ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννόπουλος στο CNN Greece: Ποδαρικό της άνοιξης με βροχές καταιγίδες και ανέμους 8 μποφόρ

Γιαννόπουλος στο CNN Greece: Ποδαρικό της άνοιξης με βροχές καταιγίδες και ανέμους 8 μποφόρ
Pixabay

Ξεκινά από απόψε Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου η κακοκαιρία εξπρές που θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους, αλλά και την εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεαστεί για μερικές ώρες και το λεκανοπέδιο της Αττικής. 

Η κακοκαιρία Emil όπως ονομάσθηκε από τους μετεωρολόγους, ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στην χώρα μας, με την ΕΜΥ να εκδίδει Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN GREECE, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι τοπικές βροχές και καταιγίδες, το χαλάζι τοπικά, η αφρικανική σκόνη και οι άνεμοι που θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότ σε ορισμένες περιοχές ανά την Ελλάδα θα πέσουν μεγάλα ύψη βροχής χωρίς ωστόσο αυτά να είναι ικανά να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Όπως μας λέει ο γνωστός μετεωρολόγος τα φαινόμενα με τα οποία μπαίνει ο πρώτος μήνας της άνοιξης θα ξεκινήσουν από τα δυτικά.

«Από σήμερα το βράδυ (Πέμπτη) και από τα Δυτικά της χώρας θα ξεκινήσουν αρχικά να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες. Φαινόμενα τα οποία την Παρασκευή το πρωί εκεί θα σταματήσουν.

Στη συνέχεια το σύστημα από τα ανατολικά θα επηρεάσει τις ηπειρωτικές περιοχές - με εξαίρεση την Θράκη- έως και το απόγευμα τις Παρασκευής με βροχές και καταιγίδες», μας εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος αναφέροντας ότι το πρωί η κακοκαιρία θα επηρεάσει το Ανατολικό ΑΙγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει ότι θα πέσουν αρκετά ύψη βροχής στην Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Θεσσαλία, χωρίς ωστόσο αυτά να είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η κακοκαιρία εξπρές που θα πλήξει για μερικές ώρες την Ελλάδα, θα "επισκεφτεί" και την Αθήνα, μας εξηγεί ο μετεωρολόγος.

«Την Παρασκευή το πρωί στην Αττική θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ καταιγίδα στην Αθήνα θα εκδηλωθεί πιθανότατα μεταξύ 3-7 το απόγευμα».

Παράλληλα ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι θα υπάρξει και χαλαζόπτωση σήμερα στα δυτικά (Ιόνιο) αλλά και αύριο στο νότιο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά τους ανέμους σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, αυτοί θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ, πιθανολογώντας ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απαγορευτικό.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως επτά με οκτώ μποφόρ που είναι ιδιαίτερα αισθητοί στο Ιόνιο αλλά και σε όλα τα πελάγη, θα εξασθενήσουν σταδιακά έως το πρωί του Σαββάτου.

Τέλος στην ερώτηση μας για το αν θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας ο μετεωρολόγος μας είπε ότι θα πέσει ο υδράργυρος δύο βαθμούς και από τους 21 βαθμούς που είναι σήμερα στην Αθήνα, αύριο θα κυμανθεί στους 19.

Η κακοκαιρία εξπρές που ξεκινά από τα δυτικά της Ελλάδας, θα έχει στο μενού της και αφρικανική σκόνη.

«Αφρικανική σκόνη έχει και σήμερα στα νότια της χώρας. Αύριο θα έχει περισσότερη σκόνη ωστόσο οι βροχές που θα πέσουν θα την καθαρίσουν», μας εξηγεί ο μετεωρολόγος.

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού από την ΕΜΥ

Την Πέμπτη (29-02-24) από τις βραδινές ώρες θα επηρεαστούν με βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Την Παρασκευή (01-03-24):

  • Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.
  • Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.
  • Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24), τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.