ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχρονο θαύμα: Επίτευξη εγκυμοσύνης, μετά από κρυοσυντηρημένο φλοιό ωοθηκών

Σύγχρονο θαύμα: Επίτευξη εγκυμοσύνης, μετά από κρυοσυντηρημένο φλοιό ωοθηκών
Unsplash

Κορυφαίο ιατρικό γεγονός χαρακτηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) την πρώτη μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου φλοιού ωοθηκών και την εν συνεχεία επίτευξη εγκυμοσύνη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικό και αφορά μία γυναίκα η οποία πριν από 16 χρόνια διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο, λέμφωμα Hodgkins, για το οποίο υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Το 2013 επανεμφάνισε το συγκεκριμένο αιματολογικό καρκίνο, μόνο που αυτή τη φορά, πριν προβεί σε θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου, προέβη σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει τη γονιμότητά της.

Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της, στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της. Η γυναίκα, μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια, προχώρησε στη γονιμοποίησή τους με το σπέρμα του συζύγου της και έγινε εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων στο στάδιο των βλαστοκύστεων, στις 5 Οκτωβρίου του 2023. Σήμερα, διανύει την 24η εβδομάδα της κύησης.

Σχετικά με τα κλινικά πρωτόκολλα

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις» στις 8–10 Μαρτίου 2024. Το παραπάνω περιστατικό θα αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, επιστημονικής αναζήτησης και σχολιασμού στο συνέδριο, καθώς θα συζητηθούν οι τεχνικές πτυχές και τα κλινικά πρωτόκολλα αυτού του επιστημονικού εγχειρήματος.

Το κορυφαίο ιατρικό γεγονός, ως προς το χειρουργικό μέρος, έλαβε χώρα στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ από εξειδικευμένους γιατρούς και βιολόγους της κλινικής, μαζί με την τιμητική και ουσιαστική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak και την Ελληνίδα Κλινική Εμβρυολόγο, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Μαρία Μπίμπα.

Επίσης, η επέμβαση μεταδόθηκε τότε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση από την αίθουσα του χειρουργείου της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν και άλλοι Έλληνες γιατροί τη διαδικασία.