ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Διοικητής «Μεταξά»: Είναι κοινωνικό μέτρο η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων

Διοικητής «Μεταξά»: Είναι κοινωνικό μέτρο η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κάθε μεταρρύθμιση στο ξεκίνημά της, όπως είναι λογικό, δημιουργεί πολλές εντάσεις, συζητήσεις, αντεγκλήσεις, μέχρι να καθιερωθεί και να την αποδεχθεί ο πολίτης. 

Από τη λογική αυτή, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η ιστορία με τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία ήδη από την ανακοίνωσή τους, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουν σηκώσει μπόλικη «σκόνη» συζητήσεων και εντάσεων.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και η Νέα Αριστερά, στηλιτεύουν το μέτρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πώς ο πολίτης θα βάλει για ακόμη μία φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη του και πώς ακυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ που όλοι θέλουμε

Το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί ωστόσο στο δημόσιο διάλογο, είναι εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, θα εξακολουθήσει να υφίσταται, ή θα δώσει τη... σκυτάλη σε ένα άλλο ΕΣΥ, πιο τεχνοκρατικό που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικοομικά κριτήρια. Το ΕΣΥ έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του (το 2023 έκλεισε αισίως τα 40 έτη λειτουργίας του), είχε τονίσει πριν λίγο καιρό στο CNN Greece ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και υποψήφιος στην Ευρωβουλή κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται ανανέωση και εκσυγχρονισμό.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως που οφείλει να μας απασχολεί είναι εάν τα απογευματινά χειρουργεία θα μπορέσουν να προσφέρουν στον πολίτη, τις αναγκαίες υπηρεσίες, μειώνοντας τις τεράστιες λίστες αναμονής, και δίνοντας παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας- γιατρούς και νοσηλευτές- ένα επιπλέον αξιοπρεπές εισόδημα. Και όλα αυτά, με τη βαριά υπογραφή του δημόσιου υγειονομικού μας συστήματος που όλοι γνωρίζουμε, σεβόμαστε και επιλέγουμε.

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο
στη Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 το απόγευμα, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, θα βρεθούν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Είναι κάτι που συζητάμε να το κάνουμε στην Ελλάδα από το 1992», τόνισε την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας, ότι «Έχει ενδιαφέρον ότι το πρώτο απογευματινό χειρουργείο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δηλαδή στο νοσοκομείο με τις μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο στην Ελλάδα. Αυτό το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές είναι και το πρώτο που θα οργανώσει απογευματινά χειρουργεία. Άρα, ο κόσμος που περίμενε πάρα πολύ καιρό να χειρουργηθεί σε αυτό το νοσοκομείο, τώρα θα μπορεί να χειρουργηθεί γρηγορότερα. Την επόμενη εβδομάδα, ξεκινάνε απογευματινά χειρουργεία και στον Ευαγγελισμό και σε πολλά άλλα νοσοκομεία».

Στη μάχη των απογευματινών
χειρουργείων το Μεταξά

xeirourgio.jpeg

Χειρουργείο στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά

Με αφορμή λοιπόν το γεγονός, ότι τα απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. αποτελούν πλέον και νόμο του Κράτους, αλλά και το γεγονός ότι το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά είναι το μοναδικό Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. που διαθέτει ρομποτικό σύστημα χειρουργικής Da Vinci, επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Σαράντο Ευσταθόπουλο, για να μας πει τη γνώμη του για τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων, αλλά και για το σημαντικό ρομποτικό σύστημα.

efstathopoulos sarantos

Ο Σαράντος Ευσταθόπουλος, διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κύριε Ευσταθόπουλε συμφωνείτε με το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων; Τι απαντάτε σε εκείνους που αναφέρονται σε δημόσια υγεία δύο ταχυτήτων, δηλαδή σε δημόσια υγεία που όποιος έχει χρήματα χειρουργείται, ενώ όποιος δεν έχει μπαίνει σε πολυετή λίστα αναμονής;

Η καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί ένα άκρως κοινωνικό μέτρο που κυρίως ευνοεί τις πιο ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Για αυτό και η μεταρρύθμιση αυτή όχι απλά είναι «καταδικασμένη» να πετύχει, αλλά θα γράψει ιστορία!

Αξίζουν πράγματι, πολλά συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κυρίως στον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, αλλά και στη Γενική Γραμματέα Λίλιαν Βιλδιρίδη, για την ταχύτητα με την οποία προωθήθηκε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Που βασίζετε την αισιοδοξία σας;

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Εγώ που έχω τη δυνατότητα να πληρώσω 1.000 ή 1.500 ευρώ για μια χειρουργική επέμβαση σε απογευματινό χειρουργείο, αυτομάτως αδειάζω μια θέση πρωινού χειρουργείου για έναν οικονομικά ασθενέστερο συμπολίτη μου, μειώνοντας το χρονικό διάστημα αναμονής του!

Πρόκειται για ακριβώς την ίδια λογική με την οποία λειτουργούν άκρως επιτυχημένα και τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία.

Πιστεύετε ότι το ήδη εξουθενωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, με πολλές ώρες προσφοράς στην πλάτη του και με burn out, θα «αγκαλιάσει» το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων; Στο Νοσοκομείο Μεταξά έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το προσωπικό;

Είμαι πεπεισμένος ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα «συνωστισμού»! Ναι, θεωρώ ότι το προσωπικό των νοσοκομείων μας θα αγκαλιάσει τη νέα αυτή πρωτοβουλία και καθώς θα ενισχύεται και το προσωπικό μας, θα αυξάνονται και οι ρυθμοί συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Μεταξά, βρισκόμαστε στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς έχω αποστείλει σχετικό αίτημα προς όλες τις χειρουργικές κλινικές και τμήματα, οπότε εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε την πλήρη εικόνα.

Πιστεύω ότι τα κίνητρα είναι σημαντικά και ότι θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας και στο Νοσοκομείο Μεταξά.

efstathopoulos_a.jpeg

Ο Σαράντος Ευσταθόπουλος, Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά

Τι έχετε σκεφτεί σχετικά με την αξιοποίηση του συστήματος ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci στα απογευματινά χειρουργεία;

Πολύ σωστή ερώτηση, καθώς το ρομποτικό σύστημα Da Vinci αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νοσοκομείο Μεταξά!

Στόχος μας είναι το ρομπότ να ενισχυθεί τόσο κατά τα πρωινά χειρουργεία, όσο και να ενταχθεί δυναμικά στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για το Νοσοκομείο Μεταξά.

Ήδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εκπαιδεύουμε και πιστοποιούμε με την πρώτη επίσημη κρατική πιστοποίηση, νοσηλευτικό προσωπικό στη ρομποτική χειρουργική, ενώ διαθέτουμε έμπειρους χειρουργούς και εκπαιδεύουμε και νέους στη ρομποτική χειρουργική.

Επιπροσθέτως, ανοίγουμε τον κύκλο ενδιαφέροντος, προκειμένου να προσελκύσουμε και άλλους έμπειρους χειρουργούς ρομπότ, σε συνεργασία με άλλα Ογκολογικά ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Πειραιά και της Αθήνας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες αυτού του «θαύματος» της χειρουργικής, επ’ ωφελεία των ασθενών μας.

Δεδομένου όμως ότι το κοστολόγιο ενός χειρουργείου ρομποτικής χειρουργικής, είναι αρκετά πιο κοστοβόρο από ένα συμβατικό χειρουργείο, μένει να δούμε με το Υπουργείο τα θέματα κοστολόγησης πιο εξειδικευμένα.

Τελικά ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείου Υγείας και ο δικός σας ως Διοικητή ενός μεγάλου και εμβληματικού δημοσίου νοσοκομείου όπως το Νοσοκομείο Μεταξά;

Ο στόχος είναι ένας και είναι κοινός. Να μειωθούν δραστικά, αν όχι να μηδενιστούν, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πάντα με παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιστημονικού επιπέδου, οι οποίες άλλωστε είναι και αυτές που προσελκύουν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρέπει να τονίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι η συζήτηση για τις λίστες αναμονής του Νοσοκομείου Μεταξά, αφορούν κατά κανόνα σε μη επείγοντα περιστατικά.

Όλα τα επείγοντα ογκολογικά περιστατικά με διαγνωσμένο καρκίνο, χειρουργούνται με απόλυτη προτεραιότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα διάγνωσης, συμβαδίζοντας με τα χρονικά όρια που ορίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα.