ΕΛΛΑΔΑ

Πού ιδρύονται τα επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας για την εκπαίδευση των νέων γιατρών

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές  θα είναι τα Επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας τα οποία αναμένεται να ιδρυθούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών στην προληπτική ιατρική.

Παράλληλα, με τη στρατηγική αυτή, αναμένεται να ενισχυθεί και ο αριθμός των Παθολόγων και Γενικών Ιατρών στη χώρα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη (06/03/2024), τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι επτά: στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και στην Αθήνα. Ενδέχεται ο αριθμός τους να αυξηθεί σε οκτώ, καθώς είναι πιθανό να λειτουργήσουν δύο πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στην Αττική.

Σε κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας θα προβλέπονται 4 θέσεις ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού), εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι πέντε οι θέσεις. Έμφαση δίνεται στην προληπτική ιατρική με τη διάρθρωση να έχει ως εξής:

1 Παθολόγος/Γενικός ιατρός με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική (υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής)

1-2 Παθολόγοι/Γενικοί Ιατροί με μετεκπαίδευση στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με έμφαση στη δυσλιπιδαιμία

1 Παιδίατρος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την παιδική παχυσαρκία

1 Ψυχολόγος στο αντικείμενο της ψυχολογίας της υγείας ή ελλείψει αυτού στην προαγωγή της υγείας.

Στα 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα εγκατασταθούν σταθμοί τηλεϊατρικής. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα τηλεϊατρικής ΠΦΥ, στα οποία θα συμμετέχουν και οι προσωπικοί γιατροί.

1.375 νέες θέσεις

Στο πλαίσιο αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμένονται το επόμενο διάστημα προσλήψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν:

∙ 360 θέσεις ιατρικού προσωπικού

∙ 600 θέσεις νοσηλευτών

∙ 385 θέσεις λοιπού προσωπικού

∙ 30 θέσεις ΔΕΠ για τη στελέχωση των 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Το σύνολο των νέων θέσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας ανέρχεται στις 1.375 θέσεις.

Για τη στελέχωση των παραπάνω θέσεων ΔΕΠ, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να επαναπατριστούν επιστήμονες από το εξωτερικό –κυρίως από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία- παρέχοντας οικονομικό κίνητρο με την ονομασία «golden hello». Και σε αυτήν την περίπτωση, έμφαση δίνεται στις ειδικότητες προληπτικής ιατρικής. Οι επιστήμονες αυτών των ειδικοτήτων θα λάβουν έως 100.000 ευρώ εφάπαξ, για ένα ή δύο χρόνια.

Παρών στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ήταν και ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα Dr. João Breda, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία των πανεπιστημιακών κέντρων τα οποία θα συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της τηλεϊατρικής είναι πολύ σημαντικά, ενώ η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της, το οποίο είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα.

Το σύστημα υγείας δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία

Το σύστημα υγείας δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία είναι το τελευταίο στάδιο. Τα νοσοκομεία είναι πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους, πιο ακριβά, είναι το μέρος που δεν θέλουμε να είμαστε.

Εάν το 75% των Ελλήνων πεθαίνει πρόωρα λόγω π.χ. μη καλά ελεγχόμενου διαβήτη ή λόγω οφθαλμικής πίεσης την οποία δεν γνωρίζουν ότι έχουν, αυτά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίστούν σε ένα νοσοκομείο. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους προσωπικούς γιατρούς, από ένα καλό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα είναι ποτέ τέλειο. Θα είναι πάντα ατελές αλλά πάντα θα βελτιώνεται. Αυτή είναι η σύσταση του ΠΟΥ». Και συνέχισε:

Τα χρόνια νοσήματα

«Η εστίαση στα χρόνια νοσήματα είναι πολύ σημαντική. Διαβήτης, καρδιαγγειακές ασθένειες, πρόληψη καρκίνου, συνεργασία με ανθρώπους για τη μείωση του αλκοόλ, του καπνίσματος, την αύξηση άσκησης, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά.

Επίσης, η εκπαίδευση νέων ανθρώπων που θα εργαστούν πιο κοντά στον πληθυσμό, είναι πολύ σημαντική. Θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας και με την εμπειρία μας να σχεδιάσουμε μαζί κάποια από τα προγράμματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση των επαγγελματιών σας στον τομέα αυτό. Και τέλος, θέλουμε να αυξήσουμε την επαγγελματική εμπειρία. Αύξηση εμπειρίας στο σύστημα υγείας σημαίνει ότι χρειαζόμαστε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι κρίνονται στα αποτελέσματα. Εάν έχω λοιπόν περισσότερους ελεγχόμενους διαβητικούς ασθενείς και περισσότερους ελεγχόμενους ασθενείς που χρειάζονται υπερτασικά φάρμακα, αυτό σημαίνει ότι είμαι καλύτερος γιατρός και καλύτερος νοσοκόμος. Και αυτό θα πρέπει να αμείβεται καλύτερα και υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης