Τι περιλαμβάνει η Διακήρυξη για τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου
Την Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αλληλοδιαδόχως στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το κείμενο της Διακήρυξης
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, δύο αρχαίοι πολιτισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, ως κοινών στόχων των δύο χωρών που είναι κομβικής σημασίας εταίροι.
Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αποφάσισαν να προβούν στην δημιουργία ενός αναβαθμισμένου και δομημένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις.
Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Α.E. ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al Sisi, συμφώνησαν στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου 2024, να συγκροτήσουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ).
Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αλληλοδιαδόχως στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς τηςοικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της άμυνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των υποθέσεων της ΕΕ, των τροφίμων και της γεωργίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της μετανάστευσης.
Του συντονισμού των εργασιών του Συμβουλίου και της οριστικοποίησης της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεών του θα επιλαμβάνονται οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στο ΑΣΣ Υπουργοί θα συνέρχονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου προς εκπόνηση, εάν κρίνεται αναγκαίο, Σχεδίων Δράσεως στους τομείς αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία και να επιτευχθούν, μέσα από απτά βήματα, οι μέγιστες συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών.
Η παρούσα Κοινή Διακήρυξη υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στο Κάιρο, σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στα ελληνικά, στα αραβικά και στα αγγλικά, καθένα εξίσου αυθεντικό. Σε περίπτωση οιασδήποτε απόκλισης στην ερμηνεία των κειμένων, υπερισχύει η αγγλική έκδοση.