Διπλή έφοδος της ΕΛΑΣ σε ΑΠΘ και Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου - «Ανοχή τέλος» το μήνυμα της ΕΛΑΣ
Σε συντονισμένες επιχειρησιακές δράσεις στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχώρησε το Σάββατο (16/3) οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων ωρών πραγματοποίησαν διπλή έφοδο.
Ήταν περίπου στις 4 το απόγευμα, όταν αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στο Βιολογικό του ΑΠΘ που τελούν υπό κατάληψη, μετά την προσπάθεια φοιτητών να αφαιρέσουν λαμαρίνες από την -υπό κατασκευή- βιβλιοθήκη. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε το βράδυ με πάνω από 40 προσαγωγές. Η κατάληψη συνεχίζεται επί αρκετές εβδομάδες, με αφορμή το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Στις 6 το πρωί όμως, είχε προηγηθεί η έφοδος σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν ρόπαλα, βόμβες μολότοφ, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και άλλα αντικείμενα, ενώ προχώρησαν και σε τρεις συλλήψεις. Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εισέβαλαν στις φοιτητικές εστίες με πολιορκητικό κριό και κατέλαβαν κλειδωμένους χώρους, επιχείρηση που καταγράφηκε και σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.
Τι συνέβη στο ΑΠΘ
Η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, όταν άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στην πλατεία Χημείου. Σε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αστυνομική επιχείρηση κάλεσε στις 8 στην Καμάρα, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής. Στο σημείο βρέθηκαν και καθηγητές, καθώς με την παρουσία τους ήθελαν να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο ήρεμη επιχείρηση της αστυνομίας.
«Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής μας είπε, ότι ο πρύτανης τον ενημέρωσε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης της σχολής, εμείς κάτι τέτοιο για το βιολογικό που έγινε η καταγγελία δεν διαπιστώσαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ.
«Ζητήσαμε εισαγγελέα, επί μία ώρα και ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που έγιναν οι προσαγωγές, αλλά δεν παρουσιάστηκε κανείς. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος παρουσίας τους, εφόσον σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί και οι προσαγωγές», ανέφερε ο κ. Γ.Ηλιόπουλος, μέλος προεδρείου συλλόγου καθηγητών ΑΠΘ.
Φείδας: Αυτεπάγγελτη η παρέμβαση
«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.
«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη "μοναδική αλήθεια" τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ΑΕΙ», τόνισε.
Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».
«Ανοχή τέλος» το μήνυμα της ΕΛΑΣ
«Ανοχή τέλος» θα επιδεικνύει η Ελληνική Αστυνομία σε περιπτώσεις καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων και έκνομων ενεργειών γύρω από αυτές. Σύμφωνα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εμφανίζεται ενοχλημένος με την αδράνεια που επέδειξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σε περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου.
Πηγές της ΕΛΑΣ μάλιστα τόνιζαν πως μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δυο επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη και στο ΑΠΘ μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο εξής όταν οι αστυνομικοί διαπιστώνουν φθορές εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ή επεισόδια γύρω από αυτά, θα παρεμβαίνουν χωρίς χρονοτριβή και δίχως ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις. Όταν διαπιστώνονται επεισόδια οι αστυνομικοί θα παρεμβαίνουν άμεσα.
Μάλιστα, στην Κατεχάκη διαπιστώνουν πρόθεση «μπαχαλοποίησης» από μερίδα ατόμων με πρόσχημα το νόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε σχετικά με την υπόθεση του Ζωγράφου: «Κάνουμε μια προανάκριση προκειμένου να διαπιστώσουμε αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη επίθεση βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου και αν κάποια από τα όργανα τα οποία χρησιμοποίησαν βρίσκονταν στο χώρο του Πανεπιστημίου».
Στην αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη έλαβαν μέρος και αστυνομικοί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια όπου θα ερευνηθούν για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.
Οι τρεις συλλήψεις στου Ζωγράφου
Εξάλλου, νωρίτερα, οι τρεις προσαγωγές που είχαν γίνει από το πρωί του Σαββάτου (16/3) στου Ζωγράφου, μετατράπηκαν σε συλλήψεις, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι τρεις συλληφθέντες δεν είναι φοιτητές και μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν στοιχεία που να τους συνδέουν με τους εμπρησμούς στην περιοχή.
Πρόκειται για μία γυναίκα από τη Σουηδία 40 ετών, έναν Αργεντινό με ιταλικό διαβατήριο 35 ετών και έναν Έλληνα 38 ετών και κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Η επιχείρηση έγινε σε κτήριο της φοιτητικής εστίας που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου έγιναν οι εμπρησμοί, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο χώρος είχε μετατραπεί σε άβατο και οι αστυνομικοί χρειάστηκε να παραβιάσουν τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες.
Συγκεκριμένα στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης που ερευνήθηκαν εντοπίστηκαν:
-27- άδεια μπουκάλια μπύρας,
-11- ρόπαλα,
-4- χειροβομβίδες κρότου -λάμψης,
-2- χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου,
-5- κράνη,
μάσκα και κουκούλες τύπου full face,
ένα laptop,
μια μικροκάμερα,
καμένη ελληνική σημαία,
γάντια,
-3- πανό και χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.