ΕΛΛΑΔΑ

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Κεφαλονιά – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμογράφοι EUROKINISSI

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 04/03 στην Κεφαλονιά. Ειδικότερα, η τελευταία δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τρία λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα δυτικά του Άσσου Κεφαλληνίας και είχε εστιακός βάθος 14,5 Χλμ.

Επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα είχε σημειωθεί σεισμός εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας πάλι με το ίδιο επίκεντρο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδωσε το επίκεντρο του σεισμού 5 χιλιόμετρα δυτικά του Άσσου Κεφαλληνίας.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν καταγραφεί παρά πολλοί σεισμοί μικρού μεγέθους στην Κεφαλονιά και όλοι έχουν επίκεντρο περίπου στην ίδια θαλάσσια περιοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το φαινόμενο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ο Άκης Τσελέντης με ανάρτηση στο Facebook προχώρησε σε διευκρινίσεις για τους σεισμούς στη Κεφαλονιά κάνοντας λόγο για «έντονη μικροσεισμική δράση» βόρεια της Άσσου.

Ο κ. Τσελέντης τονίζει ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με τους σεισμούς να γίνονται αισθητοί, λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ενώ προσθέτει πως η δραστηριότητα αυτή είναι υπό παρακολούθηση μήπως υπάρξει «μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης» προς το «μεγάλο ρήγμα» που στο παρελθόν είχε δώσει το μεγάλο σεισμό του Ληξουρίου.

Η ανάρτηση Τσελέντη:

«Το τελευταία 24ωρο παρατηρούμε μια πολύ έντονη μικροσεισμική δράση Βόρεια της Άσσου με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ (πράσινο στο χάρτη). Δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου). Το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στο χάρτη). Το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης