώς υπάρχουν οινοποιεία που είναι ανοιχτά στο κοινό και διοργανώνουν ξεναγήσεις και συναντήσεις γευσιγνωσίας κρασιού υψηλών προδιαγραφών.

Σίκινος

Στο μυαλό των περισσότερων, το κυκλαδίτικο νησί-συνώνυμο του κρασιού είναι η Σαντορίνη. Ωστόσο, αν αναζητάτε έναν πιο ήρεμο -και γευστικό- προορισμό, τότε η Σίκινος είναι αυτό που ψάχνετε. Το νησί ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο φημίζεται για το ποιοτικό κρασί του -κατά τα αρχαία χρόνια, δε, λεγόταν Οινόη. Το καλοκαίρι μπορείτε να επισκεφτείτε το Οινοποιείο Μάναλη, το οποίο μάλιστα είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς λειτουργεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το 2018, για να δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, το ερυθρό γλυκό κρασί Λιοσάτο που προέρχεται από τοπικές ποικιλίες.

Κεφαλονιά

Αν, πάλι, θέλετε να ξεφύγετε από το Αιγαίο, τότε ο επόμενος προορισμός σας οφείλει να είναι το Ιόνιο. Συγκεκριμένα, η Κεφαλονιά έχει μεγάλη οινική παράδοση, με την ιστορία και τον πολιτισμό της να έχουν ταυτιστεί με την ποικιλία Ρόμπολα. Πρόκειται για ένα λευκό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το οποίο παράγεται αποκλειστικά εδώ, ενώ θεωρείται το κυρίως εξαγώγιμο προϊόν του νησιού. Αν είστε λάτρεις του ερυθρού κρασιού, στο νησί παράγεται και Μαυροδάφνη. Εκτός από τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην Κεφαλονιά, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποιο οινοποιείο για γευσιγνωσία.

Όποιον προορισμό και αν επιλέξετε, το κοινό στοιχείο είναι πως στους αμπελώνες και τα οινοποιεία θα συναντήσετε ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και αυτό που κάνουν. Το μόνο που μένει, είναι να επιδιώξετε να πάρετε μια άλλη… γεύση Ελλάδας.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης