ΕΛΛΑΔΑ

Ο κρίσιμος ρόλος των φαρμακείων στην πρόληψη - Εμβολιασμοί κατά COVID και τεστ για παχύ έντερο

Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο διαχρονικός επιστημονικός, προληπτικός και κοινωνικός ρόλος των φαρμακοποιών, τόσο στο σύστημα υγείας, στη δημόσια υγεία όσο και στην κοινωνία και μάλιστα τις περισσότερες φορές με δωρεάν υπηρεσίες, υπογραμμίστηκε σήμερα στην ημερίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα «Φαρμακευτική Πολιτική- Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε προοπτικές» σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Οι περισσότεροι ομιλητές, εξήραν τον ρόλο των φαρμακοποιών σε κάθε εποχή και κρίση, ενώ και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στο ρόλο τους σε κρίσιμα ζητήματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Έτσι, μετά τους εμβολιασμούς κατά της εποχικής γρίπης, οι φαρμακοποιοί θα αναλάβουν και τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19, ενέργεια, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Οι εμβολιασμοί αυτοί, θα γίνονται παράλληλα με τους εμβολιασμούς στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη θα είναι πάντως η συνταγή γιατρού για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί θα εγγράφουν τους πολίτες στον Προσωπικό Γιατρό

Επίσης, μέσα από τα φαρμακεία και την ΗΔΙΚΑ, θα μπορούν οι πολίτες να εγγράφονται στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, ενώ στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να πάρει νέα ώθηση το επόμενο διάστημα, με τις θέσεις γιατρών που θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα και κυρίως στα αστικά κέντρα. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικείωση του πολίτη με τον θεσμό, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Επίσης, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε και στις 1.400 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο υπουργείο Υγείας.

Τεστ για πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Σχετικά άμεσα, θα ξεκινήσει και η διενέργεια self τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Ανάλογα δε με το αποτέλεσμα των τεστ, ο πολίτης θα παραπέμπεται στον γιατρό για κολονοσκόπηση, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι η μέση ηλικία διάγνωσης του καρκίνου παχέος εντέρου μετατοπίζεται προς μικρότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 72 έτη το 2000, ενώ σε διάστημα 20 ετών, η ηλικία μειώθηκε κατά έξι έτη, δηλαδή μόλις 66 έτη το 2020.

Όπως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής), τα προσφάτως δημοσιευμένα επιδημιολογικά δεδομένα για τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι η δεύτερη αίτιά θανάτου από καρκίνο στο γενικό πληθυσμό και πλέον η πρώτη αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας κάτω από 50 ετών.

Η μεταβολή αυτή θεωρείται ότι σχετίζεται κυρίως με την αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών διατροφικών συνηθειών σε νεότερα άτομα. Βέβαια, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού πριν την ηλικία των 50 ετών έχουν κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νεοπλασιών.

Η εξέταση αναφοράς είναι η κολονοσκόπηση με την οποία μπορούν να ανευρεθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις (πολύποδες) και να εξαιρεθούν αποτρέποντας την εξέλιξή τους σε καρκίνο. Επιπλέον, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορεί να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης από τη νόσο. Υπολογίζεται ότι η πενταετής επιβίωση των ασθενών με τοπική νόσο ξεπερνά το 90%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης