ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η Χίος «υπόσχεται» στιγμές δράσεις για το φετινό καλοκαίρι

Ένα από τα λίγα ανεξερεύνητα ελληνικά νησιά που έχει κρατήσει τη δική του ταυτότητα και διατηρεί την παρθένα ομορφιά του

Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει ένα νησί με άγρια ομορφιά, πανέμορφες παραλίες και μεσαιωνικά κτίσματα που μυρίζει ολόκληρο μαστίχα. Σωστά μαντέψατε, είναι η Χίος. Ένα από τα λίγα ανεξερεύνητα ελληνικά νησιά που έχει κρατήσει τη δική του ταυτότητα και διατηρεί την παρθένα ομορφιά του.

Για το όνομα της Χίου λέγονται πολλοί μύθοι. Ένας από αυτούς προέρχεται από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα του νησιού ήταν το προελληνικό «Κίος» ή «Κέως», το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με το σημερινό. Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα «Χίος» προέρχεται από τη Χιόνη που, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν νύμφη και κόρη του Οινοπίωνα.

Το νησί συνδυάζει φύση και ιστορία -είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές, ενώ σημαντικά γι’ αυτό είναι τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Όλες αυτές οι επιρροές, και όχι μόνο, αποπνέονται ξεκάθαρα από το νησί της μαστίχας και συμβάλλουν σε ένα πολιτιστικό και πολυπολιτισμικό τοπίο. Ήταν, επίσης, πατρίδα σημαντικών Ελλήνων προσωπικοτήτων όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, ο Εμμανουήλ Ροΐδης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αλλά και ο Όμηρος.

Όποιος, λοιπόν, επισκεφτεί τη Χίο θα μαγευτεί από τα τοπία και την ιστορία της. Μνημεία, αξιοθέατα, παραλίες, τα χωριά της μαστίχας, η εκλεκτική κουζίνα είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε σε αυτό το μυροβόλο και ξεχωριστό νησί.

Βόλτες στον αρχοντικό κάμπο της Χίου με άρωμα πορτοκαλιού

Νότια της Χώρας της Χίου θα αντικρίσετε στενά δρομάκια με περίτεχνους τεράστιους τοίχους στο πλάι τους, αλλά και περιβόλια όπου κάποτε έμεναν Γενοβέζοι και άρχοντες. Εκεί βρίσκονται και οι πορτοκαλεώνες του Κάμπου, όπου καλλιεργούνται πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια. Μόλις φτάσετε και περπατήσετε εκεί θα σας κατακλύσει η πιο φρέσκια και ευχάριστη μυρωδιά, αφού όλη η περιοχή βυθίζεται στο άρωμα των εσπεριδοειδών.

Το δεσποτικό Κάστρο της Χίου

Επισκεφτείτε το Κάστρο της Χίου, γνωστό και ως «φρούριο», που δεσπόζει αυτοκρατορικά στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της πόλης και μετράει έντεκα αιώνες ζωής. Φαίνεται να κατοικήθηκε αρχικά κατά την ελληνιστική περίοδο, να χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τους Βυζαντινούς κι έπειτα να επεκτάθηκε από τους Γενουάτες και τους Τούρκους. Στο εσωτερικό του θα δείτε τον τάφο του Τούρκου ναυάρχου Καρά Αλί ο οποίος το 1822 διέταξε τη Σφαγή της Χίου, και γι’ αυτόν τον λόγο τιμωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Σήμερα, το φρούριο λειτουργεί ως μουσείο με γλυπτά και βυζαντινές τοιχογραφίες.

Στην κεντρική πλατεία του Κάστρου της Χίου θα δείτε και το οθωμανικό νεκροταφείο και, στην ίδια περιοχή, δύο τζαμιά, όπου το ένα από τα δύο είναι σήμερα ναός του Αγίου Γεωργίου.

Επισκεφτείτε τα φημισμένα και μοσχοβολιστά Μαστιχοχώρια

Δεν νοείται ταξίδι στη Χίο χωρίς να πάτε έστω σε κάποια από τα 20 χωριά της Μαστίχας και να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα. Άπειρα μαστιχόδεντρα που τυλίγουν με τη μυρωδιά τους γραφικούς μεσαιωνικούς οικισμούς και δρομάκια με γραφικά καφενεία και μαγαζιά μαστίχας.

Κοντά στο Πυργί, το Μουσείο Μαστίχας Χίου αναδεικνύει τον πολιτισμό και το περιβάλλον του νησιού. Εκεί θα βρείτε εντυπωσιακό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό με οπτικοακουστικές παραγωγές, παραδοσιακές φορεσιές και παλιά εργοστασιακά μηχανήματα και εργαλεία.

Έτσι, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εκεί τη μόνιμη έκθεση, η οποία έχει αντικείμενο τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν, να παρατηρήσει τη διαχείριση της μαστίχας ιστορικά, αλλά και να μάθει πώς αυτή διαμόρφωσε και επηρέασε τη νότια Χίο. Επιπλέον, ενημερώνεται για τις χρήσεις της μαστίχας σήμερα και την εξαγωγή της σε όλο τον κόσμο, ενώ το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του μουσείου είναι η υπαίθρια έκθεση, όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό αλλά και με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αυτό καλλιεργείται.

Σημαντική πληροφορία είναι ότι η τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO και συμπεριλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Μια καινούργια παραλία κάθε μέρα

Στο νησί του Βόρειου Αιγαίου έχετε την ευκαιρία να πηγαίνετε σε διαφορετική παραλία κάθε μέρα, αφού αυτές φθάνουν τις 90 σε αριθμό και, το σημαντικότερο, είναι πανέμορφες, συνδυάζοντας έτσι βουνό, δέντρα και θάλασσα. Η πιο γνωστή και εμβληματική παραλία, βέβαια, είναι τα Μαύρα Βόλια, με πολύ βαθιά νερά και τρεις διαδοχικούς κόλπους. Τα Μαύρα Βόλια, ή Μαύρος Γιαλός, συμπληρώνονται από έναν ακόμα μικρό κόλπο, το Φώκι, ενώ και τα δύο δημιουργήθηκαν από την έκρηξη ηφαιστείου. Αν πεινάσετε, μπορείτε να ανατρέξετε στην καντίνα της παραλίας αλλά και στις ψαροταβέρνες στο λιμανάκι που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμα μεζεδάκια.

Αξίζει, ακόμα, να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά της Αγίας Φωτεινής, της Κώμης ή του Μάναγρου, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού.

Οι ξεχωριστές και εκλεκτές γεύσεις της Χίου

Η μαστίχα περιέχεται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα της Χίου. Κουλουράκια, ούζο, λικέρ, τα περίφημα και πεντανόστιμα χιώτικα μανταρίνια και, φυσικά, το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων, το υποβρύχιο.

Εκτός της φημισμένης μαστίχας, βέβαια, το νησί παράγει ποικιλία προϊόντων όπως το περίφημο μαστέλο, τα γλυκά του κουταλιού κυδώνι, βύσσινο, περγαμόντο και, φυσικά, τους τοπικούς μπεζέδες.

Στα γραφικά ταβερνάκια θα δοκιμάσετε, επίσης, τη Χιώτικη κουζίνα αλλά και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

Ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία και ομορφιά. Πρόκειται για τέσσερις λέξεις οι οποίες, με την απλότητα και τη μοναδικότητά τους, χαρακτηρίζουν το ιδιαίτερο νησί της Χίου, που συνδυάζει τα πάντα και καταφέρνει κάθε χρόνο να μένει χαραγμένο στο μυαλό των επισκεπτών.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης